Poliția de frontieră va deschide în zilele de 24 și 25 septembrie, între orele 8-20, punctul de trecere a frontierei de pe pista de biciclete de pe coronamentul digului Canalului Bega. Excursia cu bicicleta are loc pe toți cei 70 de km de pistă, între Timișoara și Zrenjanin. Trecerea se va face prezentând doar cartea de identitate. Copiii pot trece alături de părinți, având un pașaport valabil, cei sub 14 ani.
Potrivit vicepreședintelui CJ Timiș Cristian Moș, locurile de cazare și restaurantele din Serbia vor fi pregătite pentru acest eveniment. În plus, Asociația de Turism Timiș face recomandări de puncte de turism pe traseu:
- Otelec va fi popasul perfect între plimbările cu bicicleta pe malurile Begăi. Tot aici, satul este considerat un real port.
- Pe pajiștile dintre Uivar, Sânmartinu Maghiar și Otelec, precum și pe terenurile agricole dintre șoseaua Uivar-Pustiniș și Canalul Bega se află una dintre cele mai mari colonii de vânturei de seară. Păsări protejate, aceștia se hrănesc pe pajiștile sărăturoase din zonă, iar terenurile agricole sunt folosite atât de păsările cuibăritoare, cât și cele în migrație care se strâng pentru înnoptare. Îi puteți vedea chiar acum, toamna, când zona se transformă într-un loc tradițional de înnoptare folosit de sute de vânturei.
- Comunitatea maghiară din comună își prezintă cultura și tradițiile în diferite feluri. De la festivaluri gastronomice la spectacole de sărbători, la expoziții și diferite prezentări puteți găsi aici.
- Unul dintre obiectivele pe care le puteți vizita permanent în localitate este fosta școală, transformată astăzi în muzeu și centru cultural administrat de Geza Molnar, artist plastic local. Clădirea a fost construită la începutul secolului al XIX-lea și iniţial a funcţionat ca şcoală şi casă de rugăciuni, fiind astăzi cea mai înaltă clădire din pământ bătut din localitate şi cea mai veche clădire din comună care a rămas în forma sa actuală. Turiștii care doresc să viziteze obiectivul sâmbătă și duminică vor fi ghidați de dl. Geza Molnar cu programare la tel. 0726.670.432.
- Cimitirul evreiesc din Otelec este unul dintre cele 26 existente în județul Timiș. Se află în imediata apropiere a cimitirului catolic din localitate și în interior se află înmormântați membrii familiilor evreiești din comună, membri care au adus importante contribuții vieții localității.
- La doar patru kilometri distanță, la Iohanisfeld, vizitatorii pot admira o mini fermă de struți, o interesantă experiență în care proprietarii vă oferă explicații și detalii ale poveștii călătoriei struților în pusta bănățeană.
- Puteți lua acasă flori din pusta bănățeană! Culese și presate, iar mai apoi aranjate pe felicitări realizate din hârtie reciclată de către artiștii Manuela Marchiș și Cezar Blanda. Pentru vizualizarea produselor este posibilă o vizită la atelierul artiștilor din Iohanisfeld și pentru aceasta se poate anunța la tel. 0721.793.223.
- Deja renumit, usturoiul de Otelec poate fi cumpărat direct de la producătorul local Daniel Veja, iar iubitorii pâinii coapte în cuptor pot face o oprire la magazinul Bikmania, unde vor putea găsi în cele două zile și pâine proaspăt pregătită.
Locuri de servit masa
Restaurantul și pizzeria Bikmania situate în Iohanisfeld sunt accesibile zilnic turiștilor, la fel și locația Bar Park, iar grupurile care doresc să guste tradiționalul kurtos kolacs maghiar, o pot face sunând în prealabil la tel. 0721.563.411 la doamna Virag Maria, a cărei familie duce mai departe această dulce tradiție gastronomică maghiară.
Celor care doresc să viziteze țara vecină pe biciclete în cele două zile de activități, dar nu pot sau nu doresc să vină din Timișoara pe pistă, li se oferă posibilitatea de a închiria gratuit biciclete chiar din Otelec. Primăria comunei anunță că sunt disponibile gratuit biciclete care pot fi închiriate pe baza actului de identitate. Contact și informații la tel. 0725.626.898.
Cei interesați să petreacă sfârșitul de săptămână la Zrenjanin pot găsi oportunități de cazare și locații de luat masa AICI.
Concurs de selfie-uri
Cei care vor alege să treacă granița pe bicicletă și să pedaleze de la Timișoara la Zrenjanin se pot înscrie și la un concurs de selfie-uri prin care pot câștiga invitații la cele mai mari festivaluri timișorene de anul viitor: Flight Festival, CODRU și PLAI. Mai exact, se pun în joc cinci premii a câte trei invitații duble la toate cele trei mari evenimente din 2023. Cei interesați trebuie doar să-și facă un selfie în care să apară însemnele CJ Timiș de la graniță și să-l posteze pe pagina de Facebook a evenimentului. Cinci selfie-uri, care vor primi cele mai multe reacții pozitive, vor fi declarate câștigătoare.
Vă reamintim, CJ Timiș, alături de Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului în Timiș și Administrației Bazinală de Apă Banat au realizat un acord de parteneriat pentru zece ani pentru administrarea pistei de biciclete ce duce spre sârbi. CJ Timiș se va ocupa de reparațiile necesare, inclusiv asfalt, curățenie și refugii.
Pista are o lungime de 37 de kilometri și pornește de la marginea Timișoarei, apoi continuă de-a lungul râului Bega, până la frontiera cu Serbia. Pista de cicloturism a fost realizată prin programul IPA de Cooperare Transfrontalieră România – Serbia, într-un proiect care a beneficiat de finanțare europeană nerambursabilă de peste 2,3 milioane de euro.
De asemenea, pista face parte din ruta EUROVELO 13, lucru care permite aplicarea pentru fondurile din PNRR, pentru lucrări la standarde europene.
Pe aceeași temă:
Excursie pe bicicletă până în Serbia. Se deschide un punct de frontieră pe pistă
Trimite articolul
XPista asta de biciclete cred ca este cea mai frumoasa lucrare din județul Timiș făcută pe bani publici; incluzând și aici și ce s-a făcut prin Timișoara.