Datele oficiale ale Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Timiş arată că la finalul lunii martie rata şomajului era în acest judeţ de 1,76%, puţin mai accentuat în rândul bărbaţilor – 1,86%, faţă de cel din rândul femeilor – 1,68%. În total, 5.997 de persoane sunt înregistrate în statisticile oficiale ca fiind lipsite de un loc de muncă. Numărul locurilor de muncă oferite miercuri în Timiş prin intermediul AJOFM era de 662.
Chiar şi aşa, patronii se plâng că nu găsesc oameni pentru noi slujbe. E drept, salariile plătite pentru acestea nu sunt întotdeauna cele mai mari de pe piaţă, mai ales cele pentru cei cu studii medii, şcoală profesională şi lucrători necalificaţi. Cea mai mare parte a acestor slujbe sunt în industria uşoară, textile-pielărie, dar şi lucrători comerciali sau construcţii.
Patroni tot mai optimişti, cerere în creştere pentru slujbe
Angajatorii din regiunea de vest sunt din ce în ce mai optimişti. Ei se așteaptă la cea mai stabilă şi puternică creştere a pieţii muncii din 2008 până în prezent. Ei au raportat o previziune netă de angajare, un indice elaborat de una dintre cele mai puternice companii de plasare a forţei de muncă, pentru intervalul aprilie – iunie 2014, la o creştere de +30%, înregistrând un salt de 27 de puncte procentuale față de cea raportată în trimestrul I și de 21 de puncte procentuale față de trimestrul II/2013!
Deci, liber la noi angajări. Datele neajustate sezonier indică o piață dinamică, cu un volum robust de angajări. Îmbunătățirea previziunii față de trimestrul anterior și față de perioada comparabilă a anului trecut este semnificativă.
„Intențiile de angajare se intensifică, pe fondul semnelor de stabilizare din întreaga Europă și a climatului preponderent pozitiv la nivel mondial, însă nu credem că avem de a face cu un optimism crescut, ci mai degrabă cu o atenuare a pesimismului”, a declarat Valentin Petrof, directorul general al companiei care a elaborat studiul.
Valentin Petrof a mai spus ca, si la nivel national, se preconizeaza cresterea numarului de angajari pentru trimestrul urmator.
„Creșterea Previziunii Nete de Angajare la nivel național se bazează atât pe o creștere a numărului companiilor care intenționează să facă angajări în trimestrul următor – aproape unul din cinci – cât și pe scăderea semnificativă a procentului de angajatori care nu intenționează redimensionări, de la maximul istoric de 78% în trimestrul I, la doar 69% în trimestrul II/2014. Imboldul spre angajare există, dar este fragil și trebuie susținut de un cadru fiscal și legislativ stabil”, a mai spus Petrof.
Citiți principiile noastre de moderare aici!