„În perioada interbelică, Republica Cehoslovacia era reprezentată consular la Timişoara de un evreu”, a amintit, la vernisaj, ambasadorul Jiří Šitler, făcând referire la numeroasele asemănări culturale ale Boemiei cu Banatul, dar şi la persecuţiile pe care le-au suferit comunităţile evreieşti din ţara sa şi din România.
În Boemia şi în Moravia au fost distruse de nazişti şi de comunişti zeci de sinagogi. Iva Vodrážková se referă în expoziţia sa la zece locuri unde stăteau sau încă stau clădiri evreiești: Piața Palachovo din Olomouc, Noua și Vechea Sinagogă din Velké Meziříčí, Prague-Libeň, Nová Cerekev de lângă Pelhřimov, Polná, Boskovice, Dolní Kounice, Ivančice și holul ceremonial al cimitirului evreiesc în Roudnice și Labem. „Fiecare dintre cele 10 lucrări ale ei a fost expusă şi în locul care l-a inspirat. În unele din aceste locuri în locul sinagogii se află altceva, de pildă parcarea unui supermarket. Chiar şi acolo, Iva Vodrážková şi-a dus expoziţia”, a explicat Rene Kubasek. Cele 10 colaje cusute de mari dimensiuni, frumoase, moderne în exprimare, tradiţionale în spirit, sunt inspirate de textile funcționale din sinagogi, în special draperii care, similar celor din templul din Ierusalim, separă capela de tebarnacol și ascund Tora, pentru a preveni distrugerea lor sau poluarea.
La finalul vernisajului expoziţiei Elevation, publicul a avut parte şi de un recital de muzică evreiască, susţinut, la invitaţie Lucianei Friedmann, preşedinta Comunităţii Evreieşti din Timişoara, de Alexandru Fisher, dirijorul corului comunităţii, şi soprana Viorica Pop Ivan.
Evenimentul este organizat de Comunitatea Evreilor din Timişoara şi Societatea Filarmonică, sub egida Ambasadei Republicii Cehe.
Foto (c) fotosen.ro
Citiți principiile noastre de moderare aici!