”Aceste diplome recompensează în mod simbolic contribuţia iniţiatorilor locali privaţi și independenți la creşterea competitivităţii regiunii noastre prin bune practici şi fac parte dintr-un program lansat de RUR – Biroul Teritorial al Regiunii de Dezvoltare Vest, ce a început acum trei ani”, au explicat reprezentanții RUR Vest.
Ceremonia înmânării diplomei a avut loc luni seara, 16 decembrie 2013, în Salonul Vega din incinta Bastionului, în cadrul unei expoziții. Asociaţiei Simultan şi Grupului H.arta i s-a decernat această diplomă pentru promovarea artei contemporane în sațiul public. Cu acest prilej a fost lansat și catalogul Spaţii în aşteptare II.
Cele doua organizații au inițiat, conceput şi pus în practică proiectul Spații în aşteptare, în două ediţii, în anii 2012, respectiv 2013. Proiectul Spaţii în aşteptare I a constat în vizitarea şi documentarea unor locaţii post-industriale din Timişoara, locaţii care au funcţionat ca fundal pentru realizarea unor filme video, ca sugestii, ca un context istoric, ca metafore pentru reflecţii asupra prezentului. Pe parcursul proiectului, artiştii/tele implicaţi/te au vizitat şi au documentat spaţii care au rămas blocate în logica tranziţiei şi apoi a crizei, locuri cu o istorie modernistă a căror utopie a unui progres continuu a fost stopată, locuri dezmembrate în contextul privatizării din perioada tranziţiei, locuri în aşteptare şi provizorat în contextul crizei financiare. Acestea sunt foste uzine şi combinate, acum în ruină, locuri virane între blocuri, clădiri dărăpănate pe străzi care încă sunt numite Progresului, Luminii. Aceste locaţii au constituit punctul de pornire şi fundalul pentru realizarea unor intervenţii artistice care se referă la incertitudinea prezentului şi la posibile scenarii legate de viitor.
În urma acestui proiect, care a constat mai ales în observarea şi analizarea unor situaţii asupra cărora intervenţia e deja imposibilă, a unor spaţii care au fost deja pierdute din ceea ce e comun, întrebările care au rămas s-au referit la limitările şi potenţialul pe care îl are arta, la responsabilităţile pe care le avem noi ca cetăţeni/ene şi ca artişti/te.
În cadrul proiectului Spaţii în aşteptare II, au fost interesaţi/te ca, dincolo de observaţie şi analiză, artiștii/ele premiați, sa caute posibilităţile de acţiune.
Spaţii în aşteptare II a funcţionat ca o platformă pentru diferite proiecte care aduc în discuţie spaţiul public si transformările sale în istoria recentă, posibilităţile de subvertire a discursurilor rasiste şi sexiste, revendicarea spaţiului public ca spaţiu comun şi imaginarea unor moduri de folosire a spaţiului public într-un mod democratic, incluziv şi responsabil”, a precizat dr. arh. Radu Radoslav – Reprezentant RUR pentru Regiunea de Dezvoltare Vest.
Citiți principiile noastre de moderare aici!