Ceremonia de decernare a distincției va avea loc vineri, 17 aprilie 2015, de la ora 18,30 la Fundaţia Timişoara ’89.
„Fondând imediat după Revoluţia din 1989, organizaţia umanitară Timişoara ‛89, scriitorul Petru Ilieşu şi-a dedicat cea mai mare parte din activitate sprijinirii persoanelor aflate în situaţie de criza şi, progresiv, înfiinţării şi funcţionării unor servicii sociale complexe, de la Adăpost de Tranzit pentru persoane fără adăpost, la Secţia de Convalescenţă pentru persoane fără aparţinători, fără venituri şi fără asigurări sociale, ieşiţi din spital după o spitalizare sumara, la un proiect amplu – Comunitatea Socială Arhipelag. În cursul celor 25 de ani de la înfiinţare, în spaţiile Fundaţiei Timişoara ‛89 a luat fiinţa un club cu multiple activităţi culturale, o Grădină Japoneză (acum în curs de reamplasare în incinta noului sediu al fundaţiei din str. Martir Gogu Opre nr. 24) şi o Galerie de Artă Digitală (o premieră în zona artelor vizuale). În spaţiile de agrement amenajate s-au desfăşurat spectacole de tip Performance (subiecte ale unor filme de televiziune), s-au conturat un număr de 9 cărţi şi albume de promovare a oraşului Timişoara (în limbile română, engleză, şi germană); a fost lansat conceptul Timişoara Open Art City devenit brand al oraşului Timişoara. Fundaţia Timişoara ‛89 şi Petru Ilieşu sunt subiecte ale filmelor documentare: Boema de Timişoara; Petru, Return to Europe (documentar; realizat de European Stability Initiative, câştigător al premiului european Erasmus Euro Media, Viena, 2008), Senator de drept local, Candelă deasupra timpului, alte diverse documentare despre revoluţia din decembrie 1989. Pentru întreaga activitate, lui Petru Ilieşu şi Fundaţiei Timişoara ‛89 i-au fost decernate numeroase diplome dintre care Diploma de excelenţă a Primăriei Municipiului Timişoara şi Diploma Galei Excelenţei Bănăţene”, argumentează dr. arh. Radu Radoslav, reprezentant teritorial Registrul Urbaniştilor din România Biroul Teritorial al Regiunii de Dezvoltare Vest.
Decernarea diplomei va fi însoţită de expoziţia multimedia a artistei Corina Nani, lector al Facultăţii de Arte din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara; de un documentar foto, cu imagini din activitatea şi istoria Fundaţiei Timişoara ‛89 şi de proiecţia filmului de televiziune România Post Scriptum, realizat de TVR Timişoara.
Diplomele de Excelenţă, care recompensează în mod simbolic contribuţia iniţiativelor locale la promovarea şi dezvoltarea comunităţii, fac parte dintr-un program mai amplu ce se desfăşoară pe parcursul mai multor ani.
Citiți principiile noastre de moderare aici!