Directorul Direcţiei Agricole Timiş, Tiberiu Lelescu, a declarat, miercuri, că în urma unei şedinţe a Comitetului de Iniţiativă a Administraţiei Agricole Judeţene Timiş, care a avut loc marţi, s-a decis să se înainteze o propunere către Ministerul Agriculturii ce prevede ca statul să intervină pentru a prelua în arendă hectarele de teren agricol necultivate şi pentru a le lucra.
Lelescu afirmă că una din cele mai acute probleme în agricultura românească, care conduce la creşterea preţurilor la alimentele de bază, cum ar fi grâul, uleiul sau carnea, o reprezintă hectarele de teren agricole nelucrate. Acestă problemă este din ce în ce mai prezentă în România, din cauză că agricultorii nu mai au bani sau sunt prea bătrâni pentru a lucra terenurile pe care le au. Directorul Direcţiei Agricole Timiş susţine că în judeţ, anul trecut au rămas peste 100.000 de hectare nelucrate, iar la nivel naţional, numărul acestora trece de trei milioane.
În aceste condiţii, Lelescu afirmă că un comitet de iniţiativă agricolă a înaintat către Ministerul Agriculturii propunerea de a prelua în arendă aceste terenuri nelucrate. Această propunere nu este bătută în cuie, iar Lelescu nu ştie exact nici cine va lucra aceste terenuri, însă este convins că statul ar putea accesa fonduri europene şi ar putea investi bani pentru cumpărarea de utilaje, pentru ca forţa de muncă să fie diminuată.
Întrebat de jurnalişti dacă această măsură nu este de stânga, în condiţiile în care el ar trebui să aplice în judeţ politica de dreapta a Guvernului, Lelescu a răspuns: „Eu fac administraţie agricolă, nu fac politică. Vin în sprijinul celor care nu pot să îşi lucreze terenurile. Toate metodele de stimulare care au fost aplicate până acum nu au dat roade până acum. Deci, repet, este doar o propunere, nu este bătută în cuie”.
Lelescu a afirmat că propunerea comitetului vizează eliminarea pârloagelor, nu şi a proprietăţii.
„Noi ne propunem să nu mai existe pârloage. Niciunde în lume nu există atât teren necultivat, cum e în România. Această măsură nu înseamnă că proprietarul îşi pierde proprietatea. O concesionează, pe o perioadă care o doreşte, către stat. Astfel se va evita chestiunea legată de terenuri care nu produc nimic, pentru a asigura securitatea alimentară a naţiunii, a planetei. Vedeţi, se preconizează o criză alimentară de mari proporţii în următorii ani”, a mai spus şeful Direcţiei Agricole Timiş. El exclude însă reapariţia Cooperativelor Agricole de Producţie, însă spune că statul ar putea înfiinţa… Cooperative Agricole.
„Este exclusă discuţia vizavi de CAP. Este vorba de nişte secţii de mecanizare. În CAP, proprietatea nu mai era proprietate. În baza Legii 1 din 2005 există forma Cooperativelor Agricole, care şi ele pot să preia aceste suprafeţe de teren pe care le pot lucra. Dar chestia cu CAP sună ca dracu”, a concluzionat Tiberiu Lelescu.
B.A.M.
Citiți principiile noastre de moderare aici!