Conform cerinţelor europene, o gestionare adecvată a riscului la inundaţii, înseamnă ca autoritățile responsabile să aplice cele mai eficiente politici, practici și proceduri, astfel încât riscul la inundații să fie substanțial redus, iar cetățenii să poată trăi într-un mediu fizic şi social durabil. Planul de Management al Riscului la Inundații (PMRI) se elaborează pentru toate zonele identificate cu risc potențial semnificativ la inundații, zone pentru care s-au realizat hărțile de hazard și de risc la inundații. Acesta va pune accentul pe acțiunile de prevenire, protecție și pregătire.
La elaborarea planului, ABAB, ca de altfel, toate celelalte zece Administraţii Bazinale de Apă din ţară, va ţine cont de: zonele de extindere a inundaţiilor; zonele care au potențialul de a reţine apa din inundaţii (cum ar fi albiile majore cu retenţie naturală); obiectivele de mediu stabilite în conformitate cu articolul 4 din Directiva 2000/60/EC (Directiva Cadru Apă); aspectele de gestionare integrată a solului şi a apei; planificarea spațială; utilizarea terenurilor; conservarea mediului înconjurător etc.
Planul de Management al Riscului la Inundații pentru bazinul hidrografic Banat va conține 7 capitole obligatorii: o prezentare generală a bazinului hidrografic Banat, riscul la inundaţii la nivelul A.B.A. Banat, descrierea obiectivelor de management al riscului de inundații , sinteza măsurilor propuse şi prioritizarea acestora, descrierea modului în care progresul de implementare al măsurilor va fi monitorizat, informarea și consultarea publicului, lista autorităţilor competente.
În prezent, primele 3 capitole sunt finalizate și se află publicate pe site-urile Apelor Române, ABAB și Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor. Planurile de management al riscului la inundații sunt supuse consultării publice, timp de 6 luni de zile, în intervalul mai-noiembrie 2015, iar versiunea sa finală va fi publicată până la data de 22 decembrie 2015.
Prin urmare, Planurile de management al riscului la inundații sunt puse la dispoziția publicului, până în data de 22 decembrie 2015, prin intermediul paginilor de Internet ale instituțiilor responsabile, respectiv ANAR, INHGA și cele 11 ABA, în cazul ABAB pe adresa www.rowater.ro/dabanat. Anul viitor, respectiv la data de 22 martie 2016, România va transmite Comisiei Europene Planurile de Management al Riscului la Inundații.
Citiți principiile noastre de moderare aici!