Guvernul a decis pe 1 iunie că vor fi desfiinţate 4.927 de posturi din structurile aflate în subordine. Este vorba de sistemul vamal, organismele de control, ANAF, concomitent cu desfiinţarea sau comasarea unor structuri ale Administraţiei de la nivel teritorial.
În structurile teritoriale, numărul posturilor au urma să fie redus cu 2.787, dintre care 300 ocupate. La Autoritatea Naţională a Vămilor, reducerea este de 1.427 posturi, din care 600 ocupate, iar la Garda Financiară dispar 613 posturi din care sunt ocupate 300. Prin reducerea posturilor, dispar şi 550 de funcţii de conducere. Concomitent, are loc şi un proces de modificare a organigramei ANAF.
Cum va afecta Timişul această reducere masivă de posturi? Deocamdată este greu de estimat. Virginia Duţu, purtător de cuvânt al sindicatului din Finantele timişene şi lider de sindicat al personalului din Trezoreria locală, crede că Timişul nu ar trebui să fie prea mult afectat de acest proces. „Timişul este unul dintre cele mai bune din România în ceea ce priveşte colectarea sumelor la buget, suntem pe locul trei. Deci, avem eficienţă. În ţară sunt 424 de administraţii financiare, iar în Timiş sunt şapte. Nu cred că ar fi normal să fie desfinţată una dintre acestea. Afectaţi ar fi mai ales contribuabilii. Dacă se va întâmpla aşa ceva contribuabilul ar trebui să facă şi 60 de kilometri pentru a depune o simplă declaraţie fiscală sau să obţină o simplă hârtie. Trebuie văzut cum se va desfăşura acest proces de restructurare. Ministrul Ialomiţianu a anunţat că restructurarea trebuie realizată în termen de 60 de zile. Conform legii, sindicatul trebuie consultat în termen de maxim 10 zile de la demararea restructurării”, ne-a declarat Virginia Duţu, purtător de cuvânt al sindicatului din Finante Timis.
Ministrul de Finante a vorbit despre restructurarea unor posturi, nu şi de concedierea efectivă de personal. Oamenii afectaţi ar urma să fie redistribuiţi către departamentele de control, inspecţie fiscală sau administrarea marilor contribuabili. „Este o veste bună, într-adevăr la aceste departamente există deficit de personal. Dacă oamenii ar fi redistribuiţi nu ar suferi nimeni. Cei care vor rămâne fără funcţie vor fi reorientaţi către posturile care aduc bani la buget”, a mai menţionat lidera de sindicat.
Conform deciziei guvernamentale vizate de restructurare ar fi mai ales numeroase posturi de conducere din cadrul Directiei de Finante. Este vorba atât de sediul de la Bucureşti al Ministerului, dar şi câteva dintre funcţiile cu greutate din teritoriu.
Protest la Directia de Finante Timis
Greva intrerupe programul la Finante
Functionarii de la Finante vor primi banii de stimulente
Citiți principiile noastre de moderare aici!