De la începutul acestui an, DSP Timiș a efectuat 239 de probe de apă potabilă, din care au fost realziate 717 analize bacteriologice și 3346 analize chimice, toate relevând faptul că apa nu prezintă niciun pericol de îmbolnăvire pentru populație.
“Direcţia de Sănătate Publică Timiş, pentru a preveni apariția bolilor transmise pe calea apei, prin Compartimentul de Evaluare a Factorilor de Risc din Mediul de Viață și Muncă, conform atribuțiilor ce decurg din Legea 458/2002 și HG 974/2004, a supravegheat calitatea apei potabile furnizate de sistemele publice, centrale și individuale de aprovizionare cu apă (uzine de apă, instalații de apă, fântâni publice) din mediul urban și rural.Au fost supravegheate următoarele categorii de surse de apă: 5 instalații centrale din mediul urban și 24 din mediul rural. Calitatea apei distribuite la consumatori prin uzinele de apă s-a încadrat la toți parametrii chimici și bacteriologici analizați în Legea 458/2002 modificată. Sursele de apă din județul Timiș sunt permanent supravegheate de DSP”, transmit reprezentanții instituției.
Organizația Mondială a Sănătății estimează că aproximativ 6% din bolile regăsite pe glob sunt legate de apă. Conform raportărilor, sistemului de supraveghere a bolilor transmisibile (CISID), acestea includ: boala diareică acută, campilobacterioza, hepatita virală A, giardioza, infecția cu Shigella, infecția enterohemoragică cu Escherichia coli, legioneloza, holera. În schimb, apa de calitate, sanitația corespunzătoare și aplicarea regulilor elementare de igienă pot reduce bolile diareice cu 15-30% şi influențează semnificativ prevalența altor boli.
Citiți principiile noastre de moderare aici!