Proiectul de hotărâre privind majorarea cuantumului brut al salariilor pentru personalul Direcţiei Fiscale a Municipiului Timişoara a fost iniţiat de consilierii locali Alfred Simonis, Daniel Idolu, Bogdan Herzog, Ovidiu Ciuhandu, Flavius Boncea, Radu Ţoancă şi Ramona Olteanu.
Se cerea aplicarea unei majorări de 12%, şi asta cu începere de la 1 august, deci retroactiv, după ce Guvernul a lăsat la latitudinea administraţiilor locale posibilitatea de a creşte salariile, cu condiţia să fie în limita bugetului aprobat. Şi mai ales după ce la nivelul Primăriei Timişoara s-a decis deja ca funcţionarii să beneficieze de majorări salariale, dar nu şi personalul Direcţiei Fiscale.
Primarul Nicolae Robu a afirmat că n-ar fi fost corect, pentru că aceştia aveau oricum salarii mai mari decât restul angajaţilor din instituţia pe care o conduce.
„Salariul mediu, inclusiv contribuţia angajatorului, în Primăria Municipiului Timişoara, este de 3.691 lei, la Direcţia Fiscală – 4.192 lei. Este o diferenţă mare şi e greu de explicat oamenilor de ce este o asemenea diferenţă, pentru că până la urmă activitatea desfăşurată este comparabilă”, a afirmat Robu, care a precizat că potrivit legii salariile sunt stabilite de către ordonatorul de credite, adică de el, şi nu de către consiliul local.
„Este şi o chestiune de inechitate. La Direcţia Fiscală Timişoara sunt de trei ori mai mulţi angajaţi decât la structura similară a municipiului Cluj-Napoca. Putem face o analiză, să vedem dacă se justifică să existe o direcţie fiscală separată de celelalte din interiorul primăriei, să vedem costurile de funcţionare, să vedem care e plusul de eficienţă (…) Eu am văzut un profesionalism care mă mulţumeşte la persoanele cu care am interacţionat de la Direcţia Fiscală – nu sunt multe, sunt două-trei -, dar trebuie să avem simţul măsurii”, a adăugat Robu.
A fost contrazis de consilierul PSD Alfred Simonis, căruia nu i s-au părut mari discrepanţele salariale şi a spus că, dacă legea permite majorări – oamenii ar trebui să le primească. A fost aplaudat de angajaţii Direcţiei Fiscale, prezenţi în număr mare la şedinţa de consiliu, moment în care primarul a izbucnit.
„Nu vă e ruşine, să daţi spectacolul ieftin pe care îl daţi aici? Asta e atitudine de funcţionar public? Să vă fie ruşine! Dacă ar fi aplaudat cetăţenii pe care îi ţineţi la cozi – asta aş fi înţeles…”, le-a transmis Robu.
Simonis l-a contrazis cu legea, dându-i ca exemplu alte municipii din ţară unde consiliile locale au decis în privinţa majorărilor salariale.
„Eu sunt de acord că toate ar trebui să fie majorate, dar păstrând echitatea. E normal ca în loc să le armonizăm să creăm dezechilibre şi mai mari în continuare? Asta duce la tensiuni într-o instituţie. Oamenii acceptă greu inechitatea. Dacă greşesc juriştii, ei răspund”, a replicat primarul. A vorbit şi despre salariul său, afirmând că nu e normal nici ca alte persoane din primărie să câştige mai bine ca el, care are în responsabilitate un buget de 300 de milioane de euro, cum se întâmplă acum.
„Unde ar fi fost echitatea să vă ofere cineva un salariu de 5.000 de euro?”, l-a întrebat Simonis.
Robu a acuzat politizarea subiectului şi s-a ajuns la acuze de populism şi dezbateri cu privire la care dintre ultimele guvernări – PNL sau PSD – a făcut mai mult rău României…
Şeful Direcţiei Fiscale, Adrian Bodo, a explicat că analiza în baza căreia s-au aprobat majorările salariale este eronată, pentru că primarului i s-ar fi transmis date greşite cu privire la nivelul salariilor.
„Pe mine nu mă interesează spectacolul politic, mă interesează ce se întâmplă cu subordonaţii mei şi cu mine ca funcţionar public. Oamenii din Direcţia Fiscală au salarii mai mici decât cei din primărie, de la funcţii de conducere până la funcţii de execuţie”, a spus Bodo, care a venit pregătit cu un dosar cu declaraţiile de avere ale angajaților în sprijinul afirmaţiilor sale.
Până la urmă proiectul a fost respins la vot, la cererea expresă a lui Robu, deşi aleşii PSD şi independenţii Flavius Boncea şi Bogdan Herzog au votat „pentru”.
Primarul a anunţat însă că după respingere va verifica dacă au fost erori în materialul pe care l-a primit.
„Pe mine nu mă interesează voturile, ştiu că nu mă votează nimeni de aici. Nicio problemă, mergem înainte (…) Dacă cineva m-a intoxicat cu informaţii incorecte, trebuie să dea socoteală”, a concluzionat Robu, în vociferările funcţionarilor revoltaţi.
Citiți principiile noastre de moderare aici!