„Statul român are pierdute la Curtea Europeană a Drepturilor Omului procese care presupun plata unor despăgubiri de 12,2 milioane de euro, procese pierdute de stat pe probleme de fond funciar şi retrocedări de clădiri. Autorităţile au considerat că persoanele care au solicitat restituirea nu aveau dreptul să primească acele amplasamente, dar aceştia au câştigat la Strasbourg. În curând, la lista proceselor s-ar mai putea adăuga unul, referitor la retrocedarea unor păduri la Nădrag”, a declarat Băcală.
El acuză Direcţia Silvică de blocarea punerii în practică a unei hotărâri a Comisiei Judeţene de Fond Funciar, prin care mai mulţi cetăţeni din zona Nădrag au fost repuşi în posesie cu o suprafaţă de 18.570 de hectare de pădure. Aceasta a fost deţinută de o asociaţie a proprietarilor, a fost naţionalizată şi trecută în administrarea Direcţiei Silvice. După ce Comisia de Fond Funciar a emis titlul de proprietate, Direcţia Silvică a contestat în instanţă documentul.
„Reprezentantul Direcţiei Silvice a fost singurul care a votat în comisie împotriva acordării titlului de proprietate. Ei au dat în judecată Prefectura, cu trei săptămâni în urmă, fără temei legal”, susţine Băcală. Din păcate, Legea Fondului Funciar spune că dacă există un proces se amână punerea în posesie. În concluzie, retrocedarea pădurii a fost oprită. Proprietarii ar putea cere despăgubiri de 20.000 de euro pe zi de întârziere. Mai mult, prefectul mai spune că oamenii de la Nădrag spun că pădurea din zonă este exploatată excesiv.
Direcţia Silvică apără pădurea statului
Situaţia nu este văzută cu aceiaşi ochi de cei acuzaţi. Nicuşor Ţâţu, conducătorul Direcţiei Silvice Timiş, spune că ei au atacat decizia în justiţie deoarece apără patrimoniul statului. „Există două hotărâri ale Comisiei de Fond Funciar. Prima invalida punerea în posesie, cea de-a doua valida titlul de proprietate. Care dintre acestea este valabilă?”, ne spunea Ţâţu. Cât despre exploatarea excesivă el a mai spus că „pădurea este exploatată în conformitate cu cerinţele în domeniu, nu se pune problema exploatării excesive”. Dacă cineva crede că se fură de pe fondul forestier de la Nădrag, să anunţe organele în drept, a cerut şeful pădurarilor. Ceea ce Mircea Băcală a şi anunţat deja că se va întâmpla. El a declarat că va solicita ca echipe ale poliţiei şi ale Gărzii Financiare să verifice orice transport de lemn care iese din pădure.
Citiți principiile noastre de moderare aici!