Grigore Zoiade ar fi comis fapta în 2011, atunci când a cerut 35.000 de euro de la patronul unei firme de construcții pentru a-i rezolva primirea unui contract de amenajare a mai multor străzi din comuna timișeană Cărpiniș. Zoiade a fost la momentul respectiv împunternicit să organizeze o licitație în baza unei înțelegeri între Bursa Română de Mărfuri și Primăria Cărpiniș.
Directorul, în calitatea sa de reprezentant al bursei, a pus la punct toate detaliile licitației așa cum a fost mandatat. Ceea ce reprezentanții bursei, dar și cei ai primăriei din Cărpiniș nu au știut este că Grigore Zoiade s-a înțeles în prealabil cu reprezentantul firmei de construcții pentru a-l ajuta să primească contractul în schimbul a aproximativ 10 procente din valoare lui, adică 35.000 de euro.
Contractul între constructor și administrația locală a fost semnat în 19 iulie 2011, iar valoarea sa a fost de 1.401.311,05 lei (plus TVA de 24%), cu un termen de execuție de 12 luni.
„Pentru obținerea acestui contract, administratorul firmei câștigătoare a licitație a negociat, în prealabil, cu inculpatul Zoiade Grigore, pentru ca în schimbul unui comision de 10% din valoarea contractului licitat, acesta din urmă să favorizeze firma sa. Ajutorul consta în comunicarea ofertelor depuse de celelalte societăţi care vor participa la licitaţie, aşa încât firma respectivă să facă o ofertă mai mică, având în vedere că principalul criteriu de adjudecare era preţul cel mai mic oferit. Printr-un act adițional la contractul de lucrări 19 iulie 2011, Primăria Cărpiniș și societatea comercială respectivă au convenit încetarea contractului de execuție lucrări, începând cu data de 26 iunie 2012, din lipsă de finanțare. Pe acest fond al lipsei lichidităţilor financiare, au apărut şi neînţelegeri între inculpatul Zoiade Grigore și administratorul firmei, referitoare la remiterea sumelor de bani şi efectuarea lucrărilor la care acesta din urmă se angajase, în schimbul sprijinului oferit de inculpat pentru câştigarea licitaţiei din data de 20 mai 2011, organizate de Bursa Română de Mărfuri, Terminal Timişoara. În urma negocierilor purtate, inculpatul a fost de acord să reducă pretenţiile la suma de 25.000 euro (sumă care să îi fie remisă cash, în tranşe), urmând ca omul de afaceri, prin firma sa, să execute şi lucrări de renovare a unui apartament folosit de inculpat. Efectiv, de la administratorul firmei câștigătoare a licitației, inculpatul Zoiade Grigore a primit suma de 12.000 euro și a beneficiat de renovarea apartamentului, costul lucrărilor ridicându-se la suma de 4.000 euro”, povestesc procurorii DNA Timișoara.
Nici administratorul societății, cel care a beneficiat de serviciile ilegale ale directorului, nu va scăpa de urmărirea procurorilor. Cauza a fost disjunsă, iar acum reprezentantul firmei de construcții este urmărit penal pentru dare de mită și fals în înscrisuri sub semnătură privată. În tot acest timp, dosarul a fost trimis către instanța de judecată, iar procurorii au cerut judecătorilor să dispună confiscarea sumei de 16.000 de euro din conturile directorului Grigore Zoiade.
Toată povestea a fost scoasă la iveală de cei de la Serviciul Român de Informații.
Citiți principiile noastre de moderare aici!