Primul care a luat cuvântul a fost consilierul local Simion Moșiu (PNL), care a vrut să știe cum stă treaba cu prelungirea acestei strategii, iar viceprimarul Ruben Lațcău (USR) i-a răspuns că este vorba despre o nouă strategie, care are la bază vechea strategie.
„Existând niște spații verzi pe care le-am moștenit de mai mult de 150 de ani, știți că strategia dumneavoastră este cu totul alta, cu albinuțe și bondari în loc de iarbă și gazon nu se poate aplica peste tot. Știți problematica Pădurii Verzi. Sau dacă vrem albinuțe și bondari ne plimbăm la Șag, la Ghiroda, dar chiar în centru… Ați văzut că în Parcul Civic s-a reușit pe câțiva metri de pășune cu plante inclusiv ambrozie să fie lăsate. Considerați că e o strategie bună pentru Timișoara Capitală Culturală?”, a întrebat Moșiu.
În replică, viceprimarul Lațcău i-a răspuns că proiectul de reamenajare al fostei administrații liberale este unul cu carențe de proiectare și realizare.
„Sunt într-o fază avansată și sperăm ca până la sfârșitul acestei veri să avem acest parc recepționat. Constructorul va trebui să facă toate remedierile necesare și când parcul va fi predat primăriei acesta nu doar să aibă gazonul întreținut, dar și să aibă toate sistemele de irigații funcționale”, a afirmat viceprimarul.
Moșiu a continuat discuția spunând că începe perioada de stropiri contra țânțarilor și a vrut să știe cum vor fi protejate albinele.
„Strategia este de a proteja albinele și bondarii sau țânțarii?”, a întrebat consilierul municipal Simion Moșiu (PNL).
„În acest document nu apare nimic legat de albine”, a răspuns Ruben Lațcău.
Consilierul local Dan Diaconu (PNL) a fost de părere că „problema albinuțelor și a bondarilor este una reală ridicată de domnul Moșiu și nu poate fi explicată prin faptul că aceste lucruri nu apar în strategie”.
Acesta le-a citit colegilor săi din Strategie: „suprafețele existente ocupate cu plante floricole nu pot fi mărite, cu excepția introducerii de pajiști pe suprafețele care înglobează și respectivele zone cu plante floricole. Asta votăm: bondăreii și albinuțe. Nu votăm doar acele kilograme de maculatură. De asemenea, votăm faptul că în toate amenajările cu plante floricole se va avea în vedere amenajarea cu plante perene, excepție fac amenajările istorice. Poate că e un lucru bun, eu nu zic că nu e un lucru bun. Dar poate ar fi trebuit dezbătut într-o formă sau alta. De asemenea, se discută despre arborii care vor fi plantați pe aliniamente, deși suntem sub niște contracte, deci este mai mult decât tona de maculatură”.
Consilierul Lucian Căldăraru (PNL) a vrut să știe care este situația Pădurii Verzi.
Primarul Dominic Fritz i-a răspuns că se fac demersuri la Ministerul Mediului și va fi rezolvată problema studiului.
„Pădurea Verde devine un parc-pădure important pentru Timișoara”, a precizat Fritz.
De asemenea, Diaconu l-a întrebat pe primar dacă în acest mandat se va face reamenajarea vreunui parc din Timișoara.
„În acest mandat, vom începe și în Parcul Botanic, așa cum am promis, dincolo de proiectul cu iluminatul public, o să reintroducem și sera științifică acolo. O să avem și în Ciarda Roșie, este cuprins în buget și se lucrează la tema de proiectare. După cum știți, se lucrează pentru o mare zonă de agrement în nord, va fi un parc nou. Deci, cu siguranță vom vedea mai multe parcuri. Poate nu să tăiem panglica, dar nu asta este important, ci important este să punem lucrurile într-o direcție bună”, a precizat primarul Timișoarei, Dominic Fritz.
De asemenea, viceprimarul Ruben Lațcău a precizat că proiectul tehnic de iluminat din Parcul Botanic a primit aviz de la Direcția de Cultură și se așteaptă ca execuția să demareze în această vară.
Pe aceeași temă:
FOTO. Pădure urbană miniaturală în Piața Petru Maior. Primarul Dominic Fritz a plantat primii arbori
Timișoara a primit în sfârșit Pădurea Verde de la Guvernul României. În 5 ani se face pădure-parc
Trimite articolul
X8 ani ne-au mancat de vii tantarii pe timpul lui Lae si al liberalilor. acum poti sa stai seara afara fara probleme. si brusc ne preocupa albinele. apicultorii sunt informati cand se stropeste. si oricum nu stau asa aproape de oras tocmai pentru ca se duc acolo unde sunt multe flori, pomi fructiferi, rapita, floarea soarelui etc. sa ne lase de Mosiu cu albinutele lui
-
Nu e vorba de albinele apicultorilor. Insectele care polenizeaza sunt pe cale de disparitie la nivel global, o reala problema. Ignoranta tipic romaneasca.
Ei vorbesc de strategie verde si ignora complet sesizarile cu spatii verzi ce devin noroaie pt ca se permite masinilor sa parcheze pe ele. Chiar jenant, sa nu zic nesimtire in toata regula. Deci nu ca sa observe primaria prin anganjatii ei si sa ia masuri. Nu. Le faci sesizari peste sesizari cu poze si tot…si lor li se rupe. Apoi discuta strategii verzi. Cai verzi pe pereti eventual.
Fritz – un primar prea bun, prea ca la tzara! Votez Fritz!