Este vorba despre un studiu care le va „spune” consilierilor, prin documentația care se va realiza, dacă în locul Stadionului „Dan Păltinișanu” se va construi o arenă nouă sau se va reabilita construcția veche. Un studiu de oportunitate…
Aleșii județeni au discutat proiectul referitor la începerea procedurilor privind dezvoltarea unui complex sportiv, pe actualul amplasament, cu reabilitarea stadionului vechi sau demolarea lui și construirea unuia nou, pe structură metalică și acoperit. Consilierii județeni PNL au fost împotriva acestui proiect, spunând că nu-și doresc demolarea vechiului stadion. Într-un final, proiectul care propune studiul de oportunitate pentru a se lua o decizie ulterior vizavi de soarta stadionului a fost aprobat, cu votul celorlalți consilieri.
„Referiror la studiul de oportunitate, noi nu îmbrățișăm ideea ca Stadionul «Dan Păltinișanu» să fie demolat. Aici au fost competiții sportive importante, este un simbol pentru noi, Timișoara, și Vestul României. În condițiile în care consiliul județean nu are fonduri pentru reabilitarea lui la cel mai înalt nivel poate face o adresă de dare în administrare către Primăria Timișoara pentru reabilitarea lui. Și echipa de rugby a Timișoarei ar avea nevoie de un stadion, și atleții ar avea nevoie de o pistă unde să se antreneze. Noi v-am solicita o comunicare mai bună. Sunt proiecte care au tangență și legătură cu Primăria Timișoara. S-a intrat într-un blocaj instituțional”, a spus Nicolae Bitea, liderul consilierilor județeni PNL
Conform proiectului de hotărâre, este vorba de un studiu de oportunitate, nu unul care să decidă, din prima, demolarea stadionului sau reabilitarea lui, ci unul care, în urma expertizei, să le ofere aleșilor județeni o vedere asupra situației actuale a arene „Dan Păltinișanu”.
„Stadionul Wembley, în anul 2003, a fost dărâmat și au construit un stadion nou. Nu văd care este problema? Este cea mai înțeleaptă decizie să facem o expertiză pe acest stadion și să vedem ce facem cu el. Oriunde avem un subiect cu temă sportivă ne lovim de un zid de opoziție surdă din partea colegilor liberali, bănuiesc că vine dinspre Primăria Timișoara”, a spus consilierul județean Mihai Ritivoiu (PSD).
Consilierul județean PNL Viorel Coifan a concluzionat: „E nevoie de acest studiu, dar nu ne putem antepronunța. Prin urmare, discutăm despre ce va stabili studiul de rezistența materialelor, de intersectare cu alte probleme din zonă. Dacă cheltuielile de asanare vor fi mult mai mari față de cheltuielile de construcție ale unui nou stadion vom lua decizia în consecință”.
Stadionul „Dan Păltinișanu” are o suprafață totală de 55.423 metri pătrați, din care 38.193 mp suprafață construită. Stadionul are în prezent o capacitate de 32.821 locuri pe scaune și o instalație de nocturnă de 1.456 lucși, suprafața de joc din gazon natural având dimensiunea de 105×68 m și o pistă de atletism cu o suprafață de 17.230 mp.
„Menționăm că, în prezent, infrastructura, soluțiile arhitectonice și funcțiunile curente nu mai corespund standardelor și normelor internaționale, în plus, limitează valorificarea potențialului municipiului Timișoara, principalul pol de creștere economică de interes național din vestul României în organizarea de evenimente sportive, culturale și de agrement la standarde europene. Mai mult, în anul 2021, Timișoara va fi Capitala Culturală Europeană, toate acestea arătând importanța realizării unui complex sportiv la nivel de standarde europene”, scrie în raportul proiectului de hotărâre.
Conform unei evaluări făcute de experți, la Stadionul „Dan Păltinișanu” ar trebui reabilitate multe elemente, de la scări la gradene, tribune și scări de acces.
Citiți principiile noastre de moderare aici!