Consiliul Local Timișoara (CLT) s-a reunit marți, 7 februarie, într-o ședință extraordinară, pentru a discuta despre Colterm. Convocarea a fost făcută de Roxana Iliescu (PRO România).
Vă reamintim, bugetul Timișoarei a fost aprobat luni, 6 februarie. Pentru Colterm au fost alocați mai mulți bani comparativ cu anul trecut – 165 de milioane de lei față de 120 de milioane de lei, folosiți pentru plata cheltuielile curente (gaz, cărbuni), dar și din care să poată compania Colterm să achiziționeze certificatele verzi aferente anului precedent, fără de care ar risca să intre în faliment.
„Aș vrea să vă fac o prezentare mai exhaustivă despre cum văd eu situația și despre care este cadrul legal și financiar în care ne mișcăm. Impresia mea este că, de mult timp, discuțiile despre Colterm au devenit destul de sterile și politice și s-au îndepărtat de baza tehnică și legală, care până la urmă este reală. Problema este foarte complexă. Astăzi vreau să vă prezint cum funcționează sistemul certificatelor și cum a evoluat în ultimii ani. În al doilea rând, vreau să discutăm despre cum poate transfera Municipiul Timișoara bani către societatea Colterm. În al treilea rând, vom discuta despre soluțiile legale când nu avem cash la îndemână pentru a extinde o perioadă de rambursare pentru anumite datorii. În al patrulea rând, voi spune ce riscuri operaționale văd în fiecare dintre soluții.
Mi se pare că se pierde în tot zgomotul politic și mediatic. Nimeni aici nu are alte interese decât bunăstarea timișorenilor și vorbesc pentru mine și pentru colegii mei din executiv. Toate deciziile pe care le luăm sunt încercări de a face sens din dilemele legale și financiare cu care suntem prezentați. Zboară foarte multe informații, acuze, chestii de penal. Plec de la presupunerea că asta este adevărat pentru noi toți care suntem la masa Consiliului”, a declarat marți primarul Dominic Fritz, în deschiderea ședinței Consiliului Local Timișoara.
Sistemul certificatelor EUA
La nivelul Uniunii Europene, companiile care poluează aerul cu emisii de CO2 trebuie să plătească o compensare, UE instituind un sistem bazat pe piață, cu un număr limitat de certificate. Cu cât crește nivelul poluării, cu atât crește și prețul acestora.
„Un certificat costă la fel de mult în România pe cât costă și în alte țări. Este un semn de întrebare asupra acestui sistem pentru că puterea de cumpărare este diferită în România față de alte țări din Uniunea Europeană”, a spus edilul.
Potrivit datelor prezentate de acesta, în 2017, un certificat EUA costa 4,86 euro. În 2018, prețul a crescut la 15 euro. Un an mai târziu, în 2019, prețul a ajuns la 30 de euro. În 2020, se poate ca pe fondul pandemiei, prețul a scăzut ușor la 24 de euro. În 2021, costul unui certificat a ajuns la 47 de euro, apoi 84 de euro în 2022. În momentul de față, un certificat este 93 de euro, iar prețul crește zi de zi.
„În șase ani, prețul a crescut de 20 de ori. Pentru o companie ca a noastră, asta înseamnă în valori reale că în 2017 am plătit 700.0000 de euro, iar anul acesta ar trebui să plătim 20 de milioane de euro. Această creștere de douăzeci de ori nu poate fi susținută de nicio companie sănătoasă. De unde să vină acești bani? Această întrebare este una deschisă. Răspunsul nu este «de la primar». Noi ca primărie nu putem cumpăra certificatele în locul Colterm”, a explicat Dominic Fritz.
Viceprimarul Cosmin Tabără i-a răspuns primarului Fritz că aceste certificate trebuie cumpărate indiferent de ceea ce ne dorim.
„Indiferent de ceea ce ne dorim, aceste certificate trebuie cumpărate și trebuiau cumpărate și în trecut. Ați prezentat o situație a prețului certificatelor, dar nu știu dacă v-ați referit la prețul de vârf, la cel minim sau cel mediu. Anul acesta, un certificat CO2 era 75 de euro, iar astăzi ajunge la 90-100 de euro bucata. Dacă managementul ar funcționa la un alt nivel, certificatele ar putea fi cumpărate la un preț mai bun. Modalități de plată sunt. Vă dau exemplul Oradiei, care cumpără anual aceste certificate”, a transmis Cosmin Tabără.
Soluții pentru Colterm
Conform primarului, municipalitatea are două variante legale de a transfera bani către Colterm. Una dintre ele prin subvenții, cealaltă ar fi prin compensarea pierderilor tehnologice.
„Există și o problemă de legalitate dubioasă: avem un aviz de la Consiliul Concurenței prin care se impune un plafon de 75 de milioane de lei pe care îl putem da ca subvenție anuală. Noi am sărit de acest plafon și am notificat Comisia Europeană asupra acestui lucru, iar acum așteptăm răspunsul. Probabil, CE ne va spune că din moment ce nu am respectat regulile pieței libere, Colterm va trebui să ne dea banii înapoi. Anul acesta am bugetat 165 de milioane de lei, deci Colterm ar putea cumpăra aceste certificate. Problema e că obligația este până la finalul lui aprilie, și noi am bugetat acești bani până la finalul anului. Colterm va avea nevoie de bani pentru a încălzi spitalele, școlile, locuințele. Legat de cash-flow, avem două soluții. Prima variantă este cea a unui credit, care poate fi luat doar pentru investiții, fiind ilegal să fie luat pentru funcționare. A doua este printr-o cesiune de creanțe”, a spus Dominic Fritz.
Cât despre viitorul termoficării, una dintre soluții ar fi investirea într-o alternativă care nu se bazează pe cărbune.
„UE ne forțează să facem investiții. Că au făcut-o prea rapid pentru noi și că acest mecanism de certificate a luat-o razna este o altă problemă. Singura variantă reală să revenim la normal cu termoficarea în Timișoara este să scăpam de cărbune și să facem investiții.
Guvernul, anul acesta, și nu vreau să mă plâng, ne subvenționează termoficarea într-o mică măsură. 50% din prețul cărbunelui este suportat de Guvern, prin Ministerul Dezvoltării. Este o situație absurdă, în care Guvernul ne stimulează să mergem pe cărbune. Problema e că nu ne achită nici măcar jumătate din prețul certificatelor”, a adăugat Fritz.
Marius Cârceie, din partea administratorului judiciar, a întrebat dacă există cumva o a treia soluție pentru Colterm, și anume majorarea capitalului social. Dominic Fritz i-a răspuns că acest lucru nu este posibil deoarece Colterm se află în insolvență.
Consilierul local Roxana Iliescu (PRO România) a discutat despre faptul că ELCEN a ieșit din insolvență după ce primarul Capitalei a făcut un împrumut pentru a salva societatea, Guvernul oferind un cadru legal pentru această manevră.
„Parlamentul a luat decizia aceasta, nu Consiliul General al Municipiului București. Decizia nu s-a luat la nivel local, ci la nivel național. Vă mulțumesc pentru problema ridicată”, i-a spus Fritz.
Bogdan Alic, tot din partea administratorului judiciar, a insistat pe găsirea cât mai rapidă a unei soluții. Acesta a mai spus că nu este de-acord cu primarul în privința existenței a numai două soluții.
„Societatea Colterm a intrat în insolvență la cererea debitoarei, cu aprobarea CLT. Sunteți asociat unic și ar trebui să ne îngrijim împreună să asigurăm aceste fonduri pentru achiziționarea certificatelor. Nu vreau să intru în chestii tehnice. Dacă nu se face majorare de capital, dacă nu se dau bani, faceți un împrumut. Trebuie să găsim o soluție”, a transmis marți Bogdan Alic.
Administratorul special al Colterm, cel care reprezintă interesele municipalității în procedura de insolvență, a atras atenția că în momentul de față, în Timișoara, sistemul centralizat de încălzire nu are o alternativă gata de-ndată.
„Lucrurile sunt foarte simple. Va fi o decizie cu suficient de multă încărcătură politică și cu finețe juridică și legislativă. Dacă nu se vor lua aceste certificate, Agenția Fondului de Mediu are dreptul, nu și obligația, de a solicita falimentul Colterm. Lucrurile se vor desfășura în curs de 4-5 luni. În momentul actual nu există o soluție care să înlocuiască Colterm până la începutul următorului sezon. Nicio soluție nu poate fi pusă în practică mai devreme de doi ani de zile”, a declarat Cristian Amza, administratorul special al Colterm.
Consilierul local Radu Țoancă consideră că problema Colterm reprezintă „provocarea mandatului” actualului primar, îndemnându-l pe Dominic Fritz să rezolve situația.
„Eu cred că în ultimii doi ani ne-am mișcat. Ne-am asumat intrarea în insolvență, pentru că așa am putut face un stoc de cărbune. Cât despre faliment, cred că este destul de evident, nu îmi doresc falimentul Colterm, dimpotrivă. Toate deciziile le-am luat pentru a apăra sistemul centralizat de termoficare. Eu cred că acest sistem, cu investiții în tehnologie, este viitorul. Nu îmi doresc falimentul, nimeni nu pune niciun lacăt Coltermului. În Iași, societatea de termoficare a intrat în faliment în 2014, și continuă să livreze căldură. Îmi pasă de Colterm, căutăm soluții, dar falimentul imediat nu înseamnă terminarea furnizării de termie”, a explicat primarul Timișoarei.
Pe aceeași temă:
Ședință extraordinară a Consiliului Local Timișoara pe tema Colterm
Trimite articolul
XEnergia verde, viitorul în Timișoara.
Zic sa vopsim carbunii in verde… sau numai nemtii au voie cu carbuni cand raman fara gaz?
Vad ca “Administratorul judiciar” sunt doar niste pampalai care incaseaza sume uriase pentru NIMIC!
Ca ei nu au solutii, nu ofera nimic doar asteapta falimentul ca sa se indestuleze!
Fritz impreuna cu echipa lui este singurul primar care a abordat coerent problema Colterm. Adevarat si ca pe vremea lui Ciuhandu certificatele verzi nu erau o tema si sub Robu au fost rostogolite datoriile. Daca o va retehnologiza o sa fie cea mai mare realizare pentru oras.
-
coerent: consiliu administratie alcatuit din useristi -amenda(x2) – insolventa – faliment.
Dexonline:
1. Care se compune din elemente strâns legate (și armonizate) între ele.
sinonime: armonios coeziv strâns unit închegat2. Armonios, logic, ordonat.
sinonime: armonios logic ordonattemperaturi scazute in spitale, scoli inchise din cauza frigului…
subZero? Mai Nenule, tu esti? faina poza aia la bustu’ gol scuturandu-ti zapada din brad in cap.
#Coerent🤪
-
:))), buna asta, serios!
Pai normal ca exista suferinta in tranzitie, dar pana la el nimeni nu a incercat macar. E mai merituos sa platesti cert verzi rostogolit si pe imprumut decat sa o iei in serios si sa abordezi retehnologizarea…fiind asumat ca nu totul o sa mearga uns si vei incasa injuraturi si pierdere de imagine? -
Daca rostogolea si Fritz datoriile era bun? Tind sa cred ca o sa vii cu o solutie sau te plangi ca toti altii? Cresterea preturilor ai luat in considerare? Nu poti rostogolii la infinit, mai ales daca “vantul este impotriva ta”. Trebuie sa o gandesti putin…DexOnline nu te cultiva! Sanatate!
-
Tu ce intelegi prin a rostogoli datorii? Suna cumva nasol sau cum? E mai bine sa iei si amenda sa si ramai cu datoriile? Ori crezi ca a facut donimic o magie si au disparut datoriile? “Trebuie sa si gandesti putin” Eu ma ghidez dupa principiul ca trevlbuie sa gandesti mai mult, dar tu poti sa faci cum vrei.
Solutia am mai scris+o si alta data, ma scuzi ca nu repet pentru tine, dar pare ca tu chiar iti urmezi principiul ala cu “putin”. dexonline nu te cultiva😂 adica ce vrei sa spui? maaaaaai…
Simpaticule🤪
-
-
consiliul local folosit drept combustibil verde pentru incalzire
Toanca nu-i la parnaie inca impreuna cu tuta de Roxana?
Inchideti gaura aia neagra odata , e falimentar oricum Coltermu
Sistemul centralizat cu pierderi de 40% si subventii din bugetul primariei si de la guvern nu va fi rentabil in veci.
Centrale de bloc cu contoare individuale este o solutie viabila dar vad ca nici nu a fost luata in calcul.
-
centrale de bloc zici, ai vreu interes in zona aceasta? Pai trebuie facute proiecte, proiectele trebuie aprobate si pe langa ar trebui semnat contract tot cu o firma de utilitati care sa le aibe in supraveghere si sa faca mentenanta, deci o caruta de hartii si o caruta de banii. nu sunt rentabile pentru ca nu o sa aibe nimeni zeci de mii de eu pentru o centrala de bloc
-
Pai normal ca trebuie sa investesti, la fel ca la centrala individuala, da na, coltermistii sunt invatati cu subventii si pomeni.
Cate milioane de euro s-au dus pe amenzi aveati centrale fiecare.-
Eü am impresia ca tü nü stii ca esti sübventionat mai John, mai, ia vezi pe factüra, cat platesti gazül, 1RON/kwh? saü cümva doüa treimi nü stii ca le plateste “statül” adica inclüsiv “coltermistii” iar tü platesti doar 0.31 RON/kwh? De ce insisti sa ne arati ca esti mic, foarte mic si intelegi nimic nimic? Daca te mai intreb si camd s-a liberalizat piata de gaz pentrü consümatorii casnici vs noncasnici te pierd complet, asa-i? Mai John, tü intelegi ca Nü Se POATE sa fie toti pe centrale individüale? Nü asa e proiectata reteaüa, nü mai zic de polüare, de pretül gazülüi fara compensare de la stat, de cogenerare imposibila,de faptül ca nü poti folosi la o adica carbüne, de scoli si spitale si cate altele. Cam ce se intampla cü pretül cand creste cererea daca-si pün toti centrale? Dar daca nici nü e gaz pentrü toti si concürezi pe gaz cü Germania? Pricepi mai John ceva din ce zic eü aici? Ce naiba toti ürati coltermistii de la bloc in loc sa va üitati “in süs” la cei care aü daramat coldermü cu amenzi planificate? Hai ca nü-i greü, hai sa gandim si sa lasam emotiile deoparte. Hai ca poti.
-
Mai omule, Coltermu e pe moarte pentru ca merge pe carbune si trebuie sa plateasca certificate verzi si cu toate ajutoarele primariei si guvernului se duce in picaj. Sti ca CET centru e pe gaz si nu plateste certificate verzi si sti ca daca nu ar fi pierderile alea pe retele de peste 40% plus armata de angajati s-ar reduce cheltuielile la jumatate.
Da na noi tinem cu dintii de un sistem prost ca ne convine si asteptam minuni de la cogenerare, fotovoltaice, biomasa sau alte povesti nemuritoare. -
John, ce vorbesti tu nu are legatura cu ce am scris eu. Mai citeste o data si incearca sa intelegi. Si raspunde-ti tie la intrebarile pe care le-am pus.
-
@John
Mai John, nu mi-ai raspuns la intrebari. Si cam amesteci cogenerarea cu aburelile de fotovoltaice. Ia mai citeste ce am scris eu, hai ca poti.
-
-
-
-
da, trebuia imbunatatit sistemul centralizat. Centralele alea de bloc pe ce functioneaza? E suficient gaz in timisoara pentru ele sau trebuie rascolit tot orasul sa adaptezi reteaua de gaz? Merg si in cogenerare(si te legi la ce si cum?) sau doar ca-s mai eficiente decat cele individuale? Altii din niste “tari ca afara” cum fac?
“companiile care poluează aerul cu emisii de CO2 trebuie să plătească o compensare”. Nu prea înțeleg cum se poate elimina CO2 (căci ăsta este scopul) prin plata unei taxe??? Și mai ales unde se duc acești bani? Cacialmaua cu poluarea prin CO2, oricum este o minciună sunt deja multe articole privind acest subiect.
-
“Baietii destepti”
Da da… sigur Colterm e viitorul…
-
Tot singur, tot singur? Si nu ti-e frig noaptea asa singur? Nu ne zici tu care e viitorul? Si mai ales de ce amesteci tu conceptul de incalzire centralizata cu un Colterm pus pe butuci de niste idioti?