Au fost multe discuții inutile în ședința de miercuri a Consiliului Județean Timiș despre parcarea etajată care va fi ridicată în centrul Timișoarei, unde acum funcționează o parcare cu plată, pe locul fostul Comisariat militar zonal, demolat din anul 2011.
Consilierii județeni și-au pus tot felul de probleme în condițiile în care au avut recent trei ședințe tehnice la Palatul Administrativ în cadrul căreia ar fi putut primi toate lămuririle necesare. De asemenea, subiectul parcării a mai fost dezbătut și în ședința ordinară a CJT de luna trecută.
Alexandru Proteasa, vicepreședintele CJT, a precizat că în urma discuțiilor la care au luat parte consilieri județeni de la toate partidele, proiectul de hotărâre privind aprobarea Documentației de atribuire a Contractului de concesiune de lucrări pentru realizarea investiției „Parcare etajată și servicii Bd-ul Regele Mihai I – municipiul Timișoara” este „aproape de foarte bine”.
În replică, Alexandru Iovescu de la PSD a cerut încă o ședință tehnică și i-a reproșat lui Proteasa că proiectul este făcut pe genunchi afirmând că nu este un proiect coerent și ancorat bine în legislație.
„Noi nu suntem împotriva unei astfel de parcări în Timișoara, considerăm că avem nevoie cât se poate de repede de o asemenea investiție în municipiul Timișoara mai ales pe terenul pe care îl are Consiliul Județean, dar nu în modul în care a fost propus acest proiect. Faptul că oferim acest teren unui operator privat pe o perioadă de 49 de ani și îi solicităm o redevență de 6%, dar nu mai puțin de 100.000 de euro pe an, cred că știm cu toții ingeniozitatea operatorilor economici din România și a sistemului fiscal din România și cred că documentele în cei 49 de ani pot fi aranjate în așa fel încât Consiliul Județean să primească doar redevența minimă de 100.000 de euro. Iar în cei 49 de ani Consiliul Județean se va alege cu 4,9 milioane de euro în cel mai bun caz și cu o clădire care ne rămâne nouă în proprietate. Nu cred că discutăm despre o afacere rentabilă în folosul Consiliului Județean”, a fost de părere Alexandru Iovescu, liderul grupului consilierilor PSD din CJT.
Acesta a propus ca instituția să construiască din buget, credit sau fonduri europene viitoarea parcare etajată, pe care să o și administreze.
Mai mult, Iovescu a lăsat să se înțeleagă că deja de cunoaște firma care va construi parcarea, însă a fost contrazis de Nica.
„Va fi primul contract de concesiune major care se va realiza în zona noastră. Este o firmă din București care a realizat parcarea din pasajul de la Universitate. Nu sunt foarte multe firme cu experiență în România”, le-a spus Alin Nica aleșilor județeni.
După alte lungi discuții, proiectul a trecut cu 24 de voturi pentru, un vot împotrivă și opt abțineri.
Caietul de sarcini privind viitoarea parcare a fost elaborat de PUBLIC RESEARCH SRL din Capitală, o societate cu 14 ani vechime și doi angajați, după cum figurează pe lege5.ro. În anul 2021 a avut un profit în valoare de aproximativ două milioane de lei.
Pe aceeași temă:
Scandal pe tema parcării supraetajate din centrul Timișoarei. Nica: „Nu este un tun imobiliar”
Trimite articolul
XCladirile pentru parcari multietajate sunt … Constructii banale, cat se poate de simple!
Cum a stabilit muzicantul din dudesti ca nu sunt multe firme cu experienta?
Evident ca investitia va umple buzunarele unor politruci!
Nu ne trebuie, prea aglomerat, iarba verde si copaci, dale prin care creste iarba, ceva de genul.