La întâlnirea de la Consiliul Județean Timiș au participat președintele CJ Alin Nica și echipa de implementare a proiectului, formată din Alexandru Avram – manager de proiect, Adrian Lupuț – asistent manager și responsabilii de strategii, Dan Mircea și Ion Vițălaru.
Discuțiile s-au centrat mai ales pe strategia de dezvoltare economică și socială. Aceasta a fost concepută, a explicat președintele CJ Alin Nica, încât să țină cont de toate atuurile județului și să pună accentul pe relația dintre turism și cultură.
„Strategiile ne vor sprijini pe noi, cei de la Consiliul Județean Timiș, să luăm decizii. Dar vor fi de real folos și celorlalte instituții locale”, a spus Alin Nica.
S-a discutat și despre proiectul Timișoara Capitală Culturală Europeană 2023, al cărui potențial trebuie valorificat. Implicit, odată cu dezvoltarea culturală va crește și calitatea vieții.
„S-au făcut cele mai mari progrese pe zona de competivitate economică, cu siguranță, și pe zona de hub european. Aici avem cel mai mare potențial de dezvoltare pentru că suntem prima destinație investițională după Capitală, dispunem de un stock al investițiilor străine directe de 4,5 miliarde de euro și suntem și un important centru universitar. Avem peste 40.000 de studenți. De aceea cred că zona unde putem avea cele mai bune rezultate este cea a competitivității economice. De asemenea, pe zona de hub cultural, ceea ce înseamnă simbioza dintre cultură și turism – chiar dacă lucrurile au demarat mai greu – sunt convins că suntem pe traiectoria cea bună și vom avea un proiect al Capitalei Culturale de succes”, a declarat pentru Tion Alexandru Avram, managerul de proiect.
Dan Mircea, unul dintre responsabilii de strategii, a vorbit despre dificultățile în plan energetic cu care se confruntă județul Timiș.
„Particularitatea județului Timiș e ca celelalte județe din vest, un gradient geotermal foarte mare. La 100 de m avem gradient geotermal de 5°C. Pentru energie geotermală, potențialul cel mai ridicat este de la municipiul Timișoara către granița cu Ungaria și Serbia. Ne-am consultat cu specialiștii pe care îi avem. Strategia a fost realizată cu un consultat specializat și cu specialiștii din domeniu, din județ”, a spus Dan Mircea.
Strategia de dezvoltare economică și socială
Strategia de Dezvoltare Economică și Socială a Județului Timiș 2021-2027 a fost elaborată în contextul în care la nivelul Uniunii Europene se trasează cadrul strategic de implementare a politicilor europene, dar și bugetul alocat.
Cum aceste politici și priorități trebuie aplicate și în România, prin această strategie se urmărește alinierea locală la standardele europene. Strategia 2021-2027 a pornit de la un set de probleme, nevoi și potențial identificate la nivelul județului, pentru a construi cadrul strategic de dezvoltare pentru următorii ani.
Strategia de eficiență energetică
Prin Strategia de eficiență energetică se dorește identificarea precisă a situației existente a sectorului energiei în județul Timiș. Ea se vrea un „instrument de combatere şi soluționare a provocărilor climatice, de mediu, energetice și a provocărilor ce țin de securitatea energetică, eficiența energetică şi reziliența în faţa schimbărilor climatice”.
Prin implementarea strategiei de eficiență energetică 2021-2027 se urmărește asigurarea securității energetice, asigurarea accesului la energie a locuitorilor din Timiș, eficientizarea consumurilor de energie și oferirea unor alternative viabile la energia provenită din surse epuizabile. Tot prin această strategie se vrea stimularea investițiilor private și dezvoltarea de producție autohtonă.
Trimite articolul
XPai problemele in discutie sunt ample si necesira o dezbatere mai serioasa !
Am inteles doar ca prin cultura vom prospera , in sensul , cred, ca se mai primesc ceva bani …
Strategiile economice , cele ref la energie si surse altetnative de en electrica , plus schimbarile clumatice, credeti ca se pot dezvolta pe plan local ?
Intr – un oras in care o licitatie tine cat o era glaciara , fara cosuri de gunoi,….
Chiar, nu am vazut niciun cos de gunoi plantat
Se pune accentul fix pe ce nu avem. Care cultura si care obiective turistice? Voi ati iesit vreodata din tara, fie si pana in Ungaria? Ca ar fi cultura un foarte bun motiv pentru sifonat bani, asta e cu totul altceva. Vedeti cati bagi a stors si friz inspre tot felul de artisti si oameni de cultura inchipuiti. Judetul si orasul sunt tot mai praf de cand cu noua garnitura de incompetenti, dar noua de cultura si turism de arde.
-
Exact !
Mi ar fi plăcut să fie mai mult decât discuții, sa avem o analiză elaborată cu surse clare de finanțare, termeni de implementare,etc
-
Pai da !
Îi mai ok sa se pună accent pe transportul in comun pentru ca ori afara ori in interiorul mijlocului de transport ii aceași temperatură👌,sa se pună accent pe infrastructură, partea medicală ,oamenii care au funcțiiiii “bine meritate” ….
Ce o dam de gard cu capitala europeana in 2023, de o sa ne doara dosul doua decenii dupa…!
Incompetenta crasa!
Unde e Mos?