Vineri, 1 septembrie, viceprimarul Ruben Lațcău a susținut declarații de presă pe tema găsirii unor firme care să se ocupe de reparațiile necesare în școlile din oraș, după ce administrația a decis ca de aceste servicii să nu se mai ocupe Colterm.
Societatea de termoficare a orașului se ocupa încă din 2017 de clădirile Primăriei Timișoara (PMT), de când a primit, prin atribuire directă, contractul pentru „reparații și întreținere a imobilelor deținute sau aflate în administrarea municipiului Timișoara, a infrastructurii din incinta lor, eliberarea bunurilor rezultate din evacuări, precum și demolare imobile și alte construcții, manipulare, transport”.
În iunie 2021, consilierii locali au votat prelungirea contractului pentru o perioadă de patru ani, timp în care angajații Colterm trebuiau să facă orice fel de reparații cerea primăria, la școli, la spitale sau alte clădiri ale municipalității.
Cu o zi în urmă, după ce reprezentanții PMT au anunțat că vor lua aceste servicii de la Colterm, cei de la PNL au transmis că „echipa Fritz & Lațcău își arată din nou incompetența administrativă cu care, din păcate, administrează încă Timișoara. Ultima ispravă a acestui nefericit cuplu este renunțarea la serviciile Colterm, care se ocupă de întreținerea unităților de învățământ din oraș și scoaterea la licitație, acum în pragul deschiderii anului școlar a acestor servicii. Prima licitație pentru aceste lucrări a fost anulată și acum incompetenții de la Primărie anunță o nouă licitație. […] Până acum, lucrările facturate de Colterm către Primărie nu depășeau 300.000 de euro pe an. Primăria vrea să cheltuiască acum 2 milioane de euro pe doi ani, adică 1 milion de euro pe an, de trei ori mai mult decât până acum. […] Nu e nimic suspect în această afacere? E doar incompetență sau e și altceva?”
Pe de cealaltă parte, viceprimarul Ruben Lațcău a explicat că societatea de termoficare a Timișoarei, de altfel aflată în insolvență, nu are capacitatea de a susține acest contract de reparații.
„Noi suntem într-o situație foarte proastă pe ceea ce înseamnă managementul infrastructurii școlare în ultimii șase-șapte ani, în Timișoara, în sensul în care administrația Robu, la sfârșitul primului mandat, a luat decizia ca contractul de reparații pentru școli să fie dat către Colterm – vă dați seama, o societate oricum în dificultate, cu probleme financiare, probleme tehnice, care nu are suficienți oameni pentru a-și repara punctele termice și țevile – această societate a primit dintr-odată și responsabilitatea acelor 60 și ceva de școli publice din Timișoara.
Evident, în toți acești ani, Colterm nu a fost în stare să susțină acest contract. Ba mai mult decât atât, pe lângă clădirile școlilor, primăria a dat către Colterm și administrarea clădirilor publice, și vedem cu toții în ce stare proastă sunt acestea. […] Noi avem o listă de mii de comenzi către Colterm, care în ultimii ani nu au fost respectate. Este evident că societatea nu are capacitatea să se ocupe de acest subiect. Decizia noastră a fost să contractăm o firmă specializată, să facem loturi distincte pentru fiecare tip de investiții, pentru școli, pentru grădinițe și, desigur, pentru clădiri publice”, a transmis Ruben Lațcău.
„Hoțul strigă «hoțul!»”
De asemenea, Ruben Lațcău s-a arătat surprins de aluziile de corupție din mesajul PNL, în condițiile în care persoanele implicate în acest contract între Colterm și Primăria Timișoara sunt membri PNL.
„Mă surprind cumva aluziile de corupție pe care PNL-ul le face, fiind un caz foarte clar de «hoțul care strigă hoțul», pentru a-și ascunde propriile lui fapte. Atunci când a fost făcut acel contract, el a fost gândit de cel care la vremea respectivă era șeful Serviciului de Școli și Spitale, domnul Adrian Faur, membru PNL. Domnul Faur, după ce a făcut caietul de sarcini și a semnat contractul cu Colterm, a plecat director comercial chiar la Colterm, unde s-a ocupat în mod direct de acest contract făcut de dânsul.
În primărie, responsabilul pe acel contract a rămas doamna Anca Lăudatu, partenera de viață și soția domnului Faur, și dânsa membră PNL. În Colterm, sub domnul Faur, membru PNL, adjunctul care se ocupa de implementarea acestui contract era fratele doamnei Lăudatu, și dânsul tot membru PNL.
Deci am avut o rețea foarte bine organizată de membrii PNL. Nu știu dacă a fost o chestiune organizată la nivel de filială sau, pur și simplu, una dintre multele structuri clientelare care există în PNL, care în mod evident a făcut un contract extrem de complicat, unde sunt suspiciuni grave de corupție. Noi am și făcut plângeri pe această temă. […] Eu sper și chiar îmi doresc ca organele de cercetare să fie interesate de această speță”, a explicat Ruben Lațcău.
Viceprimarul a adăugat că în acest moment, cel mai important lucru este ca municipalitatea să aibă companii specializate, profesioniste, care să se poată ocupa așa cum trebuie de mentenanță în școli.
„Pentru asta ne trebuie meseriași, ne trebuie specialiști; nu putem să lucrăm cu oameni care astăzi iau la lopată cărbune și îl încarcă în cazan și mâine pun faianță și montează robinete. Vă dați seama că nu acesta este nivelul de calitate pe care îl dorim”, a conchis Lațcău.
Pe aceeași temă:
Trimite articolul
Xmai …asta care are solutia si la 3 noaptea, toti(care nu suntem chiar chiar simpatici) stim ca era o forma mascata de ajutor pentru colderm. ca si gratuitatile pentru studenti la calatoriile cu trenul la un nivel mai mare. pen’ ca ioropenii is foarte atenti sa fie piata libera bla bla. a noastra libera pentru ei. ca daca e sa-si salveze ei companii strategice, atunci e cu totul altcumva🤪. ca pe langa mai e si cate o jmekereala pe persoana fizica(trenuri private de ex) pai aia e altceva, zic sa nu le amestecam. adica sa nu aruncam copilu odata cu apa murdara mai… posesor de permis auto optional.
#toata lumea iti vrea binele. nu-i lasa sa ti-l ia.
#🤪
Obiectul de activitate al colterm nu era furnizarea de agent termic?
-
Ei, obiectul de activitate… uite, horticultura angajeaza gropar. probabil gropi de plantat copaci in ele?🤪
#🤪