Primăria Timișoara are tot ce îi trebuie pentru a se putea apuca de treabă. Viceprimarul Farkas Imre a depășit birocrația pentru a scăpa zona Cetate de păienjenișul de cabluri aeriene. Lupta a fost una destul de grea, povestește Farkas, mai ales cu ANCOM, care a cerut nenumărate hârtii pentru a da un aviz. Anul trecut au fost și modificări în legislație, așa că reprezentanții municipalității au trebuit să pregătească un dosar stufos. L-au trimis la București, dar reorganizarea ANCOM, condusă acum de Sorin Grindeanu, a prelungit totul.
„Am primit o adresă de la ANCOM în 4 aprilie 2017, având în vedere că s-a schimbat legea și trebuia să readaptăm contractele și ceea ce am prevăzut noi cu operatorii. Fiind și ANCOM în reorganizare, cu un nou director, plecat de aici, abia la începutul lunii decembrie am primit un răspuns, un aviz pozitiv, care spunea că totul este în regulă”, ne-a povestit Farkas Imre.
Deși se putea interveni încă din iarnă, vremea nu a permis lucrări cu fibra optică, așa că oficialii primăriei și operatorii de cabluri au fost nevoiți să aștepte vremea bună. Sunt nouă furnizori de servicii care au cabluri întinse în Cetate și vor putea să le îngroape în subteran, canalele pentru firele de televiziune, telefonie sau internet fiind puse la punct încă de la reabilitarea zonei Cetate.
„S-a discutat cu operatorii, am așteptat vremea bună. Fiind fibră optică, sub 5 grade Celsius nu s-a putut lucra, se rupea altfel. Cu operatorii ne-am înțeles anul trecut în februarie, sunt nouă furnizori care vor intra în subteran, avem 12 ducturi, canale, sunt ca și un fagure de miere. Singura noastră rugăminte a fost ca ei să se înțeleagă cine cu cine se combină, în același canal, dar este loc suficient. Fiecare firmă are proiect pentru cablurile ei, dar normal că dacă intră două firme într-un canal, aia înseamnă că trebuie să lucreze împreună. Fiecare operator știe unde are abonați”, explică Farkas.
Timișorenii care locuiesc sau lucrează în centrul istoric nu vor rămâne fără servicii, pentru că operatorii mai întâi vor îngropa fire noi, iar apoi vor transfera totul pe ele, după care le vor tăia pe cele vechi, care sunt întinse pe clădiri.
„Singura noastră rugăminte a fost ca beneficiarul să nu sufere și abia când au confirmarea că funcționează să se apuce să le taie pe celelalte. Le dăm două săptămâni la dispoziție să le ia de pe clădiri sau să le taie pe cele aeriene. Mai întâi se instalează fibra, apoi se face conectarea, apoi au două săptămâni la dispoziție. Dacă nu le taie pe cele vechi, atunci facem noi ordine”, ne-a mai spus Farkas Imre.
Cei nouă furnizori de servicii vor beneficia de gratuitate timp de patru ani pentru că folosesc domeniul public. Legea spune că ANCOM trebuie să stabilească o taxă pentru operatorii de servicii care au cabluri pe domeniul public.
„Au fost de nu știu câte ori chemați toți operatorii din județ înregistrați la ANCOM, le-am pus o condiție: să știe că ei pot ocupa încă patru ani gratis domeniul public, după care se va aplica o taxă stabilită de ANCOM. Noi aveam stabilită o taxă, dar legea spune că ANCOM trebuie să o stabilească. Avem o colaborare strânsă cu ANCOM, chiar ne-au cerut ajutorul să vadă cum am calculat noi taxa. Adevărul este că nu știu dacă are altcineva din țară un dosar așa bine pus la punct”, ne-a mai declarat viceprimarul Timișoarei.
Momentan, proiectul pregătit de edil se referă doar la Cetate, cele zece străzi și piețele reabilitate cu fonduri europene, dar reprezentanții municipalității ar vrea să îl extindă cumva în tot orașul. Dacă documentația a fost pusă la punct de viceprimarul Farkas Imre, care s-a ocupat de problema cablurilor aeriene în ultimii doi ani, de lucrările propriu-zise se va ocupa șeful Direcției Edilitare din primărie, Culiță Chiș, după ce serviciul a fost transferat de la Farkas la Edilitară. Așadar, nu vom mai vedea cabluri aeriene care sugrumă clădirile istorice din Cetate de îndată ce Culiță Chiș va da undă verde îngropării firelor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!