Vă reamintim că, în 28 decembrie 2023, Muzeul Național al Banatului, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Timiș, anunța că Festivalul Luminilor, care trebuia să aibă loc de Revelion, s-a anulat.
Motivul a fost contestarea licitației de către firma care a pierdut-o, și anume SC Balvia Development SRL din Timișoara. Balvia a organizat ediția din 2022 a Festivalului Luminilor, însă licitația pentru a doua ediție a fost câștigată de către SC Live Rental Group SRL din Cluj.
Cazul a ajuns în atenția Consiliului Național pentru Soluționarea Contestațiilor (C.N.S.C.).
Vineri, firma Balvia Development SRL a transmis că C.N.S.C. a clarificat controversa legată de procedura de atribuire a Festivalului Luminilor și că „în urma contestației depuse reiese că Muzeul Național al Banatului a încălcat Legea nr. 98/2016, iar raportul de atribuire inițial va fi anulat”.
„Potrivit deciziei C.N.S.C., se constată „încălcarea flagrantă de către autoritatea contractantă a principiilor achiziţiilor publice şi în special a principiilor tratamentului egal şi transparenţei, prevăzute la art. 2 alin. (2) lit. b) şi d) din Legea nr. 98/2016.”. În același document, Muzeul Național al Banatului este obligat la continuarea procedurii de atribuire și emiterea unui nou raport al procedurii, în conformitate cu prevederile legale, astfel urmând a declara Balvia Development SRL ca fiind câștigătoare. Muzeul este obligat să plătească și cheltuieli de judecată societății Balvia Development SRL, care a fost reprezentată prin avocat Ioan-Flavius Stanca”, au transmis, vineri, reprezentanții firmei Balvia Development SRL.
Însă Claudiu Ilaș, directorul Muzeului Național al Banatului, a declarat că Festivalul Luminilor se dorea a fi organizat în noaptea de 31 decembrie 2023 pentru ca administrația județeană să închidă, la fel cum a deschis anul Capitalei Culturale Europene: cu peste 70.000 de oameni în stradă, la Bastion. Acest lucru nu a fost însă posibil.
Ilaș a declarat pentru Tion că instituția nu a primit vreo informare oficială de la C.N.S.C.
„Nu am primit nimic oficial, dar vom contesta decizia C.N.S.C. Suntem obligați să o contestăm, conform legii, deoarece este o decizie nefavorabilă instituției. Dacă soluția ne va fi nefavorabilă ne vom adresa instanței. Ne-am dorit să închidem frumos anul Capitalei Europene, o să vedem dacă mai este oportună organizarea festivalului”, a declarat pentru Tion Claudiu Ilaș, directorul Muzeului Național al Banatului.
Victor Balaniuc, managerul firmei Balvia Development SRL, consideră că a avut parte de o nedreptate.
„Festivalului Luminilor din 2022 a fost implementat de către Balvia Development SRL, am depus toate eforturile ca acest spectacol să fie ireproșabil. Spectacolul de lumini cu lasere și artificii, proiecțiile video, instalațiile luminoase ale artiștilor naționali și internaționali din zona pietonală și concertele din cadrul evenimentului au adus bucurie pentru peste 70.000 de participanți. Acest fapt nu ne-a putut lăsa să trecem cu vederea nedreptatea comisă în urmă cu două luni, deși recunosc că nu a fost o decizie deloc ușoară. Am reușit să ne mobilizăm ca să depășim timpul foarte scurt de derulare a procedurii de către Muzeul Național al Banatului pentru organizarea ediției 2023, dar ne-am blocat în problemele generate de comisia de evaluare formată din angajați ai muzeului”, a transmis, vineri, Victor Balaniuc.
Potrivit acestuia, anterior depunerii contestației, societatea Balvia Development SRL a formulat o solicitare privind remedierea amiabilă a aspectelor nelegale.
„Însă în urma cererii, Muzeului Național al Banatului, în loc să remedieze procedura a anulat raportul inițial și a solicitat documente suplimentare celuilalt ofertant cu încălcarea dispozițiilor legale privind achizițiile publice, un fapt transmis inclusiv în decizia C.N.S.C. Astfel, în ciuda faptului că directorul instituției, domnul Claudiu Ilaș, a declarat că Balvia Development SRL «a făcut contestația doar ca să blocheze evenimentul», C.N.S.C. a dat câștig de cauză societății Balvia Development SRL.
Condamnăm ferm abaterile flagrante ale comisiei de evaluare și atitudinea managerului și solicităm, din nou, remedierea neregulilor! Dincolo de toate piedicile și nedreptățile, suntem dispuși și pregătiți să începem organizarea celei de-a doua ediții a Festivalului Luminilor, parte a moștenirii Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii, care are toate ingredientele pentru a deveni un brand cultural național, un motiv de bucurie pentru timișoreni și un magnet pentru turiști. Mergem mai departe, și noi, și festivalul!”, a mai transmis Victor Balaniuc.
Pe aceeași temă:
Adio distracție de Revelion la Festivalul Luminii. Petrecerea de la Bastion nu se mai ține
Artificii, proiecții artistice și muzică bună, la Festivalul Luminilor de la Timișoara
Trimite articolul
XBun, si nu e tras la raspundere?
Să plece Claudiu Ilaș, directorul Muzeului Național al Banatului!!! Cam multe rele s-au adunat
De la ce partid este dânsul?