Dezbaterea a durat mult, cu dispute aprinse și chiar și cu o pauză luată ad-hoc pentru consultări. Concluzia? Deocamdată nu a fost aprobată nicio locație pentru acest centru, proiectul a picat…
Liberalii au cerut ca cei care fac parte din comisia de evaluare a locației să ia în calcul și propunerea ca primul centru de legume-fructe din Timiș să se construiască la Lovrin. Consilierii PNL au cerut schimbarea componenței comisiei care decide locația viitorului centru și reevaluarea locațiilor. Consilierii județeni PSD au propus ca acest centru să fie realizat la Tomnatic.
Timișul ar urma să aibă mai multe astfel de centre, iar primul care ar urma să fie construit (centrul pilor) are deja a dispoziție finanțarea din bugetul Consiliului Județean Timiș. Locul acestuia însă este de câteva săptămâni subiectul unor dispute aprige între PNL și PSD. În Timiș, în total, vor exista patru centre, fiecare într-o zonă de interes pentru agricultori, zone ce au fost stabilite în urma întâlnirilor publice cu reprezentanți ai agricultorilor, specialiști de la USAMVB și reprezentanți ai administrațiilor locale. Una dintre aceste zone este și cea de la Lovrin – Tomnatic – Gottlob, unde s eva construi primul centru. Dar unde?
În ședința consiliului județean de luni, liberalii au cerut introducerea Lovrinului ca posibilă locație a centrului și schimbarea comisiei de evaluare a locurilor unde ar urma să fie construit acest centru. Pe ordinea de zi a plenului era un proiect de hotărâre prin care comuna Tomnatic trecea în domeniul public al CJ Timiș terenul necesar construirii centrului de legume și fructe. Liderul CJ Timiș Călin Dobra (PSD) a cerut ca pe ordinea de zi să fie introdus și Lovrinul, adică terenul pus la dispoziție de această localitate să fie trecut, de asemenea, în domeniul public al CJ Timiș. Consilierii județeni PNL au cerut o pauză, nu li s-a acordat, prin urmare au ieșit din sală și s-au consultat, la revenire votând amendamentul propus de președintele CJ Timiș, ca terenul de la Lovrin să fie trecut în domeniul public al CJ Timițș. La votul proiectului în ansamblu însă, când se propunea ca ambele locații să fie trecute din domeniul public al localităților în cel al CJ Timiș, liberalii au votat contra și proiectul a picat. Lupta s-a încheiat indecis, cu liberalii care au votat ceva, apoi s-au răzgândit și au „picat” proiectul, spunând că sunt ținta unor jocuri politice și cu multe semne de întrebare…
„Oameni buni, am votat amendamentul pentru că ni se pare normal și este amendamentul pe care l-am propus noi, grupul PNL, la începutul plenului. Am votat amendamentul că suntem de acord cu Lovrinul, însă joaca conducerii era „votați amendamentul, intră și Lovrinul, se iau ambele terenuri în discuție, întră și Lovrinul și după aceea se finanța doar una din locații, cred că știți deja care”. Am intuit asta. Noi am solicitat reevaluarea de către comisie a locațiilor. Nu se dorește acest lucru. Am solicitat înlocuirea parțială a comisiei, nu se dorește acest lucru. A fost o capcană care s-a dorit a ni se întinde. Noi dorim reevaluarea. Noi suntem de acord cu Lovrinul”, a spus Nicolae Bitea, liderul consilierilor județeni PNL din Timiș.
Centrul de legume și fructe este finanțat de Consiliul Județean Timiș cu 4,5 milioane de lei, dar, cel puțin deocamdată, proiectul este „în pom”. Proiectul a picat și se va repune pe ordinea de zi a Consiliului Județean Timiș cel mai probabil în luna ianuarie a anului 2018.
„Am acceptat, la insistențele grupului PNL, amplasamentul propus de Primăria Lovrin. Ținând cont că nu are construcții, chiar dacă sunt unele probleme cu frontul stradal și utilitățile, le-am dat posibilitatea consilierilor liberali să susțină amendamentul. Am rugat și colegii din celelalte grupuri politice să voteze. Am fost uimit de ce s-a întâmplat, nu mă așteptam ca grupul PNL să pice proiectul, care conținea și amendamentul cu locația de la Lovrin. Au demonstrat din nou lipsa de respect față de cetățenii din Timiș, față de consilierii județeni, pentru că s-au ridicat în timpul plenului. Le-am acceptat toate ieșirile, ca să putem trece acest proiect și să poată demara. Am susținut și proiectul, am propus și amendamentul cu Lovrin, ca să facem pași mai departe. Nu discutăm poziție geo-strategică, organizare și așa mai departe, discutăm de proprietate. Nu înțeleg ce vor liberalii, Tiberiu Lelescu a propus să fie specialiști în comisia de evaluare, în timp ce Nicu Bitea a transmis o adresă prin care solicită ca din comisie să facă parte toți președinții comisiilor de specialitate din CJ, de la Sănătate, Cultură, de la Relații Externe… Ori punem specialiști, ori punem oameni care nu se pricep la agricultură. Stau să mă gândesc dacă în viitorul plen mai are rost să propunem amplasamentul de la Lovrin, când grupul PNL a votat împotriva terenului. Cred că PNL este grupul împotriva Lovrinului”, a spus președintele CJ Timiș Călin Dobra (PSD).
Concluzia acestei dispute a aparținut inițiatoarei proiectului, vicepreședintele CJ Timiș Roxana Iliescu (PMP), care a spus că au fost dispute politice pe marginea acestui proiect, nu unele care țin de administrație…
Citiți principiile noastre de moderare aici!