Reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă Timiş au anunţat, marţi, că, potrivit Codului Muncii, Asociaţiile de Proprietari “au obligaţia de a încheia contracte individuale de muncă (cu normă întreagă sau timp parţial) cu persoanele care desfăşoară activităţi lucrative pentru asociaţiile de proprietari”. Mai mult, “neîntocmirea contractelor individuale de muncă se sancţionează cu amendă de la 10.000 – 20.000 lei pentru fiecare persoană identificată fără forme legale de angajare”, mai spun reprezentanţii ITM.
“De obicei, nu emitem asemenea precizări. Dar, am considerat că fiind vorba de asociaţii şi de valoarea mare a amenzilor, să facem acest comunicat pentru a nu mai fi probleme. Vă daţi seama că această amendă se răsfrânge asupra locatarilor, ei trebuie să plătească aceste sume”, a precizat Ileana Tomoioagă, şefa ITM.
Când a emis această precizare, ITM Timiş s-a bazat pe o adresă venită chiar de la Ministerul Muncii, Inspecţia Muncii, serviciul Legislaţie, Contencios Administrativ. Reprezentanţii acestui serviciu spun că: “Pentru îndeplinirea atribuţiilor ce îi revin comitetului executiv al asociaţiei de proprietari poate angaja personal specializat (…) acordă personalului încadrat cu contract individual de muncă sau în baza unei convenţii civile de prestări servicii”.
Dar, tot aceştia mai precizează că aceste prevederi “nu se referă la faptul că administratorul poate să presteze activitatea în baza unui contract individual de muncă ori a unei convenţii civile de prestări servicii. Apreciem că relatarea privind convenţiile civile de prestări servicii se referă la diferite persoanele specializate (de ex. PFA, întreprinderi individuale ori familiale, etc.), care pot presta diferite activităţi autorizate pentru asociaţia de proprietari, în baza unor astfel de contracte. Având în vedere cele menţionate, apreciem că, pentru activitatea prestată asociaţiei, atât femeia de serviciu, cât şi administratorul unei asociaţii de proprietari trebuie să încheie contract individual de muncă cu aceasta (contract individual de muncă cu normă întreagă sau cu timp parţial)”.
Această poziţie nu este aprieciată ca fiind corectă de către şeful Federaţiei Asociaţiilor de Proprietari din Timişoara, Petru Olariu. “Legea precizează că angajarea se poate face cu contract de muncă sau convenţie. În Hotărârea de Guvern nr. 1588 din 2007, la art 17, alinieatul 5 se precizează foarte clar acest lucru. În acea adresă de la minister nu se spune clar: e obligatoriu. Un document venit de la Serviciul Juridic precizează de mai multe ori cuvântul “apreciem”. Nici unde nu se spune clar, conform articolului cutare este necesar să fie întocmit contract de muncă. Doar apreciem…”, ne-a declarat Petru Olariu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!