„Domnul Bojin ar trebui deja să ştie că implementarea unui astfel de spital regional necesită sute de milioane de euro, iar programul România-Ungaria 2014-2020 pune la dispoziţie doar câteva zeci de milioane de euro pentru judeţul Timiş, pe toate axele şi pe toţi anii, per total, chiar dacă am considera şi Aradul partener în acest demers. Deci e imposibil de implementat spitalul pe aceste fonduri transfrontaliere. Consider că nu e momentul să facem declaraţii fără acoperire, doar de dragul publicului, ci să interpelăm Bucureştiul şi să găsim soluţii fezabile… De aceea, domnul Bojin ar trebui să se sincronizeze mai bine cu propriul guvern, care a luat o astfel de decizie politică, fără ancorare în realităţi. Totodată, dumnealui ar fi necesar să se aplece mai mult şi mai concret asupra fondurilor europene, care sunt cruciale pentru perioada 2014-2020 şi care trebuie valorificate în cunoştinţă de cauză”, spune Marian Vasile.
Totuşi, Titu Bojin declară că a vorbit cu toţi factorii de decizie în acest proiect şi lucrurile merg pe făgaşul normal.
„Eu am fost joi la Bucureşti, cu reprezentantul Ministerului de Dezvoltării, cu reprezentanţii Ministerului Finanţelor. Din punct de vedere al Bucureştiului a fost aprobată schimbarea unor proiecte pe care ni le-am propus, respectiv nişte drumuri. Cu suma rezultată, aproximativ 25 de milioane de euro, să putem discuta cu colegii din Ungaria posibilitatea de a face acest spital. Există componentă pe fondurile transfrontaliere şi pe sănătate. În condiţiile astea discutăm de realizarea centrelor pentru legume, proiect care să rămâne viabil şi probabil va cădea calea ferată Timişoara-Szeged – CFR nu e de acord să meargă pe realizarea proiectului. În condiţiile astea degeaba plătim noi proiectul şi ei nu alocă banii mai departe – păţim ce am păţit cu centrul intermodal – noi am făcut toate avizele, proiectele şi SNCFR-ul nu a fost de acord. Bine că am scăpat de SNCFR şi urmează să facem acest centru intermodal cu responsabilitatea consiliului judeţean. S-a aprobat ca titular de proiect să fie consiliul judeţean, nu SNCFR. Aceeaşi discuţie şi cu calea ferată. Noi am pus bani în proiectul România-Ungaria pentru realizarea studiului de fezabilitate, ei nu vor să pună sumele pentru realizarea proiectului. Şi atunci pentru ce să-l plătim? Am discutat ca banii care sunt pentru calea ferată, pentru drumurile la care am putea renunţa şi să găsim altă finanţare – în jur de 25 de milioane de euro – să meargă înspre ideea demarării construcţiei aşa-zisului spital regional, cu atât mai mult cu cât discutăm şi de colaborarea cu Ungaria”, spune Titu Bojin, preşedintele CJ Timiş.
Articole pe aceeași temă:
Robu e resemnat dupa anuntul ca Timisoara ramane fara spital regional: Ne vedem de drumul nostru
Daca nu se face spital regional la Timisoara, sa facem altul municipal… cu notorietate de regional
Citiți principiile noastre de moderare aici!