În urmă cu câteva zile, Ministerul Educaţiei Naţionale a făcut publică propunerea numărului de locuri bugetate pentru mediul universitar. Anunţul a provocat reacţii puternice în acest domeniu al educaţiei, universităţile cu facultăţi din domeniul ştiinţelor umane au aflat că din noul an de studiu vor avea mai puţine locuri bugetate la cele trei cicluri de studiu. Desigur, reacţia a fost promptă din partea membrilor Consorţiului Universitaria, care reuneşte aceste universităţi.
La câteva zile reacţionează şi reprezentanţii Alianţei Române a Universităţilor Tehnice.
„Această împărțire avantajează anumite universități și, evident, dezavantajează pe altele. UVT este beneficiara unei reduceri mai mici (dar a doua după cea din anul 2011), iar alte universități iau act de prima astfel de experiență. S-au stabilit domenii prioritare: IT, inginerie, agricultură, medicină… de acord, dar există o analiză clară, fundamentată statistic a angajabilității absolvenților în domeniile de studiu absolvite.
Finanțăm în continuare universități care beneficiază de ani buni de clemență atât din punct de vedere financiar, cât și din punct de vedere al asigurării calității. Există vreun motiv obiectiv pentru ca numărul de locuri bugetate alocate acestor universități să crească?”, a declarat Marilen Pirtea, în urmă cu câteva zile.
Instituţia pe care o conduce a pierdut în urma distribuţiei fondurilor un număr de 10 locuri la ciclul de licență, 32 locuri la ciclul de master și 3 locuri la ciclul de doctorat. De asemenea, afectate au fost toate universităţile din această organizaţie. Rectorul UVT revine vineri şi spune că acest proces de alocare a sumelor de la buget şi de tăiere a locurilor suţinute de la buget ar afecta de fapt dezvoltarea regiunii.
De cealaltă parte, Universitatea Politehnica a primit numeroase noi locuri bugetate, mult mai multe decât cele tăiate la UVT.
„Subfinanțarea universităților timișorene este un instrument perfid prin care vestul țării este discriminat în raport cu celelalte zone și regiuni. În timp ce economia și structurile comunitare culturale, administrative și civice sunt în dezvoltare accelerată în ultimii zece ani în Timișoara, finanțarea publică a locurilor bugetate pentru întregul centru universitar timișorean bate pasul pe loc, ceea ce înseamnă în realitate un regres permanent față de nevoile tot mai mari ale mediului economic local și regional.
Este suficient să privim dezechilibrul dintre creșterea accelerată a bugetului Timișoarei, care s-a triplat în ultimii zece ani, și stagnarea numărului de locuri finanțate de către guvern în universitățile timișorene, pentru a înțelege că realitatea locală a depășit cu mult politicile publice învechite ale celor de la centru”.
“Universităţii Politehnica Timişoara (UPT) i s-au alocat suplimentar, faţă de anul universitar 2017/2018, 60 de locuri la studiile universitare de licenţă, 85 la studiile universitare de master şi mai puţin cu 4 locuri la doctorat, în condiţiile în care nu am semnat scrisoarea deschisă de susţinere a D-lui.prof.dr.ing. Valentin Popa, exprimându-mă și public în acest sens.
În ultimii ani, UPT si ARUT au solicitat în mod insistent o nouă modalitate de distribuire a locurilor pentru admitere (a se vedea rezolutiile CNR și comunicatele ARUT, www.aruteh.ro), care să ţină cont de obiectivele asumate în «Strategia Națională pentru Învățământul Terțiar Românesc 2015 – 2020 ( art 71… România are, în prezent, cea mai mare proporție de absolvenți de științe socio – economice din UE.
… În concluzie, datorită faptului că majoritatea sectoarelor performante din economia românească sunt asociate științelor inginerești (inclusiv agricultura), este absolut necesară corelarea ofertei actuale a învățământului terțiar cu nevoile pieței muncii… formarea forței de muncă înalt specializate şi calificate, sunt condiții esențiale pentru dezvoltarea și competitivitatea economiei românești)”, a anunţat Viorel Şerban.
În urma realocării, Universitatea Politehnica a primit în plus 60 de locuri la studiile universitare de licenţă, 85 la studiile universitare de master şi mai puţin cu 4 locuri la doctorat.
“Ducerea în derizoriu a specializărilor din domeniul ingineriei, aprecierile cu iz de superioritate asupra politicilor duse de universităţile tehnice (dintre care unele sunt chiar mai vechi şi poate la fel de prestigioase ca o parte a universităţilor contestatare) le considerăm regretabile, dovedind lipsă de respect şi consideraţie. Nu vom răspunde în aceeași manieră şi nu vom aduce în discuţie în spaţiul public argumente pe subiectul în cauză, care ar putea să tensioneze şi mai mult mediul academic afectând implicit imaginea întregului sistem de învățământ superior”, a mai anunţat Şerban în reacţia avută la anunţul colegilor din Universitaria.
Ministerul Educaţiei explică
Ministerul Educaţiei Naţionale a decis să reacţioneze, la rândul lui, la anunţurile făcute de cei care au pierdut locurile bugetate. Conform ministerului, selecţia s-a făcut în funcţie de o serie de criterii bine stabilite. Iar unul dintre acestea se referă la sectoarele pentru care se va insista cu pregătirea studenţilor, în aşa fel încât numărul absolvenţilor să fie corelat cu solicitările de pe piaţa muncii. Iar „Domeniile prioritare de dezvoltare a României, definite în Strategia Națională de Cercetare, Dezvoltare și Inovare 2014 – 2020, respectiv în Strategia Națională pentru Competitivitate 2014 – 2020, sunt: Bioeconomia; Tehnologia informațiilor și a comunicațiilor; Energie, mediu și schimbări climatice; Eco-nanotehnologii și materiale avansate; Sănătatea”, a anunţat MEN.
„Numeroase studii și analize – inclusiv cele realizate în cadrul Raportului de audit al performanței realizat de Curtea de Conturi a României, Raportului privind analiza funcțională a sectorului învățământului superior realizat de Banca Mondială, cât și în cadrul proiectului România Educată – ajung la o concluzie comună și anume aceea că structura instituțională și cea a ofertei educaționale nu sunt corelate cu nevoile pieței muncii.
Din aceste studii reiese că peste 56% dintre programele oferite aparțineau științelor socio-umaniste (sursa ARACIS, 2017). Urmare a alocării a 8% din locurile la licență și a 12,5% din locurile la programele de studii de master pentru susținerea domeniilor prioritare de dezvoltare a României, universitățile care nu aveau în portofoliu preponderent astfel de programe au suferit în acest an o ușoară diminuare a locurilor repartizate. O altă problemă identificată în analizele, rapoartele și studiile luate în considerare: «derapajele» universităților de la buna guvernanță”, a mai anunţat ministerul.
Articole pe aceeași temă
http://www.tion.ro/zeci-de-locuri-bugetate-au-fost-taiate-din-finantarea-universitatii-de-vest-timisoara-rectorul-pirtea-reactioneaza/2019473
Citiți principiile noastre de moderare aici!