Organizaţia DKMT a fost înfiinţată la Szeged, în data de 21 noiembrie 1997. Euroregiunea Dunăre – Criș – Mureș – Tisa (DKMT) are ca membri judeţele Bács-Kiskun, Békés şi Csongrád din Ungaria, judeţele Arad, Hunedoara, Caraş-Severin şi Timiş din România și provincia autonomă Voivodina (Serbia).
„În această zi sărbătorim 20 de ani de existență a euroregiunii DKMT. La nivel uman reprezintă intrarea în maturitate. (…) Această euroregiune va funcționa bine atâta timp cât cetățenii ei o doresc. Oricâte planuri am face, dacă nu există dorința de cooperare, atunci regiunea se va desființa”, a spus Viorel Coifan, președinte al Consiliului Județean Timiș în anul când euroregiunea a fost creată.
La evenimentul de la Novi Sad a fost prezent și fostul președinte al CJ Timiș, Titu Bojin, actual director al Administrației Bazinale a Apelor Banat, care a venit să poarte discuții cu partenerii sârbi pentru reluarea navigației pe Bega.
Liderul CJ Timiș, Călin Dobra, prezent la eveniment, s-a referit și la autostrada Timișoara-Belgrad, proiect care încă pare departe de a fi realizat, dar pentru care liderul administrației județene spune că va milita în continuare. Construcția autostrăzii s-a blocat anul acesta, autoritățile române și sârbe dând vina unele pe celelalte pentru acest fapt.
„Sărbătorim 20 de ani de la un eveniment istoric. Felicit predecesorii noștri, care au avut o viziune și care perseverând au reușit să semneze protocolul de colaborare între cele trei regiuni. Consider că obiectivul inițial a fost atins, de aceea, în ultima perioadă, am făcut pași înainte. Am trecut la proiecte majore de infrastructură, proiecte cu regiunea Voivodina, de a comunica pe canalul Bega navigabil și reiau discuția, încă o dată, de realizare a autostrăzii Belgrad-Timișoara. Îmi exprim speranța că discuțiile pentru realizarea autostrăzii Timișoara-Belgrad vor fi reluate în curând. Voi milita cu toate eforturile față de autoritățile române pentru reintroducerea acestui obiectiv strategic între prioritățile naționale. Iar faptul că Novi Sad va fi Capitală Culturală Europeană în 2021 împreună cu Timișoara va fi un alt prilej pentru a intensifica colaborarea, în special în aria culturală. Avem și un proiect major pe domeniul sănătății cu partea maghiară. Județul Timiș este deschis în continuare la o bună colaborare, corectitudine față de partenerii noștri, ceea ce nu poate duce decât la o dezvoltare durabilă”, a spus Călin Dobra, președintele CJ Timiș.
Citiți principiile noastre de moderare aici!