Procurorii de la Direcţia Naţională Anticorupţie efectuează cercetări penale faţă de 35 de persoane, între care ofiţeri, agenţi de poliţie de frontieră şi lucrători vamali de la Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Moraviţa, Sectorul Poliţiei de Frontieră (SPF) Deta şi PTF Foeni din cadrul SPF Cruceni, toate structurile aparţinând Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră (IJPF) Timiş, şi faţă de mai multe persoane suspectate de trafic de ţigări.
Zeci de nume în dosarul mitei de la vamă
Doi ofiţeri de poliţie de la PTF Moraviţa, Tănase Cătălin Teodor (şef de tură) şi Felecan Radu Cătălin, vor fi cercetaţi pentru infracţiunile de luare de mită în formă continuată şi aderare la un grup infracţional organizat.
Tot de luare de mită în formă continuată şi aderare la un grup infracţional organizat sunt acuzaţi 19 agenţi de poliţie de la Vama Moraviţa – Antoni Dănuţ, Apostol Darius, Ardelean Florentin Claudiu, Bănuţ Petrişor Bogdan, Mateş Ciprian – Marius, Petcov Stoian, Porav Ciprian Ionuţ, Tocaciu Francisc, Marincu Răzvan, Chevereşan Oliwe, Cojocaru Vasile, Bărbosu Ovidiu Marian, Tănase Vasile, Manciu Marius, Alexoaei Ilie, Bârjovanu Ioan, Biliuz Valentin Sorin, Budriş Cornel Florin şi Butta Liviu Dănuţ.
Pentru aceleaşi infracţiuni este cercetat şi şeful Postului de Poliţie Moraviţa, agentul de poliţie Caramatrac Ion – Alin, potrivit DNA.
Totodată, sunt acuzaţi de luare de mită în formă continuată şi aderare la un grup infracţional organizat agentul de poliţie de la SPF Deta Şutea Mihai Adrian, comisarul de poliţie Popa Ioan – Cornel, şef de tură la PTF Foeni, şi agenţii de poliţie Ţăpîrdea Andrei şi Moaleş Constantin, tot de la Foeni.
În vizorul DNA au intrat şi patru lucrători vamali de la Biroul Vamal Moraviţa, Chirculescu Sorin-Horea, Uiuiu Claudiu-Adrian, Stoian Velimir şi Braga Cristian-Grigore, cercetaţi pentru luare de mită în formă continuată şi aderare la un grup infracţional organizat.
Poliţiştii de frontieră protejau transporturile traficanţilor
Din Ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori rezultă că, în perioada octombrie 2010 – ianuarie 2011, în contextul existenţei unui grup infracţional organizat, poliţiştii de frontieră şi vameşii cercetaţi de la Moraviţa şi Foeni au strâns sume de bani sub formă de mită, pentru a închide ochii la infracţiunile sau contravenţiile comise de persoanele care traficau ţigări sau alcool provenite din Serbia, la trecerea frontierei de stat a României.
Nu se acţiona decât după ce şeful de tură al lucrătorilor vamali şi şeful de tură al poliţiştilor de frontieră luau legătura cu ceilalţi membri ai grupului infracţional şi primeau confirmarea că întreaga zonă este supravegheată, astfel încât orice fel de controale făcute de instituţiile statului ar fi fost semnalate.
Tonetele de la intrarea în ţară, pe post de puşculiţe
„Sub coordonarea superiorilor, după introducerea ilegală a mărfii, unii dintre poliţiştii de frontieră au înlesnit introducerea ţigărilor în ţară şi au întreprins acţiuni de protejare a transporturilor de marfă ale traficanţilor pe traseul de deplasare până la locurile de depozitare a mărfii. Prin modul de operare utilizat de membrii grupării criminale era stabilit ca, într-o primă etapă, banii şi foloasele remise de traficanţi sub formă de mită să fie colectate de către lucrătorii vamali, de cele mai multe ori, în tonetele acestora amplasate pe sensul de intrare în ţară. Acestea erau împărţite, în mod egal, de regulă, la sfârşitul programului de lucru, între şeful de tură al vameşilor şi şeful de tură al poliţiştilor. Ulterior, aceştia din urmă împărţeau banii lucrătorilor vamali şi poliţiştilor de frontieră”, se arată în comunicatul DNA.
50 de euro pentru baxul de ţigări
Dacă era vorba de un transport de marfă mai substanţial, vameşii şi poliţiştii nu mai controlau autovehiculul, ci, „în virtutea experienţei profesionale”, apreciau direct cantitatea de ţigări care ar fi putut fi depozitată şi impuneau mituitorului să le dea o sumă de bani estimată în raport de cantitatea de marfă pe care vroiau să o introducă în ţară, mai arată reprezentanţii DNA.
Autorităţile au aflat că, pentru a trece frontiera cu un bax de ţigări, traficanţii dădeau 50 de euro, iar pentru un cartuş de ţigări 1 euro, astfel încât o singură persoană ajungea să înmâneze lucrătorului vamal şi sume de 750 de euro.
30 de persoane reţinute în Timiş
Procurorii anticorupţie au dispus, miercuri, reţinerea celor 30 de inculpaţi pe o perioadă de 24 de ore, aceştia urmând să fie prezentaţi Curţii de Apel Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile.
Totodată, procurorii au dispus măsura preventivă a obligării de a nu părăsi ţara pe o perioadă de 30 de zile faţă de mai mulţi învinuiţi: Duduman Dumitru Lucian, Darie Ioan Marian – agenţi de poliţie la SPF Deta, Verdeţ D. Gheorghe – lucrător vamal la Biroul Vamal Moraviţa şi Turlea Emil şi Bratosin Dumitru-Irin, persoane suspectate de trafic de ţigări.
DNA precizează că, în cadrul aceluiaşi dosar penal, procurorii efectuează acte de urmărire penală faţă de mai multe persoane, lucrători de poliţie de frontieră, controlori vamali şi alte persoane implicate în traficul ilegal cu ţigări.
La instrumentarea acestui dosar, procurorii au colaborat cu ofiţeri din cadrul M.A.I. – Direcţia Generală Anticorupţie, Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră, Inspectoratul General al Poliţiei Române şi Jandarmeria Română.
UPDATE. Încă 15 poliţişti de frontieră şi vameşi retinuţi de DNA
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dat publicităţii, miercuri după-amiază, o nouă listă, care conţine numele a 15 ofiţeri, agenţi de poliţie de frontieră şi lucrători vamali din Punctul de Trecere a Frontierei Moraviţa, împotriva cărora s-a început cercetarea penală pentru trafic de ţigări.
Este vorba despre ofiţerul de poliţie DRAGOMIR VALERIAN, şef de tură la PTF Moraviţa, acuzat de luare de mită în formă continuată şi aderare la un grup infracţional organizat.
Pe noua listă a DNA se mai află nouă agenţi de poliţie de la PTF Moraviţa: IVANA MARIN, CHIOSA COSTINEL, RADA ION, COLF IULIAN, SURULESCU NICOLAE, HAŞU GABRIEL BEBE, IVANOVICI VICTOR SEBASTIAN, TOMA MARIAN COSMIN, GHIŢAN MARIUS DORIN, precum şi cinci lucrători vamali de la Biroul Vamal Moraviţa SELEGEAN AUREL-IOAN (şef de tură), JURCUŢIU OLIMPIU, TARCEA PETRU, DĂRĂBUŢ FLORIN şi DOBÎNDĂ FLORIN-SEVER. Cei 15 poliţişti de frontieră şi vameşi sunt cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită în formă continuată şi aderare la un grup infracţional organizat. Aceştia au fost reţinuţi pe o perioadă de 24 de ore şi urmează să fie prezentaţi Curţii de Apel Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile.
UPDATE. Ultimii 15 vameşi şi poliţişti de la Punctul de Trecere a Frontierei Moraviţa din cei 45 reţinuţi de procurori au primit mandate de arestare preventivă pentru 29 de zile, Curtea de Apel Bucureşti dispunând anterior arestarea şi în cazul celorlalţi 30.
Instanţa Curţii de Apel Bucureşti a decis, miercuri noapte, arestarea preventivă pentru 29 de zile a poliţiştilor şi vameşilor de la PTF Moraviţa: Marin Ivana, Costinel Chiosa, Ion Rada, Olimpiu Jurcuţiu, Petru Tarcea, Iulian Colf, Nicolae Surulescu, Valerian Dragomir, Florin Dărăbuţ, Gabriel Bebe Haşiu, Victor Sebastian Ivanovici, Aurel Ioan Selegean, Marian Cosmin Toma, Marius Dorin Ghiţan şi Florin Sever Dobîndă. În timpul pronunţării deciziei instanţei, unuia dintre cei 15 arestaţi i s-a făcut rău, la faţa locului fiind chemată o ambulanţă SMURD. Echipajul medical i-a acordat primul ajutor la faţa locului, nefiind necesară transportarea lui la spital. Anterior, instanţa a dispus arestarea preventivă pentru alte două loturi de câte 15 vameşi şi poliţişti. Toţi cei 45 de vameşi şi poliţişti de frontieră din Timiş reţinuţi pe 24 de ore au fost arestaţi preventiv. Faţă de alte 5 persoane, procurorii au dispus măsura de interzicere a părăsirii localităţii, perioadă de 30 de zile.
Alţi 22 de vameşi şi poliţişti de frontieră cercetaţi de DNA
Direcţia Naţională Anticorupţie a făcut publică, joi, o nouă listă de nume în dosarul mitei de la vămile din vestul ţării. Pe aceasta se regăseşte şi fiul fostului senator PSD de Timiş Viorel Matei.
Procurorii anticorupţie efectuează cercetări penale faţă de încă 22 de persoane, ofiţeri, agenţi de poliţie de frontieră şi lucrători vamali de la Punctele de Trecere a Frontierei Moraviţa şi Foeni din cadrul Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Timiş şi alte persoane suspectate de trafic de ţigări.
Doi ofiţeri de poliţie de frontieră, Matei Viorel Lilian, din cadrul PTF Moraviţa, şi Pănescu Florin Dan, de la SPF Deta, sunt cercetaţi pentru aderare la un grup infracţional organizat şi luare de mită în formă continuată. De aceleaşi infracţiuni sunt acuzaţi încă cinci agenţi de poliţie de frontieră de la PTF Moraviţa, Muntean Valentin Titus, Drăgan Sebastian, Dicu Marian Mihai, Verdeţ Dorin Adrian şi Ionescu Valentin – Lucian, şi doi de la PTF Foeni – Maier Adrian şi Vrâncuţ Augustin-Ilie.
Un alt agent de la Moraviţa, Străuţ Sergiu, este cercetat pentru infracţiunea de aderare la un grup infracţional organizat.
Tot de luare de mită şi aderarea la un grup infracţional organizat este acuzat şi agent de poliţie rutieră din cadrul IPJ Timiş Ţăran Ioan, de la Poliţia Rutieră Deta.
Pentru aceleaşi infracţiuni sunt cercetaţi cinci lucrători vamali de la PTF Foeni, Augustinov Petru, Micşa Elena, Marta Marius, Burdan Ghiţă – Cristian şi Căncescu Claudiu Daniel, şi doi vameşi de la Moraviţa, Petruţa Marius Horaţiu şi Badău Teodor.
Alţi doi lucrători vamali de la Moraviţa, Novac Dorin – Liviu şi Cumpănăşoiu Ana, sunt cercetaţi pentru două infracţiuni de aderare sau sprijinirea sub orice formă a unui grup infracţional organizat şi două infracţiuni de luare de mită în formă continuată.
Pe noua listă prezentată de anchetatori apar şi două persoane suspectate de trafic cu ţigări, Dorobanţu Gheorghe Cătălin şi Dan Sava, cercetaţi pentru aderare la un grup infracţional organizat şi dare de mită.
Procurorii anticorupţie au dispus miercuri reţinerea celor 22 de inculpaţi pe o perioadă de 24 de ore, fiind prezentaţi Curţii de Apel Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pe 29 de zile.
T.E.X.
Citiți principiile noastre de moderare aici!