Prin Legea nr. 10 din anul 2001, s-a stabilit regula restituirii în natură a imobilelor (terenuri și/sau construcții) foștilor proprietari, cu câteva excepții. În cazul imobilelor care nu se puteau restitui în natură, Legea nr. 10/2001 prevede restituirea prin echivalent, prin bunuri sau servicii, sau prin despăgubiri, după caz.
„Așa au apărut celebrele dosare la Legea 10 de care se tem funcționarii publici.
Revoluția din 1989 de la Timișoara a adus România în rândul țărilor democratice ale Europei. Perioada ce a urmat a scos la iveală zile tumultoase, atât din punct de vedere social, economic, cât și juridic.
În aceste vremuri tulburi, instanțele de judecată au fost chemate să cântărească între drepturile foștilor proprietari de a-și redobândi proprietatea și drepturile foștilor chiriași, deveniți proprietari. În acest context, statul român a fost pus de către CEDO între ciocan și nicovală. Statul român era obligat să asigure drepturile foștilor proprietari, dar și să garanteze dreptul de proprietate al foștilor chiriași”, spune viceprimarul liberal Cosmin Tabără.
Vineri, la Primăria Timișoara, Comisia Legii 10 s-a întrunit.
„Da, nu s-au soluționat multe dosare, doar trei, dar trebuie să apreciez implicarea și combativitatea membrilor comisiei cărora le mulțumesc în mod public. Mai mult decât atât, am ținut ședințe pentru soluționarea acestor dosare la interval de 2-3 săptămâni, încercând să aducem la zi ceea ce trebuia făcut de multă vreme.
Reușim să soluționăm 6-7 dosare lunar, ceea ce nu e foarte mult, dar ținând cont de ceea ce s-a făcut până acum, ușor, ușor, vom ieși la liman și vom putea să le finalizăm”, a mai spus Tabără.
Trimite articolul
Xam incercat sa scap de functionarii statului tragand apa, dar i-a aruncat inapoi canalizarea, erau prea de tot.