Ideea a fost lansată în şedinţa Consiliului Local Timişoara de joi, consilierul independent Nistor Geană reclamând faptul că firmele care introduc în subteran reţelele de telecomunicaţii au spart tot oraşul, de la trotuare la spaţii verzi, şi au lăsat dezastru în urma lor.
Nemulţumit de faptul că autorităţile nu intervin, plecând probabil de la ipoteza că inspectorii primăriei poate nu ştiu ce se întâmplă prin oraş sau nu fac faţă situaţiei, alesul a propus… să urmărească pensionarii bunul mers al lucrurilor. Propunerea a stârnit amuzamentul unora dintre colegii săi de consiliu.
„Să se facă o activitate de urmărire în Timișoara folosind o parte a pensionarilor. În multe țări civilizate, chiar și în Franța, pensionarii sunt folosiți pentru asta… Dacă este de râs, eu nu mai vorbesc. Dacă credeți că este de râs ca Timișoara să arate cum arată. Ar trebui ca în viitorul apropiat acești pensionari să fie implicați direct în a sesiza tot ce se face rău în Timișoara. Este o problemă la care doresc un răspuns, să vedem ce măsuri s-au luat împotriva celor care au lucrat”, a cerut Geană, care a făcut referire la compania RCS&RDS.
Alesul spune că a studiat problema şi că în Franţa funcţionează un sistem similar, aşa că pensionarii ar putea fi de folos şi la noi, mai ales că Direcţia Tehnică a primăriei are, spune el, doar trei inspectori de zonă.
„Eu m-am interesat, sunt trei inspectori în toată Timișoara, este inadmisibil (…) Pensionarii care n-au activitate ar putea să participe la sesizarea tuturor acestor nereguli care se întâmplă pe teritoriul municipiului, fără să fie plătiți, voluntar, să sesizeze prin telefoane, prin mesaje sau pe Internet, orice situație anormală care se întâmplă într-o anumită zonă, urmând ca primăria să ia măsurile de cuviință, prin direcțiile pe care le are”, a detaliat Geană.
Consilierul s-a gândit şi la o recompensă pentru pensionarii dornici să cutreiere oraşul, ”voluntar”, pentru a face constatări: reduceri la plata impozitelor!
„Ca să poți să stimulezi totuşi această activitate – că eu sunt convins că pensionarii n-au niciun fel de probleme, să se răzbune pe cineva, deci ei chiar pot să participe – poate să existe o situație în care, de exemplu, să li se reducă la jumătate impozitul. Adică să-i motivezi cu ceva. Eu m-am gândit mai demult pe tema asta, pentru că prin asta poate o să reușim ca Timișoara să arate mai bine. Vreau să fac un proiect de hotărâre”, a concluzionat Nistor Geană.
Robu spune că tot răul e… spre bine
În ceea ce priveşte măsurile luate împotriva firmelor care execută lucrări în subteran şi care ar trebui să readucă la starea iniţială zonele afectate, lucru care nu se întâmplă ori se întâmplă după lungi perioade de timp sau în mod necorespunzător, primarul Nicolae Robu susţine că s-au aplicat zeci de amenzi.
„Desigur că suntem cu toții nemulțumiți de ceea ce vedem în urma acestor firme, care nu sunt angajate de primărie, ci de operatorii care dețin acele rețele. Îi presăm să lase în urma lor ordine, să refacă trotuarele și spațiile verzi așa cum au obligația. Am dat până acum 40 de amenzi și continuăm cu această campanie de verificare și sancționare. Îi amendăm până când se vor conforma, nu-i lăsăm să-și facă de cap, doar că este o luptă grea…”, a afirmat Robu.
Până la urmă, edilul crede că timişorenii care reclamă modul în care se fac aceste lucrări ar trebui… să vadă partea plină a paharului.
„Trebuie să vedem și partea bună: vom scăpa Timișoara de acest căblărai aerian, pentru că arată groaznic. Să nu uităm că a duce toate cablurile în subteran presupune a sparge absolut toate străzile din Timișoara, 1.100, pe ambele părți. Acesta este prețul pe care îl plătim”, a conchis Robu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!