La întâlnirea organizată la Hotel Timişoara au participat mulţi cetăţeni, dar puţini parlamentari. Este vorba de senatorul Nicolae Robu, care a sosit cu o întârziere de mai bine de 40 de minute, şi deputaţii Maria Eugenia Barna şi Valeriu Tabără. Au fost invitaţi nu doar aleşii din Timiş, ci parlamentarii din regiunea vest. Întâlnirea a avut loc în cadrul unui proiect cu finanţare europeană, „Guvernare, Anticorupţie, Transparenţă, Atitudine” (GATA), pentru consolidarea sprijinului societăţii civile în lupta împotriva corupţiei. Proiectul este implementat în regiunea de vest de către Federaţia Asociaţiilor de Locatari Timişoara (FALT), în parteneriat cu alte asociaţii din Arad, Simeria, Jimbolia şi Vaţa de Jos.
La întâlnire a participat şi o femeie care locuia în blocul de pe strada Constantin Brăiloiu din Timişoara, distrus de explozia unei butelii, la începutul acestui an. Guvernul nu a alocat bani pentru reabilitarea blocului, iar prefectul a „sugerat” primăriei să-l refacă societatea ADP, care să recupereze apoi banii de la oameni. Problema este că blocul este proprietate privată. A fost solicitat sprijinul parlamentarilor pentru rezolvarea acestei probleme.
De asemenea, au fost expuse mai multe probleme cu care se confruntă asociaţiile de proprietari/ locatari. ONG-urile implicate în proiectul cu finanţare europeană au cerut ajutorul parlamentarilor pentru modificarea Codului Fiscal, a Codului de procedură fiscală (astfel încât modul de declarare şi plată a impozitului pentru veniturile din salarii şi din toate contractele civile/ convenţiile civile să se facă anual pentru asociaţii, fundaţii sau alte entităţi fără scop patrimonial), precum şi modificarea Legii privind transparenţa decizională în administraţia publică, dar şi elaborarea unui proiect de lege privind vânzarea spaţiilor aflate în proprietatea privată a statului sau a unităţilor administrativ-teritoriale către asociaţii şi fundaţii. Preşedintele FALT, Petru Olariu, ar vrea ca şi spaţiile în care îşi desfăşoară activitatea organizaţiile nonguvernamentale să poată fi cumpărate de la primărie, cum s-a întâmplat în cazul sediilor partidelor politice. „Am pus nişte condiţii, nu vrem să facem afaceri cu spaţii”, a dat asigurări Olariu.
Parlamentarii au preluat toate propunerile şi au promis sprijin de faţă cu cetăţenii.
Citiți principiile noastre de moderare aici!