Milomir Ninkovic este iniţiatorul unor tehnici chirurgicale inovatoare în domeniul chirurgiei plastice şi se bucură de o recunoaştere internaţională foarte bogată. El este prezent la Timişoara cu ocazia celui de-al 26-lea Seminar Practic Internaţional de Microchirurgie a Vaselor şi Nervilor, la care iau parte 13 medici din străinătate şi din România şi care se desfăşoară în aceste zile. Evenimentul este organizat de Universitatea de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” Timisoara (UMFT), prin intermediul Centrului de Chirurgie Laparoscopică şi Microchirurgie „Pius Brânzeu”. Doctorul Milomir Ninkovic a venit la Timişoara la invitaţia lui Mihai Ionac, şeful Clinicii de Chirurgie Vasculară din cadrul Spitalului Judeţean. „Noi ne cunoaştem de mai bine de şase ani, am organizat cursuri împreună, iar el nu a venit niciodată în România. De asemenea, mi-am dorit să cunoască centrul „Pius Brânzeu” mai îndeaproape. Este o persoană extrem de inovativă”, spune doctorul Ionac.
Transplantul bilateral de mână nu se va realiza prea curând în România
Milomir Ninkovic a făcut parte din echipa de medici care a realizat primul transplant bilateral de mână de la un donator în moarte clinică, în anul 2000. Pacientul a fost un poliţist care şi-a pierdut mâinile în urma unei explozii şi care acum, 10 ani mai târziu, duce o viaţă normală. Cu toate acestea, el trebuie să urmeze un tratament cu imunosupresive, tratament care are anumite riscuri. „Avantajul acestei tehnici este că îmbunătăţeşte calitatea vieţii. Nu e o tehnică care să salveze o viaţă, cum e în cazul transplantului de organe. Tocmai de aceea, pacientul trebuie să cunoască riscurile tratamentului cu imunosupresive. El se poate infecta foarte uşor, iar pe termen lung poate face cancer. De aceea va fi monitorizat toată viaţa”, spune doctorul Milomir Ninkovic. Operaţia din anul 2000 a durat mai bine de 18 ore şi a fost realizată de o ehipă de 16 medici. Pe când o operaţie de genul în România? „O astfel de intervenţie necesită investigaţii neurologice complexe, care nu se pot face la noi. Mai necesită şi suport psihologic şi kinetoterapeutic. Mai mult, la noi problema donatorilor e mult mai mare, iar şansele de a găsi unul sunt foarte mici. Dar medici competenţi avem”, consideră doctorul Ionac.
Românii preferă operaţiile estetice peste hotare
La clinica din Germania, Milomir Ninkovic a operat pacienţi din lumea întreagă. Printre aceştia s-au strecurat şi câţiva români. „Mulţi dintre cei care vin la clinică din România vin cu arsuri, deoarece noi avem o mare experienţă în tratarea cicatricilor. A doua categorie de pacienţi îi include pe cei care au rămas cu mari defecte după nişte tumori şi au nevoie de operaţii de reconstrucţie complexe. În ceea ce priveşte a treia categorie, îi include pe cei care au nevoie de operaţii simple, estetice, dar preferă să vină la noi. Numărul acestora din urmă e tot mai mare”, spune doctorul din Germania. Pentru unele dintre aceste operaţii se poate folosi formularul E112, pentru tratamente în ţările din Uniunea Europeană, iar pentru altele pacientul suportă integral plata intervenţiei. Un transplant bilateral de mână, de pildă, ajunge cu uşurinţă la preţul de 100 de mii de euro, preţ ce include operaţia (în jur de 20 de mii de euro) şi spitalizarea. De asemenea, mai apoi pacientul trebuie să scoată cam 20 de mii de dolari anual, pentru tratamentul cu imunosupresive.
Citiți principiile noastre de moderare aici!