În Timiș, în 2015, au fost înregistrate 2.306 de cazuri noi de cancer, iar la finalul primului semestru din 2016 au fost diagnosticate 917 noi cazuri de cancer, cu 25% mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut. Peste 18.000 de pacienți oncologi se află în evidența specialiștilor în Timiș.
În anul 2015, peste 51.000 de români au murit din cauza cancerului, tumorile maligne din sfera bronhopulmonară, alături de cancerul de sân fiind primele două cauze de deces.
În ultimii ani, datorită descoperirilor din domeniul oncologic, pacienții cu cancer au mai multe șanse de a învinge boala sau cel puțin de a o mai… tempera.
“Cancerul devine boală cronică, nu se mai moare, poți trăi toată viața, și asta datorită inovațiilor care s-au făcut în domeniul oncologiei. Vorbim de noi soluții de detectare precoce a cancerului, diagnosticare precisă, terapii personalizate, în funcție de structura genetic a tumorilor, care permit abordări individualizate ale pacienților, ce înseamnă rezultate îmbunătățite atât din punct de vedere al supraviețuirii, cât și raportat la calitatea vieții, care este mai puțin afectată. Cancerul nu înseamnă moarte, cancerul se tratează, mai ales cu ajutorul inovațiilor recente în toate domeniile”, a spus doctorul Ștefan Curescu, șeful Clinicii de Oncologie Medicală din cadrul Spitalului Municipal Timișoara.
La Timișoara avut loc joi conferința „INOVAȚIE pentru VIAȚĂ”, în cadrul căreia experți din echipa multidisciplinară de îngrijire au discutat despre modul în care inovația și progresele realizate în oncologie permit noi abordări în îngrijirea pacienților din România, diagnosticați în stadii avansate, așa cum se întâmplă, deseori, în cazul cancerului bronhopulmonar sau al cancerului ovarian, oferind astfel șanse mai mari pentru creșterea ratei de supraviețuire.
„Sunt diferite statistici, iar din datele pe care eu le am cancerul gastric este mai frecvent în Banat decât în mediul obișnuit în România. Și cancerul de col uterin are o incidență mare în zona noastră, iar România este pe primul loc în Europa la această maladie, care afectează vârste din ce în ce mai tinere”, a spus doctorul Octavian Mazilu, șeful Secției de Chirurgie Oncologică a Spitalului Municipal din Timișoara.
Citiți principiile noastre de moderare aici!