Dorin Vancea, șeful Clinicii I de Pneumologie de la Spitalul de Boli Infecțioase “Victor Babeș”, din Timișoara, și președintele Secțiunii de Cancer Bronhopulmonar în cadrul Societății Române de Pneumologie, spune că în Irlanda, după zece ani de la introducerea acestei legi, a scăzut numărul de țigarete vândute cu 30 la sută, legea antifumat fiind una cu beneficii fantastice pentru sănătatea oamenilor. Și asta dacă ne gândim doar la faptul că la început de secol XX, potrivit doctorului Vancea, cazurile de cancer bronhopulmonar erau doar… câteva.
„În cancerul bronhopulmonar nu putem vorbi de un diagnostic precoce, doar de un screening. Screening înseamnă să depistezi o boală în momentul în care pacientul nu are niciun simptom, cu scopul de a reduce mortalitatea bolii. Primul pas al prevenției este renunțarea la fumat! Screening-ul și depistarea în cancerul pulmonar e dificilă. Supraviețuirea pacienților în cazuri de cancer pulmonar este cea mai mică – 16 la sută peste tot în lume. Obiectivul asociațiilor profesionale este ca până în 2020 acest procent să se dubleze”, spune doctorul Vancea.
Nu mai puțin de 20% din cazurile de cancer bronhopulmonar se datorează fumatului pasiv. Se vorbește, în ultimul timp, și de fumatul la măna a treia, când intri într-un loc în care s-a fumat înainte. Și acesta dăunează în proporție destul de mare, mai ales în cazul copiilor.
În Timiș apar în jur de 2.000 de noi cazuri de cancer pe an, iar în prezent sunt aproximativ 20.000 de bolnavi de cancer în județ. Regiunea de Vest (Timiș, Arad, Hunedoara, Caraș-Severin), în perioada 2008-2012, a înregistrat în jur de 4.300 de cazuri noi de cancer și 2.400 de decese. Cancerul de sân și cancerul pulmonar sunt cele mai răspândite în România.
Citiți principiile noastre de moderare aici!