Au fost silitori, au învăţat bine şi acum vor primi bani să înveţe să facă cercetări în continuare. Este vorba de mai mulţi doctoranzi şi postdoctoranzi de la USAMVB Timişoara, tineri care au fost incluşi într-un program POSDRU finanţat din fonduri europene, prin care ei vor fi susţinuţi să îşi continue activitatea de cercetare.
Proiectul a fost pus la punct de USAVMB Timişoara şi de universităţile de specialitate similare din Cluj, Iaşi şi Bucureşti. Valoarea totală a finanţării disponibile este de 12,75 milioane de lei, din care finanţare nerambursabilă puţin peste 12 milioane de lei.
Valoarea burselor acordate este semnificativă. Este vorba de 1.800 de lei lunar pentru doctoranzi, respectiv 3.700 de lei pentru cei aflați în perioada postdoctorală. Cei cuprinşi în proiect vor efectua inclusiv de stagii externe, de maxim patru luni, perioadă în care bursa poate ajunge la cuantumul de 4.200 de lei. Desigur, acest sprijin este binevenit şi apreciat mai ales de beneficiari.
Moşneac Alina, fostă studentă la Facultatea de Medicină Veterinară, se află la al doilea program de acest tip, pe POSDRU.
„Realizez în cadrul acestui proiect o lucrare, aceasta după ce am deja o istorie din perioada în care eram la doctorat. A mai participat la un alt proiect POSDRU în cadrul căruia am făcut şi un stagiu extern în Ungaria, un stagiu care s-a dovedit a fi extrem de util. Pentru mine e o oportunitate, voi obţine mai multe date şi informaţii, acestea se vor vedea prin lucrările publicate”, a declarat Alina.
Pentru Paul Pârşan, rectorul USAMVB, spune că acest tip de susţinere este unul excelent pentru instituţia sa şi că bursele ajută chiar la atragerea de noi studenţi spre domeniul agricol, mai ales, unul tot mai căutat de tineri.
„Se observă o atractivitate tot mai mare pentru domeniul de activitate al USAMVB. Probabil şi din cauza crizei economice şi a reorientării tinerilor către partea din economie care produce. Mă refer mai ales la agronomie, cu toată plaja de competenţă. În acest cadru se înscrie şi acest proiect. Ajută la creşterea valorii profesionale a celor care urmează aceste cursuri. Prin doctorat şi postdoctorat vrem să rezolvăm problemele cu care se confruntă mediul de afaceri. Avem propuneri din partea mediului de afaceri să susţinem doctorate, din anumite domenii, pentru cei care deţin ferme şi exploataţii agricole. Cei din program fac inclusiv stagii de pregătire în străinătate, cu durata de 2 – 4 luni”, a declarat Pârşan.
Aceste studii, dar mai ales stagiile externe, reprezintă oportunitatea excelentă de a începe colaborări cu universităţi şi instituţii de cercetare din străinătate.
„Aşa încep colaborările cu alte universităţi din afară, extrem de benefice. Zilele trecute am fost în Germania, la mai multe universităţi, special pentru a semna acorduri în cadrul programului Erasmus, pentru a putea realiza schimburi de studenți și cadre didactice”, a mai spus Pârşan.
Există numeroase domenii în care specialiştii USAB efectuează cercetări. Două dintre cele mai interesante se referă la cercetările efectelor pe care undele electromagnetice le au asupra plantelor, respectiv impactul poluanţilor asupra animalelor.
Fără obligaţii pentru bursieri
Chiar prin natura provenienţei banilor pentru burse, din fonduri europene, celor care le primesc nu le este interzis să plece din universitate şi mai ales din România la finalizarea bursei. Cei de la USAMVB nu se arată îngrijoraţi de aceasta. Mulţi dintre beneficiarii unor asemenea proiecte rămân şi îşi continuă activitatea în cadrul instituţiilor unde au făcut stagiile externe, ceea ce în mare măsură este pe placul conducerii universităţii timişorene.
„Se poate pleca imediat după, nu există restricţii. Sunt bani europeni şi vă daţi seama că nu se poate impune, pe finanţarea de la ei, ca oamenii să rămână aici. Unii dintre beneficiari chiar au rămas acolo unde au făcut stagii de practică. UE dă banii, nu poţi introduce o asemenea obligaţie. Oricum nu sunt mulţi care pleacă afară, e vorba despre maxim 15% din totalul studenţilor noştri. Aceste plecări pot chiar ajuta la activitatea noastră, acolo unde ei lucrează ne reprezintă şi pot pune bazele unor noi colaborări. Important este că mare parte a celor care studiază la noi îşi şi practică meseria la finalizarea studiilor, este vorba de 70 până la 90 la sută dintre studenţi”, a încheiat Pârşan.
Citiți principiile noastre de moderare aici!