Porțile spitalului situat pe Calea Aradului din Timișoara sunt deschise pentru a răspunde nevoilor pacienților în mai multe domenii ale medicinei, chiar și în această perioadă grea pentru omenire, cea a pandemiei de Covid-19. Am vorbit cu doctorul Dan Negoescu, medic primar neurochirurgie la Spitalul Premiere, parte din rețeaua Regina Maria, despre activitatea din spital în aceste zile.
– Domnule doctor Dan Negoescu, spuneți-ne, vă rugăm, ce specialități medicale sunt prezente în Spitalul Regina Maria din Timișoara?
Spitalul Regina Maria (Premiere) din Timișoara este cel mai mare spital privat și matur, la ora actuală. Are specialități medicale multidisciplinare: chirurgie generală, ortopedie, neurochirurgie, ginecologie și multe alte patologii. Mai mult, pe lângă maternitate, ginecologia are și o secție specializată în endometrioză. Pe de altă parte, un spital nu este matur doar prin existența specialităților, are nevoie de suport – imagistica, există posibilitatea de face investigații, computer tomograf, rezonanță magnetică, ecografie, respectiv un laborator bine pus la punct care ne permite supravegherea corectă a pacienților, dar și diagnosticul în ambulator. Avem ca suport o secție de Anestezie și Terapie Intensivă (ATI), care asigură buna funcționare a specialităților medicale. Mai mult, permite intervenții în cazuri severe, lucruri care fac ca spitalul să fie matur. Acum există secții de ATI și pe neonatologie. Medicii care lucrează în spital sunt foarte buni profesioniști în domeniu.
– Care sunt noutățile implementate în ultima perioadă și cum vă diferențiați de celelalte unități medicale private?
Este singurul spital privat care poate acoperi toată patologia. Sunt anumite spitale care încearcă să își facă pur și simplu reclamă din ultimele noutăți în domeniu. Este corect și este bine. Eu consider, însă, că la noi noutatea este reprezentată de normalitate. Funcționăm la un standard de calitate egal cu colegii noștri din străinătate și asta reprezintă, de fapt, normalitatea. Nu avem lipsuri materiale la acest spital, circuitele sunt corecte, pacientul este protejat în fața stresului, are condiții mai bune, iar acestea nu le considerăm ca fiind un lux, ci o normalitate. La fel și pentru medici, având tot ce îți trebuie la dispoziție, nu ai stresul că nu poți face față unei anumite patologii.Astfel crește și performanța actului medical. Actul medical este ceea ce unește pacientul cu doctorul în spital și aici acest lucru se desfășoară mult mai bine. Avem un „Tumor Board”, o comisie în care se discută cazurile neoplazice, avem colaborări cu Clujul, cu alte unități spitalicești. La ora actuală pot să zic că suntem acolo unde tot timpul ne doream să fim.
– Ținând cont că suntem în plină perioadă de creștere a numărului cazurilor de Covid-19, care sunt măsurile pe care le luați în spital pentru a proteja pacienții și personalul medical, circuite și protocoale de siguranță?
Toată activitatea medicală este influențată de prezența pandemiei. Nu numai noi, toată lumea respectă protocoalele legate de prevenție. Organizarea este eficientă, avem un medic epidemiolog total implicat în urmărirea pacienților. Personalul medical este monitorizat și testat periodic prin teste PCR, avem echipament adaptat pentru pacienții din ambulator și pentru cei din din Urgențe. Mai mult, pacienții care ajung să fie pe secții, respectiv operați, sunt cu testul Covid „negativ”. În perioada aceasta, vizitele au fost restricționate pentru siguranța pacientului. Avem circuite separate. Spre exemplu, recent, am avut o pacientă cu o tumoră vertebrală care era Covid „pozitivă”. În acest caz am folosit un circuit separat, protejând ceilalți pacienți, precum și personalul medical, procedura efectuându-se în siguranță.
– Sunteți unul dintre cei mai cunoscuți doctori in neurochirurgie. Care sunt intervențiile pe care le realizați în spital?
Eu m-am specializat în chirurgia coloanei. În cadrul chirurgiei spinale abordez toată patologia: traumatisme, tumori, infecții, patologia degenerativă. Aproximativ 70 la sută din patologia noastră, spinală, este degenerativă – herniile, spondilozele, stenozele de canal vertebral. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, această patologie ne afectează pe toți și ne face viața de zi cu zi dificilă. Prin intermediul echipei Tumor Board facem un abord adaptat protocoalelor actuale. După o evaluare inițială în echipă, se stabilește un traseu terapeutic al pacientului interdisciplinar, acesta fiind ghidat în funcție de etapele necesare tratamentului.
– Care sunt cele mai dificile intervenții pentru un neurochirurg si cum au fost ele afectate de actualele condiții de pandemie prelungită?
Dificil este tot ceea ce nu știi. Avem mai multe cazuri complexe pe care le abordăm, care consumă resurse, timp și implică existența unei echipe multidisciplinare. Uneori avem aborduri combinate, specialiști în chirurgie plastică, generală, vasculară, toracică, care intervin cu doctori din alte specialități, avem un abord multiplu, uneori cu doi timpi operatori, patologia se rezolvă într-o singură operație sau două, depinde de fiecare caz în parte și de complexitatea lui. Aceste intervenții la care participă o echipă multidisciplinară sunt cele mai complexe. Intervenția este solicitantă și pentru pacient, iar materialele necesare sunt destul de multe. Nu pot să spun că aceste intervenții sunt influențate de pandemie.
– Ce ne puteți spune despre intervențiile chirurgicale minim invazive, în ce condiții se pot face si cum se asigură recuperarea post operatorie în această perioadă?
În chirurgie, în general, tendința este către intervențiile minim invazive. O astfel de intervenție folosește o cale de acces, adică abord, cât mai puțin agresiv, cu distrucții tisulare minime, realizând în același timp, rezolvarea leziunii ca și în cazul unei intervenții clasice. Intervențiile minim invazive sunt mai ușor de suportat de pacienți, cu dureri postopoeratorii mai mici, cu o mobilizare mai rapidă, per ansamblu cu o recuperare mai facilă.
Pacienții cu hernie de disc, stenoze spinale, osteoporoză, unele tumori și chiar fracturi pot beneficia de astfel de intervenții.
Totuși, o parte din patologie nu poate fi făcută minim invaziv, cum este, de exemplu, înlocuirea unei vertebre.
Săptămâna trecută, am operat un pacient de 82 de ani, cu fractura de vertebra lombară, printr-o procedură minim invazivă, fixând cinci nivele cu șuruburi percutane, respectiv cu o decompresie mini-open. Acest pacient, prin vârsta și bolile asociate, nu ar fi putut suporta o operație clasică. Astfel de fixări percutane se realizează și in cazul tumorilor și a instabilităților.
Pentru pacienții cu tumori vertebrale se poate realiza o procedură prin radio-ablație sau vertebroplastie, care sunt de asemenea minim invazive.
– Din cauza pandemiei multe afecțiuni s-au cronicizat si știm că durerile de spate cauzate de herniile de disc au fost o problemă care s-a agravat din cauza sedentarismului. Când trebuie sa vină pacienții la medic? Când sunt de operat herniile de disc?
Anul trecut, după „lockdown”, am avut, spre sfârșitul verii, și în toamnă, cazuri cu adevărat neglijate – chiar am văzut o creștere a numărului cazurilor, stenoza de canal și hernii de disc care pot produce paralizii. Unii pacienți și-au amânat consultul și tratamentul, astfel încât au venit mai multe cazuri cu deficite neurologice. La ora actuală nu pot să zic să sunt modificări din cauza amânării pe considerentul Covidului. Pacienții au încredere și apelează la serviciile noastre. Dacă facem o analiză pe anul trecut, activitatea noastră a crescut, asta și din cauza sedentarismului pe care-l are pacientul din cauza coronavirusului. Întreținerea spatelui trebuie să fie prezentă și într-un cadru organizat, sport, dar ar trebui să fie și zi de zi, acasă, așa cum ne spălăm pe dinți să facem și exerciții pentru coloană. O durere de spate, chiar dacă este generată de o hernie de disc, nu este neapărat necesar a fi operată, dar necesită măcar consultul medicului. Medicul de familie și medicul de recuperare fac trimiterea către doctorul chirurg atunci când tratamentul normal nu are efecte șase săptămâni sau când apare un deficit neurologic. Operația ne întoarce la o discopatie fără hernie, primul scop al operației este de a elibera nervii, prima ei intenție este de a salva substanța nervoasă. Se scoate fragmentul rupt de disc, discul rămâne, are încă rol de suport, nu este o operație invalidantă care să schimbe regimul de viață al pacientului. Nu toate herniile necesită operații.
– Care este adresabilitatea spitalului? Vin mulți pacienți din alte colțuri ale țării?
Spitalul este cunoscut în Timișoara, eu zic că și-a câștigat o prestanță în activitatea medicală din oraș și din județ. Automat, Timișoara este recunoscută în zonă, la Timișoara vin pacienți din Sudul țării, din Vestul țării, ei vin să caute un tratament medical în spital. Spitalul Premiere beneficiază de atenție, vin pacienți din foarte multe județe, practic ne-au recunoscut pentru calitate, ne-au asimilat calității serviciilor medicale. Ne bucurăm să lucrăm într-un astfel de spital ca doctori și ne bucurăm că pacienții vin cu încredere și beneficiază de standarde medicale corecte, la nivel internațional.
(720)
Citiți principiile noastre de moderare aici!