Un document exploziv a fost publicat, vineri seara, de consilierul local Bogdan Herzog pe blogul său. O scrisoare de la ADR Vest către Primăria Timişoara, prin care conducerea municipalităţii este avertizată că riscă să piardă o sumă enormă – 112,6 milioane de lei – dacă nu reuşeşte să finalizeze toate proiectele pe fonduri europene ce le are în derulare în prezent până la 31 decembrie 2015. Textul este extrem de direct şi nu lasă loc de ambiguităţi:
„Stimate domnule primar, Agenţia pentru Dezvoltare Regională Vest, în calitatea sa de Organism Intermediar pentru Programul Operaţional Regional 2007-2013, a studiat progresul financiar al proiectelor implementate de UAT Municipiul Timişoara şi a identificat anumite proiecte care se află în situaţie de risc major (!) privind finalizarea implementării, inclusiv decontarea cheltuielilor aferente, până la momentul închiderii POR 2007-2013 în data de 31.12.2015”, se arată în scrisoarea semnată de directorul ADR Vest, Sorin Maxim, adresată în special primarului Nicolae Robu.
Mai mult, cei de la ADR Vest atenţionează Primăria Timişoara că orice depăşire a acestui termen înseamnă automat suportarea din bugetul propriu al lucrărilor rămase de efectuat. Iar dacă aceste proiecte nu vor fi finalizate nici până la data de 31 iulie 2016, municipalitatea ar putea suporta costurile integrale.
„Revenind la atenţionarea noastră privind faptul că toate cheltuielile care nu vor fi plătite până la data limită de 31.12.2015 vor trebui suportate de beneficiar din bugetul local aferent anului 2016. În cazul în care proiectele nu se vor finaliza din fondurile proprii ale beneficiarilor până la 31.07.2016, există riscul rezilierii contractelor de finanţare şi returnarea întregii finanţări primite”, se mai arată în scrisoarea celor de la ADR.
Reprezentanţii agenţiei au făcut şi un calcul al proiectelor cu risc şi au stabilit că municipalitatea timişoreană ar trebui să pună deoparte aproximativ 112,6 milioane de lei (circa 25 de milioane de euro) în bugetul pe anul 2016 pentru a acoperi costurile rămase ale proiectelor cu risc de realizare.
Pentru ca Primăria Timişoara să nu ajungă în această situaţie, ar trebui să deconteze în fiecare lună, până la finalul anului, circa 22 de milioane de lei, o sumă enormă.
„Astfel vă rugăm să aveţi în vedere ca suma de 112.600 mii lei să fie prevăzută în bugetul local al UAT Timişoara pe anul 2016, pentru a acoperi diferenţele din proiectele nefinalizate, dar şi aceasta nu mai târziu de 31.07.2016. Totodată, dorim să precizăm că în cadrul POR 2007-2013 nu există posibilitatea <fazării proiectelor> şi deci acest aspect nu poate fi luat în considerare pentru proiectele nefinalizate în termen”, se mai arată în avertismentul celor de la ADR Vest.
Aceştia mai menţionează faptul că nu se referă doar la stadiul fizic de finalizare a lucrărilor, ci şi la stadiul financiar depus spre decontare.
Scrisoarea celor de la ADR Vest este foarte clară şi nu lasă loc de interpretări. Astfel, dacă proiectele finanţate din bani europeni nu vor fi finalizate până la 31 decembrie 2015 – şi există un risc major ca acest lucru să se întâmple – Uniunea Europeană nu va deconta lucrările efectuate după această dată. Ceea ce înseamnă, automat, că Primăria Timişoara va trebui să acopere din bugetul propriu această „gaură” estimată de cei de la ADR Vest la 25 de milioane de euro.
Ei nu menţionează şi proiectele cu risc major, însă ar putea fi vorba, printre altele, despre cel de reabilitare a centrului istoric, cel de reabilitare a malurilor Begăi şi chiar şi reabilitarea Liceului Lenau.
Răspunsul Primăriei Timişoara
Am contactat Primăria Timişoara pentru a formula un punct de vedere legat de scrisoarea publicată de Bogdan Herzog pe blogul său. Reprezentanţii municipalităţii ne-au confirmat că este vorba despre un document autentic, care se află în posesia lor, însă au ţinut să precizeze că toate proiectele din fonduri europene aflate în derulare au în acest moment termenul limită de implementare data de 31 decembrie 2015, iar până acum nu există niciun indiciu, în opinia lor, că acest termen nu va fi respectat.
Mai mult, oficialii Primăriei Timişoara ne-au comunicat că proiectul Michelangelo, realizat tot din fonduri europene, este dat drept exemplu de bune practici chiar de către Ministerul Dezvoltării, pentru modul în care a fost implementat.
Citiți principiile noastre de moderare aici!