Dedicat de la bun început tinerilor, proiectul are ca scop conștientizarea valorii Libertății și prețul (in)uman plătit pentru ea în Revoluția din 1989. Până acum au participat în proiect peste 50 de liceeni și studenți din Timișoara, București, Petroșani, Reșița, Hunedoara, pentru care istoria lui Decembrie 1989 s-a transformat din tematică de manual în subiect de interviu, film, eseu și emoție pură.
Scurtmetrajul LI8E9 (24 min) se bazează pe povestea adevărată a Nicoletei Giurcanu, înregistrată sub forma de interviu video de Livia Almășan și Sabina Dociu, eleve ale Liceului G. Coșbuc din București. Ioana Satmari și Fabian Leiba au selectat acest interviu din arhiva reMIND MAPPING, o arhivă cu zeci de ore de filmare brută, și au început să lucreze la scurtmetraj încă din 2021.
Ioana Satmari este elevă în clasa a XII-a la Colegiului Național C.D. Loga din Timișoara. LI8E9 este al treilea scurtmetraj realizat de ea, care ajunge să fie văzut de public într-un festival. „Alive” a fost filmul de debut al Ioanei în animație, creat în 2021 și premiat la TIFF, în ediția din același an. Acesta avea ca subiect frumusețea lumii în care trăim, iubirea față de natură, oamenii din jur și față de noi înșine. Born Hope, al doilea film de animație al Ioanei, prezintă o lumea prin ochii unui câine-ghid și a fost realizat pentru susținerea drepturilor persoanelor nevăzătoare.
Fabian Leiba este student în anul al II-lea la Facultatea de Business Economics and IT a Universității KEA din Copenhaga. A participat până acum în două ediții ale atelierului organizat de „Ceau, Cinema!” și la două ateliere organizate de Festivalul de film Super. În trecut, Fabian a lucrat la clipuri despre probleme sociale și probleme de protecția mediului.
LI8E9 („LIBER”) este un scurtmetraj despre o poveste tulburătoare, adevărată, spusă de o persoană care și-a descoperit forța spirituală în momente trăite la limită. Nicoleta este arestată la numai 14 ani, împreună cu tatăl și fratele său, în timp ce protesta pentru libertate și democrație, dusă la secția de poliție, apoi în cea mai temută închisoare din România și chiar într-o cameră de tortură. Evenimentele care au urmat au determinat-o să nu renunțe niciodată la lupta pentru adevăr și libertate.
Filmul nu este doar despre a face publică povestea Nicoletei, ci, pornind de la poveste, încearcă să ilustreze o lume întreagă, în care se întâlnesc fără echivoc curajul, inocența, sublimul și oroarea umană.
LI8E9 este un scurtmetraj realizat de tineri și adresat în special tinerilor, ca o scurtă călătorie în timp, într-o lume care a fost reală. Întâlnirea cu această lume poate fi o ocazie de a simți care este prețul libertății noastre.
Nicoleta Giurcanu este acum profesoară de Educație civică, luptă de 33 de ani pentru adevăr, continuă să creadă în libertate și rămâne alături de tineri, pe care îi învață ce este adevărata libertate.
Premiera scurtmetrajului LI8E9 a avut loc la Festivalul de Psihanaliză și Film, în aprilie 2022. Filmul face parte din programul oficial al „Ceau, Cinema!”, Serile Filmului Românesc, Festivalul de Film și Istorii Râșnov și Festivalul Super.
Cel mai cunoscut critic de film din România, Irina Margareta Nistor consideră LI8E9 „un film tulburător, remarcabil lucrat, original și pătrunzător”.
Pentru timișoreni, scurtmetrajul va fi proiectat în ultima seară a Festivalului „Ceau, Cinema!”, la Centrul Cultural Faber, în data de 17 iulie, de la ora 20:30, cu intrare liberă, în prezența celor doi tineri regizori.
Toate interviurile din arhiva reMIND MAPPING ‘89 sunt disponibile în hărțile interactive de AICI.
Citiți principiile noastre de moderare aici!