Pe masa consilierilor locali a ajuns marți și proiectul „privind aprobarea Protocolului de colaborare intre Municipiul Timișoara și Institutul Național al Patrimoniului în vederea asigurării finanțării și predării documentației tehnico-economice pentru restaurarea imobilului monument istoric Palatul Culturii din Timișoara prin Programul Național de Restaurare a monumentelor istorice 2022”. Acesta a trecut cu 19 voturi pentru.
Pe scurt, acest lucru înseamnă că Institutul Național al Patrimoniului (INP) se va ocupa de întocmirea documentația necesare reabilitării Palatului Culturii, clădire în care funcționează Opera Națională Română, respectiv Teatrul Național Timișoara, Teatrul German de Stat și Teatrul Maghiar „Csiky Gergely”. Apoi va dona documentația Primăriei Timișoara. Scopul proiectului este aducerea Palatului Culturii la o stare de conservare optimă și punerea sa în valoare.
„Institutul Național al Patrimoniului va asigura desfășurarea și finalizarea procedurilor de achiziție publică privind contractarea serviciilor de proiectare pentru elaborarea documentației tehnico-economice faza D.A.L.I., în condițiile legii, precum și decontarea serviciilor de proiectare contractate. Ulterior elaborării Documentației de Avizare a Lucrărilor de Intervenții, Institutul Național al Patrimoniului va transfera documentația către Municipiul Timișoara cu titlu gratuit”, se arată în proiectul votat de aleșii locali.
INP este o instituție centrală de drept public, care are rolul de a implementa politicile publice în domeniul patrimoniului cultural in România. INP gestionează programul național de restaurare a monumentelor istorice, prin desfășurarea unor licitații pentru atribuirea contractelor de proiectare și execuție a lucrărilor de restaurare, conservare, protecție și punere în valoare a diferite obiective. Tot INP le acordă consultanță proprietarilor de monumente istorice. Nu se știe însă dacă această colaborare se va dovedi cu adevărat utilă pentru reabilitarea Palatului Culturii.
Vă reamintim, în octombrie 2019, la peste trei ani (!!!) de când Timișoara câștigase titlul de ceea ce ar fi trebuit să fie „Capitală Culturală Europeană 2021”, INP a mai lansat o licitație pentru „prestări servicii de proiectare pentru elaborarea documentațiilor tehnico-economice, respectiv studii de fundamentare, studii acustice și Documentația de Avizare a Lucrărilor de Intervenție pentru monumentul istoric Teatrul Național azi Palatul Culturii (Corpul Vechi)”.
Pentru proiectarea lucrărilor interioare în Palatul Culturii nu s-a alocat o sumă imensă − undeva la 300.000 de euro − însă timpul destinat contractului este uriaș: 48 de luni, adică patru ani. În prezent, documentația este tot în lucru.
Palatul Culturii, o clădire simbol a Timișoarei
Palatul Culturii din Timișoara este o clădire emblematică, care domină peisajul din Piața Victoriei. Aceasta este inclusă pe lista lista monumentelor istorice cu codul LMI TM-II-m-A-06118.
În anul 1871, proiectul pentru această clădire a fost întocmit de firma unui arhitect din Viena. Construcția a început un an mai târziu și a fost finalizată în 1874, în stilul „Renașterii italiene” (cu elemente eclectice, clasiciste și neobaroce). Inițial, sala de spectacole avea 900 de locuri, iar pe partea unde astăzi este strada Alba Iulia, în clădire se aflau o cafenea, un club unde se puteau juca cărți și o sală de lectură.
Clădirea Palatului Culturii aproape că a fost distrusă de două incendii: primul în anul 1880, iar al doilea în anul 1920, moment după care fațada și sala de spectacole au fost refăcute în stil neobizantin. În anii ’30 fațada a fost modificată prin construirea unui arc de triumf în stil modern.
În octombrie 2019, muncitorii de la Alex Dia Construct au început să lucreze la fațada Operei din Timișoara. Proiectul nu a fost terminat la timp deoarece pe parcurs au apărut diverse obstacole.
Pe aceeași temă:
Încă o licitație pentru Palatul Culturii. Ministerul dă peste 300.000 de euro pentru studii
Șantier de cel puțin un an la Opera Română din centrul Timișoarei, cu 1 milion de euro
Ministrul Culturii ne dă bani să schimbăm mocheta și îmbrăcămintea scaunelor din Opera Română
Trimite articolul
XDaca tot se doreste reabilitarea cladirii, atunci ar trebui refacuta fatada la aspectul ei initial la constructie. Atunci ar fi intr=adevar o reabilitare adevarata, si orasul va avea o superba cladire in centru. Ar trebui sa se tina cont de acest aspect!.
…dacă gașca de FOMISTI TRIȘTI condusa de GREFF-utu , nu își depun candidatura pt REALIZARE CONSULTANTA, punerea în opera a proiectului de reabilitare, va fi un succes