Sunt bani prevăzuți în bugetul local pe 2015 pentru elaborarea unui studiu de fezabilitate privind un aquapark, dar reprezentanții Primăriei Timișoara nu au considerat asta o prioritate. Deși s-a stabilit încă de la începutul anului să se întocmească un astfel de studiu, la solicitarea consilierului local PSD Daniel Idolu, nu s-au demarat procedurile pentru elaborarea documentației.
Nu s-a stabilit încă dacă ar fi oportună construirea unui aquapark în Timişoara sau asocierea cu Primăria Dudeştii Noi, care are în plan de câțiva ani realizarea unui asemenea obiectiv, fiind expusă și o astfel de idee, susținută de primarul Nicolae Robu.
În ședința de consiliu local de marți, Idolu a revenit cu solicitarea sa privind elaborarea SF-ului. A făcut o interpelare în acest sens împreună cu consilierul PLR Nistor Geană, ba chiar cei doi aleși au prezentat și o propunere de amplasament și un proiect – conceptul „Aquapark Timişoara, un obiectiv pentru toate anotimpurile şi pentru toate vârstele”.
Cei doi consilieri propun realizarea unui asemenea complex în interiorul oraşului, în zona Grigore Alexandrescu, cartierul Mehala, pe o suprafaţă de nu mai puţin de 12 hectare. Aleşii spun că au identificat un teren aflat în proprietatea primăriei.
Ce fel de amenajări se propun? O zonă de bazine acoperite şi în aer liber (15.000 mp) – două bazine exterioare și două bazine interioare cu apă caldă/ termală, cu jocuri acvatice și hidroterapie, o zonă de SPA – relaxare, masaj, fizioterapie şi hidroterapie (3.500 mp), o zonă pentru recepţie şi vestiare, terenuri de sport – un teren de tenis/ badminton și două terenuri de minifotbal/ baschet, o zonă verde (7.500 mp), birouri administrative, grupuri sanitare și diverse spații auxiliare.
Se propune chiar și construirea unui hotel cu o capacitate de 70 de camere care să deservească întregul complex (1.625 mp). De asemenea, se propune realizarea unei parcări cu 300 de locuri, cu posibilitate de extindere. Suprafaţa ocupată ar urma să fie de 8 hectare.
„Cel mai apropiat aquapark de municipiul Timişoara este situat la 93 de kilometri, aflat în localitatea Mako, Ungaria. Aquapark-ul realizat în Timişoara va fi un punct de atracţie nu doar pentru locuitorii judeţului Timiş, ci şi pentru locuitorii altor judeţe învecinate, respectiv Arad, Caraş-Severin, Hunedoara. Aquapark-ul poate reprezenta un punct de atracţie pentru turiştii străini şi pentru investitorii din zonă”, au motivat iniţiatorii proiectului, care au cerut urgentarea procedurilor pentru realizarea SF-ului şi pregătirea tuturor documentaţiilor necesare astfel încât să se poată accesa fonduri europene pentru o astfel de investiţie.
Totuşi, se vorbeşte despre finanţarea obiectivului din bani de la bugetul local în proporţie de 70%.
Robu vrea aquapark în afara oraşului
Primarul Nicolae Robu este de acord că este nevoie de un astfel de obiectiv, dar nu crede că ar fi oportun să fie realizat în oraş.
„Desigur că Timișoara necesită un parc de distracții și un aquapark. Doresc să realizăm așa ceva, numai că, atunci când faci o investiție atât de mare, trebuie să ai în vedere toate aspectele ce țin de ea și de exploatarea ei ulterioară. Trebuie să ai minimum 1.000 de locuri de parcare, spre exemplu. Și atunci, rămâne o întrebare: merită să dedici din terenul foarte scump care este în oraș, bun pentru alte dezvoltări, cu o suprafața atât de mare, ca să faci un asemenea parc? Sau, mai degrabă, este rațional să facem și noi în Timișoara ce au făcut cu toții din alte părți, să amplasăm un astfel de parc puțin în afară orașului, unde terenul este incomparabil mai ieftin? Nu am stabilit unde, eu nu am o locație în momentul de față, însă nu cred că este potrivit să alocam teren pe care se pot face alt gen de construcții pentru așa ceva, pentru că obiectivul rezultă foarte scump”, a declarat Robu.
Edilul a afirmat însă că se vor demara procedurile pentru elaborarea studiului de fezabilitate. Întrebat dacă se va ţine cont de materialul prezentat de cei doi consilieri, Robu a afirmat că nu.
„Nu, nu, nu. Specialiștii care vor elabora SF-ul vor aborda lucrurile din punctul lor de vedere. Nu știu cine a întocmit acest material, dacă cei care l-au întocmit sunt specialiști sau nu… Evident că noi le punem la dispoziție și acest material, dar fără nimic imperativ pentru ei. Un oraș că Timișoara trebuie gândit pe un orizont de timp de zeci de ani”, a concluzionat primarul.
Găsiţi proiectul prezentat marţi anexat pe www.tion.ro.
Citiți principiile noastre de moderare aici!