Pentru a marca doi ani de la declanșarea războiului din Ucraina, comunitatea din Timișoara, care a fost alături de refugiați, organizează mai multe manifestări publice. Direcția de Asistență Socială a Municipiului Timișoara, alături de LOGS – Grupul de Inițiative Sociale, anunță un program complex, la care pot participa și cei din comunitate.
Evenimentele care au loc pe 24 februarie sunt împărțite în mai multe zone din oraș. La acestea vor participa și invitați din Ucraina, care vor dezbate problemele de actualitate, legate de evenimentele ultimilor doi ani.
- Masă rotundă pe tema „După doi ani – Timișoara rămâne alături de Ucraina”
Interval orar: 14:00-15:30, locație: Biblioteca Universității Politehnica, Sala Polivalentă, bd Vasile Pârvan nr. 2. Participă ca vorbitori: Silviu Rogobete – prof. univ. dr. la Facultatea de Științe Politice, Filosofie și Științe ale Comunicării, UVT, Ileana Rotaru – conf. univ. dr. la Facultatea de Științe Politice, Filosofie și Științe ale Comunicării, UVT, Călin Rus – directorul Institutului Intercultural din Timișoara, Alexandr Babich – profesor și binecunoscut istoric din Odesa (Ucraina) specializat în război, Angela Ciupa-Rad – Șef Serviciul Reziliență și Mobilizare Comunitară DAS MT, Flavius Ilioni Loga – director executiv LOGS – Grup de inițiative sociale, reprezentanți ai comunității ucrainene. Moderator- Andreea Oance, jurnalist West City Radio.
- „Marș Tăcut pentru Ucraina”
Între orele 16:00-18:00, ucrainenii din Timișoara, dar și oameni din comunitate care doresc să fie alături de ei, vor porni într-un „Marș Tăcut pentru Ucraina”. Punctul de plecare va fi la Casa LOGS, unde va avea loc o proiecție a unui scurt film documentar.
Traseu: Str. Țebea nr. 12 – Bogdan Petriceicu Hașdeu – Calea Bogdăneștilor – Calea Circumvalațiunii – Bulevardul Republicii – Bulevardul Regele Ferdinand – Catedrala Mitropolitana – Piața Operei. Participanții vor purta mesaje de susținere pentru Ucraina, iar pe drum vor fi marcate 12 dintre cele mai importante momente ale războiului (alese de comunitatea de ucraineni). De-a lungul traseului marșului se poate vedea expoziția foto „După doi ani”.
- Moment de reculegere, organizat în Piața Victoriei
Interval orar: 18:00-19:00, clădirea Operei va fi luminată în culorile steagului Ucrainei, iar participanții la „Marșul Tăcut pentru Ucraina”, alături de oficialități, reprezentanți ai bisericii și trecători, vor ține un minut de reculegere, se vor ruga pentru cei căzuți, vor transmite cuvinte de încurajare și vor aprinde lumânări.
- Proiecția filmului „20 de zile în Mariupol”, regizat de Mstyslav Chernov.
Interval orar: 20:00-21:35, locație: Cinema Victoria, str. Ciprian Porumbescu nr.2.
Mai multe detalii despre organizarea evenimentelor la Timișoara, în 24 februarie, se pot găsi pe site-ul oficial al DAS Timișoara, AICI.
Activitățile sunt organizate de Direcția de Asistență Socială a Municipiului Timișoara, prin intermediul proiectului WELDI și în colaborare cu LOGS – Grup de Inițiative Locale și comunitatea ucraineană. Proiectul WELDI este finanțat prin Programul de Cooperarea URBACT IV al Comisiei Europene (fonduri FEDR) și reprezintă un prilej de cooperare, învățare și co-creare a unor soluții care să ducă la o mai bună integrarea a refugiaților și migranților în orașele europene.
Trimite articolul
XMarș tăcut pentru Ucraina. si pentru aia care ii ajuta contra cost si cer suport inclusiv de la bugetul local.
-
am uitat sa pun niste ghilimele are ar fi indicat un indemn de fapt.
-
Cand esti un ONG care primeste lunar morman de la bugetul local organizezi ceva, desigur. Marș.
Fermierii polonezi au varsat cerealele ucrainene dintr-un vagon de marfa pe calea ferata langa punctul de control Medika-Shegin
As vrea sa ni se prezinta o statistica despre cati dintre refugiati si-au gasit un loc de munca. sau cati dintre ei isi platesc chiria si cheltuielile. Marsul meu de sustinere a ucrainienilor este in fiecare zi in drum spre lucru, de unde platesc impozite si socialul, bani din care toti refugiatii sunt sustinuti. Nu cred ca este nevoie sa ne cheme la careu sa stam drepti si sa ni se faca poze pentru propaganda.
Poate ar trebuii sustinuti si amaratii de romani poate!
-
Sunt sustinuti trup si suflet! Si ajutati sa devina tot mai multi! Cu cat mai multi romani amarati, cu atat mai multe voturi iau cei care le apara saracia si nevoile.
propun sa mergem la razboi pt ucraina!
cu mic cu mare.
-
Sigur, asta ar trebui sa facem, sa i ajutam pe amărâți
Pe bune, i-au băgat pe gat peste tot în Europa, au un tupeu fantastic, au impresia ca li se cuvine tot, li se plătește tot, mizerabila natie
Romanilor din Bucivina de Nord anexata illegal de URSS si incorporate illegal de Ucraina . nu li se permit sa plece catre Romania Ei sunt carne de tun Politologii care au vorbit sunt platiti excelent sa faca politica altor state in Romanika
O multime de nume de tradatori de tara si natie.
Refugiati sau privilegiati?
Tot felul de netezi își dau cu părerea pe aici. Sa zicem mersi că nu suntem noi in locul lor în război.
-
Asa e, ca ei sigur nu ar fi solidari cu noi, nu ne-ar tine ani de zile cu chirie, utilități di altele..
-
mi se pare mie sau astia de pe aici de care e vb in articol de fapt au fugit de razboi si refuza sa bicicleasca niste mancare prin oras? plus ca nu i-am vazut sa ia atitudine, poate sa faca un mars? stiind mizeriile ce li se fac romanilor din ucraina. dap, unii sunt netezi si comenteaza.