Un număr de 22 de probe prezentate de particulari şi alte 25 de probe din partea firmelor au fost supuse testării papilelor gustative ale membrilor juriilor care au analizat cârnaţii propuşi la ediţia 2016 a unuia dintre cele mai cunoscute concursuri culinare, Degustarea cârnaţilor bănăţeni – Worschkoschtprob.
În acest an, gazdă a evenimentului a fost centrul de informare ridicat la superba mănăstire Maria Radna din Lipova, locaţie proaspăt renovată în urma unui proiect european. Zeci de oameni, invitaţi, organizatori și oficialităţi, au dorit să fie alături de comunitatea germană care a pus la punct concursul.
Sărbătoare a comunităţii germane din vestul ţării, concursul organizat de Banater Zeitung are o tradiţie de zeci de ani. Iniţial un eveniment pur privat, susţinut în cadrul redacţiei ziarului de limbă germană, pe baza probelor de cârnaţi, trimise de cititorii publicaţiei la redacţie, evenimentul a devenit în ultimii ani tot mai cunoscut şi mai apreciat. Chiar dacă nu a devenit un eveniment public sau un festival gen bâlci unde se împinge toată lumea pentru o bucăţică de carne gratis, Worschkoschtprob a atras tot mai mulţi participanţi, iar tot mai multe persoane au considerat că este bine să prezinte publicului ceea ce creează în propria gospodărie.
Totodată, în ultimii ani, organizatorii au considerat că acest concurs este bine să fie mai aproape de comunitatea germană, iar ca dovadă, în fiecare an evenimentul este organizat în altă localitate. Coincidenţă sau nu, în acest an câştigătoarea componentei private a competiţiei cârnaţilor a fost Erika Socaciu, care provine din Sântana, locul unde a avut loc ediţia precedentă a Worschkoschtprob. Locul doi i-a aparţinut unui alt arădean, chiar localnic din Lipova, care a prezentat un cârnaţ de cerb. Locul trei a ajuns la un timişorean, Andrei Herczeg, cu un cârnaţ iute.
Chiar dacă cea care a preparat cârnaţul cel mai bun nu a fost prezentă pentru a-şi ridica personal premiul, domnişoara care a reprezentat-o a făcut publică și rețeta succesului.
„Secretul principal este calitatea cărnii de porc folosită, este porc crescut chiar în curtea casei, cu furaje de calitate, naturale, bio. Iar conţinutul şi mirodeniile folosite, rămân secret!”, a explicat tânăra.
La categoria firme, cea mai bună probă a fost a unei societăţi timişorene, care a oferit juriului cârnaţi iuţi Csabai, pe locul doi a fost un producător din Bocşa, cu cârnaţi superiori, iar pe trei, unul din Reşiţa.
Articole pe aceeași temă:
Cei mai buni carnati banateni vor fi stabiliti in cadrul unei noi editii a Worschkoschtprob
Citiți principiile noastre de moderare aici!