Concursul de recrutare pentru ocuparea funcţiei publice de conducere vacante de arhitect-şef din cadrul aparatului de specialitate al primarului municipiului Timişoara se va desfăşura la începutul săptămânii viitoare, la sediul ANFP, la Bucureşti. Mai exact atunci vor avea loc probele propriu-zise ale concursului.
În cursă au intrat doi candidaţi, potrivit reprezentanţilor Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici: Ionel Petru Pop şi Doru Covrig. Etapa de selecţie a dosarelor a trecut, cei doi fiind declaraţi admişi. În continuare, candidaţii vor avea de trecut o probă de testare a cunoştinţelor informatice, un test grilă, după care va urma o altă probă scrisă şi un interviu.
Am dorit să aflăm ce i-a determinat pe cei doi arhitecţi să candideze pentru acest post şi ce îi recomandă pentru a deţine o astfel de funcţie, dar doar unul dintre ei, Doru Covrig, s-a arătat dispus să ne vorbească, celălalt, Ionel Petru Pop, declarându-ne telefonic că putem discuta luni sau marţi ori… deloc.
Doru Covrig spune că a hotărât să candideze pentru postul de arhitect-şef al Timişoarei pentru că vrea să lucreze pentru oraş şi ştie foarte bine cum merg lucrurile în primărie. Numele său a fost vehiculat pentru a ocupa această funcţie şi în 2006, în timpul administraţiei Ciuhandu, după demisia fostului arhitect-şef al oraşului Radu Radoslav, dar în cele din urmă s-a transferat de la Primăria Arad la Timişoara arhitectul Sorin Ciurariu. Între timp au avut loc unele reorganizări la Primăria Timişoara, fostul post deţinut de Ciurariu a fost desfiinţat, s-a înfiinţat Instituţia Arhitectului-Şef, iar cel rămas fără post a apelat la instanţă şi a câştigat, Sorin Ciurariu fiind în prezent director al Direcţiei de Urbanism după reîncadrare.
Revenind la Covrig, acesta consideră că experienţa pe care o are îl recomandă pentru a ocupa funcţia de arhitect-şef.
„În primul rând sunt timişorean, născut, crescut şi educat în Timişoara. Am un portofoliu de lucrări impresionant şi m-am gândit că am ajuns la o vârstă când e momentul să împărtăşesc şi altora din experienţa mea, nu doar studenţilor, să fac ceva pentru Timişoara. Am făcut multe pentru oraş şi până acum prin activitatea mea, acum cred că este momentul să mă ocupă numai de oraş. Sunt doctorand, am activitate neîntreruptă din 1978 încoace pe proiectare şi execuţie şi carieră didactică, sunt cadru didactic asociat la Facultatea de Arhitectură. Am avut prima firmă privată înregistrate la Registrul Comerţului în 1990, în prezent deţin două firme, una de proiectare şi una de execuţie, am deţinut funcţii de conducere. Este adevărat, am mai vrut să vin la primărie (n.r. – în timpul fostei administraţii), domnul primar Ciuhandu a anulat examenul la care intenţionam să mă prezint, probabil că nu m-a dorit”, ne-a declarat Doru Covrig. Arhitectul crede însă că, din anumite puncte de vedere, pleacă… cu cea de-a doua şansă în acestă competiţie.
„Sincer să fiu gura lumii vorbeşte, domnul primar nu mă cunoaşte personal, pe domnul Pop îl cunoaşte mai bine… Consider că plec cu a doua şansă, dar nu mă dau bătut. Din punct de vedere al portofoliului, al CV-ului, cred că plec de pe primul loc. Eu m-am decis de curând, pentru că am aflat târziu de concurs, numele lui Pop Ionel se vehicula de anul trecut. Culmea e că este la Bucureşti (n.r. – concursul), s-a introdus şi această probă de IT teoretică, ceea ce face ca acest concurs să fie foarte dificil (…) Oricum, nu vreau să mă duc pe post de mână moartă, pe post de paiaţă, mă duc să câştig. Totul depinde de voinţa celor din primărie. Cunosc strategia primăriei, cunosc tot ce se întâmplă în primăria asta pentru că lucrez cu primăria, aş vrea să îmi închei apoteotic cariera”, a conchis Covrig.
Robu: „Va câştiga cel mai bun”
L-am întrebat, joi, şi pe primarul Nicolae Robu de ce unul dintre candidaţi ar putea considera că pleacă cu a doua şansă şi de ce scoaterea la concurs a acestui post important nu a fost anunţată şi pe site-ul Primăriei Timişoara, de ce nu s-a mediatizat acest lucru în plan local. În primă fază, edilul a declarat că… nu crede că pe site-ul instituţiei pe care o conduce nu a fost anunţat faptul că postul a fost scos la concurs, motivând că interesul primăriei a fost să aibă cât mai mulţi candidaţi. Reprezentanţii Direcţiei de Comunicare a primăriei au confirmat apoi faptul că nu s-a publicat anunţul, concursul, care este în prezent în desfăşurare, fiind anunţat doar pe site-ul ANFP. Robu amintise anterior, în treacăt, atunci când a fost întrebat despre unele transferuri care au avut loc la primărie, că postul de arhitect-şef este scos la concurs, afirmând, şi atunci, la fel ca şi acum, că ANFP se ocupă de organizare.
„Nu ştiu la cine vă referiţi că pleacă cu şansa a doua, este un concurs şi va câştiga cel mai bun. Cel mai bun în contextul concursului, pentru că, desigur, aici nu se face o evaluare absolută a valorii cuiva, ci este o evaluare în cadrul unui concurs, evaluare cu anumite probe, cu o anumită tematică, anumite subiecte, cel care va lua notele cele mai mari va câştiga. Am avut o colaborare destul de restrânsă, în urmă cu mai mulţi ani, cu domnul Pop, pentru o extensie de spaţiu de învăţământ şi cercetare la Universitatea Politehnica, pe bulevardul Pârvan, lângă Facultatea de Chimie. Cu domnul Covrig n-am avut nicio colaborare. Concursul este organizat de Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici, ei publică (…) Nu cred că n-a fost anunţat. Interesul nostru este să avem cât mai mulţi candidaţi”, ne-a declarat Robu.
În comisia de concurs se vor regăsi şi câţiva reprezentanţi ai Primăriei Timişoara.
Viitorul arhitect-şef al Timişoarei trebuie să fi urmat studii universitare, respectiv studii superioare de lungă durată, absolvite cu diplomă de licenţă, în arhitectură sau urbanism, să aibă studii de masterat sau postuniversitare în domeniul administraţiei publice, management ori în specialitatea studiilor necesare exercitării funcţiei publice, cel puţin 3 ani vechime în specialitatea studiilor şi cunoştinţe de operare PC – Microsoft Office, Lotus Notes, Corel Draw, Adobe Photoshop, Adobe Designer, Adobe InDesign – de nivel mediu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!