Colterm se află într-o situație „extrem de delicată”, iar autoritățile nu sunt foarte deschise în această privință. Societatea riscă o amendă de peste 20 de milioane de euro, pentru lipsa certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră. Primarul Dominic Fritz spunea, în urmă cu o săptămână, că el nu poate convoca Adunarea Generală a Acționarilor, formată din consilieri locali, că aleșii locali trebuie să facă acest lucru și nimeni nu a semnalat că ar vrea o ședință.
„Nu eu convoc AGA, ci consiliul local poate să convoace AGA. Nu mi-a semnalat absolut nimeni din rândul celor 27 de consilieri locali că au nevoie de o adunare generală. Eu am comunicat cu noul consiliu de administrație, care a fost încredințat de către AGA să se ocupe de Colterm”, spunea edilul-șef.
Consilierul local Roxana Iliescu (Pro România) a început demersurile, dar spune că obligația nu este a aleșilor, ci a noului consiliu de administrație, ales încă din 25 martie, după o ședință cu scântei. Legea 31/1990 spune că AGA Colterm poate fi convocată și de „acționarii reprezentând întreg capitalul social”.
„Era obligația noului CA să convoace AGA, însă luând în considerare situația extrem de delicată a societății, am uzat în mod excepțional de dreptul conferit de lege acționarilor, Consiliul Local în cazul nostru, pentru a «forța» convocarea AGA”, spune Roxana Iliescu.
Consilierul local de la Pro România și alesul Radu Țoancă (PSD) au demarat procedura de convocare a Adunării Generale a Acționarilor. Pentru ca ședința să aibă loc în 27 mai, atunci când a propus Iliescu, 14 aleși locali trebuie să semneze convocarea.
„Mă aștept ca toți colegii mei din CL să semneze astăzi această convocare, în acest sens fiind disponibil un tabel la care este anexată ordinea de zi, la sediul primăriei. Totodată, am solicitat ca la această ședință AGA să fie prezente toate persoanele nou numite în Consiliul de Administrație”, a completat Roxana Iliescu.
În ședința care ar trebui să aibă loc se vor discuta mai multe aspecte: aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli pe anul 2021, situația ordinelor de plată neonorate către EON, o demisie a unui membru CA numit în martie, o informare privind modalitatea de achiziție a certificatelor EUA necesare conformării anului 2020 și costurile aferente.
Conform unei hotărâri de guvern din 2006, Colterm trebuie să cumpere certificate de emisii gaze cu efect de seră (EUA) în fiecare an, pentru poluarea produsă, în caz contrar fiind pasibilă de penalități uriașe, de 100 de euro/ certificat nedepus. Data limită: 30 aprilie. Conform calculelor, în 2021 este nevoie de peste 270.000 de certificate de emisii gaze cu efect de seră, iar o parte dintre ele ar fi fost cumpărate deja.
editor Dan Oancia
Pe aceeași temă:
Citiți principiile noastre de moderare aici!