La propunerea Ligii Bănățene, cei doi consilieri locali ai PNŢCD (Uniunea pentru Timiş) au inițiat un proiect de hotărâre prin care cer ca imobilul respectiv, Casa Muhle, să fie adus în patrimoniul Municipiului Timișoara.
Proiectul, depus la primărie în această săptămână, prevede inițierea de negocieri cu proprietarii clădirii monument istoric categoria B de pe bulevardul Mihai Viteazu nr. 3, cuprinsă în ansamblul urban «Bv. Mihai Viteazu», înscrisă în Lista Monumentelor Istorice a județului Timiş la poziţia 120, cunoscută drept Casa Muhle, în vederea cumpărării.
„Negocierea va avea la bază o evaluare făcută de un evaluator autorizat. Din valoarea rezultată în urma evaluării va fi scăzută suma estimată pentru readucerea imobilului în starea de dinaintea executării lucrărilor neautorizate de demolare parţială. Preţul de cumpărare rezultat în urma negocierilor va fi supus aprobării Consiliului Local al Municipiului Timişoara”, se arată în proiectul de hotărâre iniţiat de cei doi consilieri.
Mai mult, iniţiatorii ar vrea ca în cazul în care negocierile nu ajung la nici un rezultat în decurs de 30 de zile primarul Nicolae Robu să fie împuternicit să se ocupe de… expropriere.
„Am înaintat acest proiect de hotărâre deoarece sunt îndeplinite atât premisele financiare necesare cumpărării imobilului – respectiv, bugetul pe anul 2013 nu a fost votat şi suma necesară cumpărării poate fi prinsă în acesta -, cât şi cele legislative privind exproprierea. Sperăm doar ca și la nivelul conducerii Primăriei Municipiului Timișoara să se dea dovadă de deschidere”, afirmă consilierul Flavius Boncea.
Colegul său Bogdan Herzog spune că, şi în situaţia în care s-ar ajunge la cumpărare, actualii proprietari ai Casei Muhle trebuie să plătească pentru distrugerea imobilului.
„Inițiativa noastră nu impietează în niciun fel asupra plângerilor penale făcute împotriva actualilor proprietari ai imobilului pentru executarea unor lucrări de demolare neautorizate a unei clădiri monument istoric. Acestea trebuie să își urmeze cursul, iar vinovații să plătească pentru ceea ce au făcut”, precizează Herzog.
În faţa Casei Muhle este programat, miercuri, la ora 18.00, un nou protest al societăţii civile faţă de ceea ce se întâmplă cu acest monument istoric, la Timişoara fiind iniţiată o campanie pentru salvarea acestei clădiri care se degradează pe zi ce trece, după ce proprietarii i-au demolat acoperişul, în mai 2012, în baza unei autorizaţii mai vechi pe care o aveau de la primărie pentru lucrări de restaurare, reparaţii generale, consolidare, extindere, refuncţionalizare şi recompartimentare, şi au lăsat-o aşa. Municipalitatea a dispus sistarea lucrărilor după ce a constatat că modul în care se execută lucrările de restaurare nu respectă procedurile impuse de o intervenţie la o clădire de patrimoniu.
O acţiune de protest a mai fost organizată şi anul trecut la Casa Muhle, protestatarii cerând autorităţilor locale să intervină în acest caz.
Reprezentanţii Primăriei Timişoara dau asigurări că se vor folosi de toate pârghiile legale pe care le au pentru a-i obliga pe proprietari să readucă imobilul la starea iniţială, iar dacă aceştia nu vor interveni o vor face ei.
„Am depus o nouă plângere penală la adresa proprietarului, a lui Ionel Stancu, şi am aplicat o amendă de 8.000 de lei. Proprietarul are termen până luni să pună în siguranţă şi în conservare ce a mai rămas din Casa Muhle, urmând ca noi să depunem o acţiune civilă pe legea monumentelor pentru refacerea imobilului. Vom face o ordonanţă preşedinţială pentru a conserva ce a mai rămas, e o măsură de urgenţă, iar în baza acelei ordonanţe am putea să intrăm pe proprietatea respectivă să intervenim noi dacă Stancu nu o face. Acţiunea de fond are drept scop readucerea construcţiei la starea iniţială”, ne-a declarat viceprimarul Dan Diaconu, care a anunţat că va fi şi el prezent, miercuri după-amiaza, în faţa Casei Muhle.
Cladire de patrimoniu din centrul Timisoarei, demolata de un clan de romi
Dosar penal pentru lucrarile efectuate la casa Muhle din Timisoara
Citiți principiile noastre de moderare aici!