Stejarul uriaș de pe Bulevardul Republicii și platanul din Calea Lipovei au fost termoscanați și li s-a făcut un model 3D pentru a vedea care este starea lor de sănătate, anunță primarul Dominic Fritz, care cu această ocazie precizează că până acum, peste 100.000 de arbori au fost deja inventariați și trecuți în Registrul Verde digital al Timișoarei.
„Arborii valoroși, ocrotiți, cu valoare estetică deosebită sunt transpuși într-un model 3D. Asta ne permite să le urmărim evoluția. Toți arborii cu un diametru mai mare de 50 cm sunt termoscanați pentru a le verifica starea de sănătate.
Este pentru prima dată când avem o imagine clară asupra patrimoniului verde al Timișoarei. Ce arbori au nevoie de intervenție, unde trebuie să facem noi plantări și cum putem îngriji mai eficient zestrea verde a orașului. Toate datele vor fi integrate digital cu noul GIS, harta digitală a Timișoarei, pentru o strategie modernă a spațiilor verzi din oraș”, declară Dominic Fritz.
Registrul spațiilor verzi cuprinde un sistem informațional de tip GIS (geographic information system), cu o interfață de tip hartă digitală. El reprezintă o obligație legală pentru administrațiile locale.
Vă reamintim, povestea cu Registrul Spațiilor Verzi este una mai veche. În anul 2020, Primăria Timișoara (PMT) a primit un avertisment de la Garda de Mediu Timiș pentru lipsa acestui registru. Controlul a fost reluat în 2021, dar municipalitatea tot nu a putut prezenta documentul, astfel că a primit o amendă de 200.000 de lei.
În toamna anului 2022, PMT a lansat o licitație pentru a găsi o firmă care să se ocupe de acest registru. Contractul a fost semnat la începutul anului 2023 cu asocierea Eterra Map SRL și Megagis SRL, care în primă fază a făcut o platformă digitală unde să fie introduse toate datele din teren.
Jumătate de an mai târziu, echipele de profesioniști au început să ia la pas parcurile din oraș pentru a colecta date de pe teren cu ajutorul echipamentelor speciale, cu scanner LIDAR.
Conform datelor existente, Timișoara are peste 160.000 de arbori și 525 de hectare de spații verzi. Specialiștii trebuie să măsoare suprafețele exacte ale parcurilor, scuarurilor, aliniamentelor stradale etc. În plus, arborii, arbuștii și gardul viu sunt inventariați după specie, vârstă și condiție, astfel încât Registrul Verde să fie actualizat în permanență.
Pe aceeași temă:
Trimite articolul
XPR Bărnuțiu 53 câți copaci apar în Registrul Verde ?
Probabil câteva duzini …
Ei bine surpriză nu mai e niciunul !
Ne bagati in ceata …cu ce at-i scanat copacii? lucrez in domeniu de peste 25 de ani in afara tari undeva in nordul eu daR DE TERMOSCANARE NU AM AUZIT …desi noi facem ct-uri si radiografi unor copaci dar ma repet de termoscanare nu am auzit …..
-
Ei..e vorba de 8 milioane! Cum sa stie fraierii de cetateni cum se face !Si mai ales la ce foloseste , raportul beneficiu-pret!
-
The thermal camera detects, locates and helps quantify decay/cavities in trees, up to their aerial portions at a height of 20-25m.
Deci tie lene sa cauti sau sa inveti ceva nou mai ales ca lucrezi in domeniu.
100000 da da… din burta!
in orasul asta blestemat oare e chiar atat de greu sa fie toaletati copacii sa nu atarne peste trotuare??