Jurnalistul Vlad Petreanu a făcut publică lista deputaților și senatorilor care au reclamat clipul Agenției Papaya Advertising. 15 parlamentari au semnat o adresă prin care cer Autorității pentru Protecția Copilului, și nu poliției să înceapă o anchetă împotriva agenției. Ei suspectează că figuranții minori din filmare ar fi fost exploatați, abuzați fizic și emoțional și nu ar fi avut acordul părinților, scrie petreanu.ro.
„Copiii folosiți în spotul video Papaya Advertising au acceptul părinților pentru a filma în acest videoclip și dacă s-a respectat interesul superior al copiilor? Vă rugăm să dispuneți o anchetă prin care să cercetați dacă copiii din spotul publicitar au avut acordul părinților la filmarea acestuia, dacă a existat o situație de exploatare a acestora sau dacă acești copii au fost abuzați emoțional sau economic”, se arată în adresa trimisă de Grupul parlamentar PNL din Camera Deputaților la trei zile după referendumul care a fost invalidat.
Semnează un total de 15 parlamentari, 13 deputați și doi senatori, dintre care zece de la PNL, trei de la PSD, unul de la ALDE și unul de la Minorități. Printre cei 15 liberali se numără și doi deputați de Timiș, Pavel Popescu și Ben-Oni Ardelean.
Atât Pavel Popescu, cât și Ben-Oni Ardelean fac parte din comunitatea neoprotestantă din România. Popescu este la primul mandat, iar Ardelean la al doilea.
Au mai semnat reclamația și liberalii Ioan Cupșa, Dumitru Mihalescul, Angelica Fădor, Florica Cherecheș, Robert-Ionatan Sighiartău, Gheorghe Andrei Daniel, Ioniță Antoneta și Neagu Nicolae, dar și Luminița-Maria Jivan, Titus Corlățean (senator) și Gabriel-Beniamin Leș (senator) de la PSD, Steluța-Gustica Cătăniciu de la ALDE și Andi-Gabriel Groșaru de la Minorități.
Administratorul agenției de publicitate a fost chemat să dea declarații la IGPR, după ce Autoritatea Națională pentru Protecția Copilului și Adopție a declinat ancheta către IGPR, Direcția de Investigații Criminale, la Serviciul Delegări Judiciare.
Referendumul din 6 și 7 octombrie a fost invalidat pentru că nu a îndeplinit condițiile de cvorum, după o prezență la vot de doar 21,1%. Pentru a fi valid, era nevoie de o prezență de minimum 30%. Scopul acestuia era revizuirea definiției căsătoriei din Constituție: din „căsătoria liber consimțită dintre soți” în „căsătoria dintre un bărbat și o femeie”.
UPDATE. Reacția unui deputat: Mă simt vinovat pentru că am semnat ca primarul fără să verific cu atenție ce anume semnez
Reacție incredibilă a unui deputat care a semnat plângerea împotriva agenției de publicitate care a lansat clipul „Copiii referendumului”. Pavel Popescu, PNL, a ajuns să-și ceară scuze pe Facebook pentru că a semnat ca primarul. Mai mult, tânărul deputat spune că… își retrage semnătura.
„Îmi cer scuze public pentru greșeala pe care am făcut-o susținând, prin semnătură, un demers de care nu am știut și anunț că îmi retrag semnătura. Mi s-a cerut semnătura pentru o întrebare, nu pentru o plângere. Eu nu am semnat nicio plângere”, a scris Pavel Popescu pe rețeaua de socializare.
Parlamentarul de Timiș transmite că a cam încurcat plângerea cu un proiect de lege.
„În parlament există o cutumă: când unul din parlamentari inițiază un proiect de lege, o întrebare, interpelare ș.a.m.d., solicită și sprijinul altor colegi pentru susținerea demersului lui. Asta mi s-a întâmplat în acest caz, mi s-a cerut semnătura de către un coleg PNL, iar eu am semnat luând de bun ce mi s-a spus pe holul Parlamentului și anume că este vorba despre o inițiativă privind apărarea drepturilor minorilor în filmări destinate difuzării în spațiul public. Astăzi constat că am fost dus în eroare și m-am trezit în mijlocul unui scandal pe seama unui clip publicitar despre referendumul din 6-7 octombrie de care nu am avut habar până în urmă cu câteva ore”, a explicat Popescu.
„E un abuz pe care îl condamn ferm”
El mai spune că „așa-zisa inițiativă” era, de fapt, o întrebare despre care nu a avut „știință”.
„Întrebarea «Există acordul părinților copiilor care participă în acel clip?» era adresată Autorității pentru Protecția Copilului. În această dimineață am discutat cu domnul Robert Tiderle, directorul Agenției Papaya Advertising și iată ce am aflat: «la data când Autoritatea pentru Protecția Copilului a primit întrebarea avea dosarele complete semnate de părinții copiilor cu acordul de participare la filmarea clipului. Așadar, singurul lucru pe care această instituție îl avea de făcut era să dea un răspuns întrebării primite de la Parlament și să spună atât: «există acordul tuturor părinților». Autoritatea pentru Protecția Copilului a sesizat însă poliția, ceea ce eu socotesc că e un abuz pe care îl condamn ferm și care abuz a condus la interogarea domnului Robert Tiderle și, probabil, a părinților copiilor care apar în acel clip”, mai explică deputatul de Timiș.
Pavel Popescu susține că se simte vinovat că a semnat ca primarul și că de acum încolo va verifica de două ori înainte de a-i da o semnătură chiar și tatălui său.
„Mă simt vinovat pentru că am semnat ca primarul fără să verific cu atenție ce anume semnez și îmi asum asta, dar când mi s-a solicitat semnătura am fost încredințat că este vorba despre susținerea unei întrebări sau a unei inițiative legislative care avea ca scop protecția minorilor în ceea ce privește apariția lor în materiale audio-vizuale în spațiul public. Deh, încrederea nu e de dat oricui! Pe viitor și tata dacă îmi va cere o semnătură am să verific de două ori înainte de a semna”, a conchis parlamentarul PNL.
Citiți principiile noastre de moderare aici!