Deoarece Timişoara candidează pentru titlul de Capitală Culturală Europeană, în 2021, se impune o estetică în concordanţă cu cea a marilor metropole europene. Un detaliu care poate să transmită emoţia unei clădiri, cu istoria sa, este şi fântâna arteziană. Având drept model oraşul Roma, renumit prin fântâni arteziene, cărora muzicianul Ottorino Respighi le-a dedicat compoziţiile sale, elevii Berar Deian şi Armand Oszlanszky din clasa a IX-a , de la Colegiul Naţional “C.D. Loga” din Timişoara, coordonaţi de prof. Nicolin Spomenca, au realizat proiectul “Fântâni arteziene în Mica Vienă”, care la Concursul Naţional “Grigore Moisil ” din Lugoj, de la finele lunii mai, a obţinut medalia de bronz.
Proiectul se adresează municipalităţii, în vederea valorificării fântânilor deja existente, contribuţia elevilor fiind cea de a combina scurgerea apelor cu un fond sonor, care să fie instalat pe muzică de Vivaldi, Beethoven, Ottorino Respighi, Carlos Gardel etc. precum şi propuneri de plasare a unor fântâni arteziene în faţa unor edificii de reper ale oraşului precum “C.D. Loga”.
Site-ul proiectului conţine o bază de date care permite memorarea opiniilor timişorenilor asupra acestei teme – http://deian.smart-start.ro/micaviena/site. Se ştie că şi apa are capacitatea unică de relaxare a simţurilor şi a fost utilizată de secole în multe culturi ale lumii, iar orice timişorean-european merită să treacă pe lângă aceste fântâni cu fond sonor, să le admire, să se emoţioneze, să retrăiască istoria unor locuri şi, de ce nu, să se răcorească.
Citiți principiile noastre de moderare aici!