„La nivelul judeţului Timiş există o evaluare privind standardul de cost, iar aceasta arată că la 700 de beneficiari romi e nevoie de un mediator sanitar, ceea ce înseamnă că am avea nevoie de 23 de mediatori. În prezent mai avem 2, din cei 11 câţi au fost la începerea programului de mediere sanitară, numai că restul au renunţat fie pentru că nu au mai fost angajaţi de autorităţile locale, fie pentru că şi-au continuat pregătirea în asistenţă medicală sau facultatea de asistenţă socială. E important ce vom face din 2013 cu mediatorii sanitari şi asistenţii comunitari romi”, a spus, recent, Mihaela Iotu, inspector în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Timiş.
Despre Programul de mediere sanitară – oportunitate de creştere a ratei de ocupare în rândul femeilor rome s-a vorbit recent la Prefectura Timiş. „Vrem să profesionalizăm programul de mediere sanitară. Evaluările noastre, efectuate la nivel naţional, arată că autorităţile locale nu sunt încă pregătite să susţină şi să gestioneze programul de mediere sanitară, iar direcţiile de sănătate publică din ţară sunt împărţite în atitudini. Dacă în 2006 erau 688 de mediatori sanitari activi, numărul lor a ajuns acum la 250. Ei au trecut de la DSP în subordinea autorităţilor locale şi şi-au pierdut din dinamică. De aceea, suntem în lansarea unor strategii locale de dezvoltare, în funcţie de necesităţi. În multe judeţe din ţară am mai întâlnit cazuri de discriminare, persoanele de etnie romă neavând acces în instituţii publice, şicredem că mediatorii pot preveni astfel de situaţii”, au precizat reprezentanţii SASTIPEN, Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate, coordonator al proiectului.
Programul de mediere sanitară prevede creştei ratei de ocupare în rândul femeilor rome şi facilitarea accesului acestora pe piaţa muncii în scopul evitării excluziunii sociale şi creării unei societăţi bazate pe principiul egalităţii de şanse. Între obiectivele programului, până în 2013, se numără înfiinţarea unui Centru de Formare şi certificare a Mediatorilor Sanitari şi dezvoltarea unei Unităţi de Asistenţă Tehnică, Monitorizare şi Evaluare a activităţii mediatorilor sanitari.
Delia S. Barbu
Citiți principiile noastre de moderare aici!