Artistul Ingo Glass s-a născut în 1941 la Timişoara, iar în prezent trăieşte şi îşi desfăşoară activitatea în München, fiind cetăţean german. Activitatea sculptorului a fost recunoscută pe plan internaţional şi recompensată cu numeroase premii şi distincţii atât în tară cât şi în străinătate, în ţări ca Germania, Ungaria, Austria şi Olanda.
„Lucrările sale pot fi admirate în colecţii muzeale şi private precum şi in spaţii publice din România şi din diferite colţuri ale lumii. Publicul timişorean iubitor de artă poate admira trei dintre sculpturile monumentale ce îi poartă semnătura: Deschiderea – Memorialul Martirilor Revoluţiei din 1989 (monument ridicat în 1991, pe Calea Martirilor), Hommage a Vasarely (sculptură futuristă din metal colorat expusă în 2003 pe Calea Martirilor) şi Portal (monument amplasat în 2009, în scuarul de pe Bulevardul Michelangelo în cadrul proiectului Timişoara XXI, proiect realizat de către Fundaţia Triade în parteneriat cu municipalitatea)”, amintesc reprezentanţii Primăriei Timişoara.
Artistul timişorean a fost recompensat cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Ofiţer de către preşedintele României şi Ordinul Crucea de Merit a Republicii Ungare în grad de Cavaler pentru activitatea sa.
Propunerea de a i se acorda titlului de cetăţean de onoare al municipiului Timişoara a venit din partea preşedintelui Uniunii Artiştilor Plastici Filiala Timişoara, Szekernyes Janos, şi a directorului Muzeului de Artă din Timişoara, Marcel Tolcea.
Criticul de artă şi curatorul Coriolan Babeţi, una dintre cele mai apreciate personalităţi culturale ale Banatului, este un nume de referinţă în istoria artei contemporane româneşti, cunoscut atât în Europa cât şi în Statele Unite ale Americii.
„Curator independent al unor evenimente artistice majore, a organizat, în perioada 1967 – 2003, peste 300 de expoziţii personale şi peste 70 de expoziţii de grup, în ţară şi străinătate, majoritatea artiştilor promovaţi aparţinând spaţiului timişorean, aceste manifestări aşezând Timişoara în prim-planul artei naţionale. (…) În calitate de critic şi istoric de artă, a urmărit evoluţia artei plastice din Timişoara şi a fixat-o în peste 2000 de pagini scrise şi 120 cataloage. În calitate de diplomat cultural în străinătate a promovat imaginea Timişoarei şi a artei sale, prin expoziţii, conferinţe, schimburi culturale”, menţionează reprezentanţii municipalităţii timişorene.
Propunerea de a i se conferi titlul de cetăţean de onoare al Timişoarei a venit din partea Sorinei Jecza, de la Fundaţia Interart Triade.
Citiți principiile noastre de moderare aici!