Copacul plantat în fața Garnizoanei are aproximativ zece metri înălțime și a fost cumpărat din Olanda de către Horticultura cu suma de 1.058 de euro. Aducerea lui la Timișoara a costat încă două mii de euro.
Stejarul a început să se usuce la scurt timp după plantare, iar Horticultura caută soluții pentru salvarea lui.
foto: Tion
„Stejarul plantat de colegii noștri este întreținut sub supravegherea specialiștilor Horticultura și a conducerii societății noastre. Pentru că ne dorim să luăm toate măsurile posibile ca stejarului să îi meargă bine, ne consultăm și cu domnul profesor Dorin Camen, decan al Facultății de Horticultură și Silvicultură din Timișoara, și cu domnul profesor Petru Dragomir, șef de lucrări și Directorul Departamentului de Silvicultură al aceleiași facultăți”, au transmis, duminică seara, reprezentanții Horticultura.
Angajații societății aflate în subordinea municipalității au montat un sac special pentru irigare, au presărat coajă de copac la bază pentru menținerea umidității și aplică cu strictețe toate sfaturile primite de la pepiniera de la care a fost adus.
„Nu a fost neapărat momentul ideal pentru această plantare, din punctul de vedere al vremii, dar fiind un moment istoric important, a trebuit marcat corespunzător. Acum facem toți pașii necesari pentru ca stejarul să se adapteze în noua casă”, au mai precizat cei de la Horticultura.
Foto: Horticultura
Pe aceeași temă:
FOTO. Vizită istorică a Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei Române, la Timișoara
Trimite articolul
XVaai, in romanistan nici macar un stejar nu se mai gaseste?
De ce trebuia sa se aduca un stejar din Olanda? la enormul pret de 3058 EURO in conditiile care Romania are paduri de stejar si se putea aduce aproape gratis? Oare banii astia nu puteau fi folositi mai intelept?
Asa primar asa stejar.Ca in padurile din tara noastra nu sa gasit un stejar.A trebuit adus din Olanda cu vreo 1300 de euro.Dar normal ca se usuca ca doar nu sa adaptat climei si solului din Piata Libertati!!!!Cu pretul asta un muritor de rand cumpara lemne de foc pentru 2 ( doua ) ierni.Dar ce conteaza nu a dat din bani lui.Traiasca USR ul in frunte cu primarul DONIMIC FRIG
-
la cat a ajuns pretul la lemne, am dubii ca ii ajung doua.
din proprie experienta am observat ca cel mai bine se prind arborii plantati toamna.
Normal stejarul se planteaza in noiembrie inainte de inghet. Daca vrei sa il plantezi primavara, alegi undeva luna martie….. pentru aceasta nu trebuie foarte multa stiinta. In al doilea rand se alege o varietate autohtona ca sunt destule, nu adus de la mii de km. Cine a luat aceasta decizie e clar ca nu este specialist, din pacate.
-
Ideea era sa-l planteze familia regala, care nu vine cand vrei tu. Daca acum au putut, acuma l-au plantat.
Pai cam asa se intampla cu majoritatea copacilor plantati in Timisoara in ultimii ani.Diferenta e ca nu-s plantati de familia regala ca sa se ocupe “specialistii” de la horticultura de ei.Sunt pur si simplu lasati asa, uscati. Nimanui din primarie nu-i pasa.Nici acum ,nici pe vremea lui robu. Important e ca bifeaza lista de copaci plantati ca sa-si primeasca bistarii.Apoi,nimeni nu mai controleaza starea acestor..machete…ca nu pot fi numiti copaci.Parca dinandins sunt plantate specii pitice care nu cresc.Ma uit la str.Podeanu.Acolo ,de 6 ani sunt plantati tei si salcami.Teii…au ramas la aceeasi inaltime ca la inceput.Doar salcamii cresc mai binisor dar imediat cum cresc,vin baietii si ii ciumpavesc…nu cumva sa faca umbra pistei de avioane,numita Podeanu.
Cum e Fritz cu lozinca de campanie “copaci nu betze”? Banii pierduti (peste 3000 euro) cine-i plateste? Tot noi? Tu nu raspunzi de nimic?
daca rosiile sunt din holanda, de ce stejarul nu ar fi? apoi specialistii aia de la horticultura sunt oameni de stiinta, stiu ei mai bine? Probabil ca lucrurile astea (cum sa plantezi un stejar) le gasesti prin manualul de clasa a 4-a. Ce ar putea sa faca Hori cu Fritz, sa aduca un avion plin de holandezi sa-si dea cu parerea. Adica daca romanului nu i-a iesit, holandezu se pricepe mai bine.
Alta bataie de joc la adresa timisorenilor si a Timisoarei marca Donimik Frig. Va place voua celor ce l-ati votat pe acest impostor?
-
Festivisme ieftine puse în scena de niște politruci. După sifonarea a 3000 euro pentru una bucată copăcel acum specialiștii lu’ peste prăjit de la Horticultura și semidocții de la facultatea de tăiat frunze la câini se agita sa salveze ‘olandezul’. Robu a scos toți copacii care ofereau un petec de umbra ca sa-si lărgească carosabilul pentru mertan. Apoi ca să închidă gura timișorenilor a plantat ‘scobitori’. În piața Libertății contrar proiectului care prevedea minim 50% din suprafata verde, abia după scandalul iscat a plantat niște salcâmi pitici chipurile sa vadă turistul rătăcit clădirile coșcovite
O singura problema am cu toata chestia asta. Nu existau plantatii de stejari in romania? Chiar nu puteam achizitiona din tara?
L-am vazut pleostit acum o saptamana, eu fiind un timisorean crescut la bloc, care mai creste cate o planta la fereastra sau in balcon, si cam atat in domeniul agriculturii. “Specialistii” care zic ca stiau ca nu e momentul prielnic de plantare n-au avut ochi pana acum. S-au purtat cum se poarta unii doctori cu pacientii internati in spital. Romania lucrului bine neglijat.
Vai de steaua lui de pui, auzi, Duda sa planteze stejar!
Doamne ca mare-i gradina Domnului! Pai…mai istetilor (din Primarie si Horticultura!) n-ati gasit un pui de stejar frumos in Padurea Verde, care-i la doi pasi de oras. Il extrageati din padure si imediat l-ati fi plantat in oras fara sa tanjeasca vreun pic? Sau n-ati stiut ca-n Padurea Verde sunt stejari? Noroc ca prostia nu doare. Si…daca se usuca ce-o sa faceti? Aduceti altul din Olanda si o chemati iarasi pe printesa sa-l planteze?
Daca da semne ca se usuca, sa il schimbe cu altul, noaptea, sa nu afle nimeni.:).Daca cumva si ala trage sa moara se aplica acelasi tratament pana dau de unul mai rezistent 😀
-
Mai bine îmi dădeați mie 3000 euro și făceam un filmuleț cum ii arunc la tomberon era mai interesant…cam același lucru a-ți făcut voi acum
Sa l planteze si pe Robu, dar ca strutul cu capul in pamant!
ca el a taiat pomii de la primaria veche!
-
Nu am nimica cu Robu nici cu PNL ul.Dar sa ma ierte al de sus pentru toate tampenile pe care le face USR ul la primarie in frunte cu magigianul DONIMIC FRIG si LASCAU 3 NOAPTEA tot Robu si greaua mostenire este asta o auzim de vreo 2 ani de zile si dupa cum se pare pina la noi alegeri la fel o sa fie
Dupa ce a betonat tot orasul robu si a pus dale peste sa dea bine normal ca nu mai creste nimic, toata apa se duce in canalizare in loc sa se duca in sol.
Stupidity rules!
Tinrtil sub o plasa de umbra… acum fiind soare si cald pierde mai multa apa decat pot radacinile sale ranitd sa pompeze. Ii trebuie macar doua saptamani sa se revigoreze. Umbra, apa si calciu, macar doua saptamani. Succes!
Festivisme ieftine puse în scena de niște politruci. După sifonarea a 3000 euro pentru una bucată copăcel acum specialiștii lu’ peste prăjit de la Horticultura și semidocții de la facultatea de tăiat frunze la câini se agita sa salveze ‘olandezul’. Robu a scos toți copacii care ofereau un petec de umbra ca sa-si lărgească carosabilul pentru mertan. Apoi ca să închidă gura timișorenilor a plantat ‘scobitori’. În piața Libertății contrar proiectului care prevedea minim 50% din suprafata verde, abia după scandalul iscat a plantat niște salcâmi pitici chipurile sa vadă turistul rătăcit clădirile coșcovite
Acuma glumim, dar ca se ususca tot in Piata Libertatii este chiar “greaua mostenire” ramasa de la fostul Primar.
Ala a taiat toti pomii acolo, a bagat la suibstante ierbicide cu greui acolo ca sa nu creasca nimica acolo, Nu cumva sa-i strice lui “hopera de arta” pe care a pus-o acolo ca pavaj.
Sunt sigur ca sub stratul de pietre / pavaj sunt puse cu mult spor substante care omoara orice forma de viata, asa cum se face la constructia de autiostrazi sau piete cu suprafete mari, care impiedica crestrerea vgetatiei . La autostrazi este necesar ca daca incepe sa germineze sub fundatia autostrazii ceva vegetatie, se strica , se deniveleaz autostrada.
Asa ca multi ani o sa avem in Timisoara desrtul Piata Victoriei . Se poate vedea si ca arbustiin aia plantati de Robu o duc greu, abia se misca ceva la ei, multi au dat coltul, multi sunt pe duca.
Plus ca prin betonarea Pietei sau pavarea ei nu mai ajunge nici un straop de apa de ploaie in pamant. Trebuie udate des si mult toate plantele, arbustii, piomii ce se planteaza acolo. Si cum la noi se uda mult si des sui de catre Horticultura si mai mult si mai des…… suntem pe calea cea buna sa avem o piata desert acolo.
un stejar autohton nu dadea bine, trecutei case regale sau primariei?
cum sa dai asa o suma pe un stejar crescut in alte conditii de sol si clima?
-
Asa-i la cumparaturi. Nu gasesti intotdeauna ceva made in Romania. Cauta tu te rog niste furnizori de puieti de stejari. Si daca gasesti comunica-le celor din primarie. Daca tot esti pe acolo poate faci rost de niste mere romanesti la supermarket.
N-ai mai trecut de ceva vreme prin Piata Libertatii, este? Acel stejar simbol era uscat de doi ani.