Conferința „Stop drog. Fii liber” a fost organizată, miercuri, de către Clubul Lions Diamond Timișoara, alături de Consiliul Județean Timiș, Inspectoratul Județean Timiș, Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Timiș, Penitenciarul Timișoara și Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului.
În sala multifuncțională a Palatului Administrativ au fost prezenți 250 de liceeni. Organizatorii le-au vorbit despre consumul de droguri și efectele devastatoare pe care acesta le are. Tinerii au avut ocazia să testeze ochelari virtuali și au experimentat senzația la fel cum ar fi consumat droguri sau alcool.
Clubul Lions Diamond Timișoara a adunat, din donații, suma de 60.000 de lei, pe care o va folosi anul acesta pentru reabilitarea elevilor care consumă droguri.
„Sunt mamă a doi adolescenți și mă interesează prevenția. Problema consumului de droguri este una reală, nu putem să o negăm, se întâmplă și în Timișoara și noi, clubul, am luat decizia ca, în acest an, să ne concentrăm și în această direcție. Pe lângă acțiunile de prevenție pe care le organizăm în școlile din județul Timiș, am inițiat proiectul „Nu ești singur și nici singurul”, prin care oferim sprijin celor care deja sunt consumatori. Peste 11% dintre elevii din învățământul liceal au încercat cel puțin o dată una dintre substanțele care conțin droguri”, ne-a declarat Ramona Olteanu, președintele Clubului Lions Diamond.
Aceasta ne-a mai spus că tinerii care au nevoie de ajutor sunt identificați de către Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Timiș în colaborare cu Agenția Națională Antidrog și cu Clinica de Neuropsihiatrie a Spitalului de Copii „Louis Țurcanu”. Astfel, consumatorii vor urma gratuit ședințe de terapie oferite de club după perioada de tratament din spital.
„Oferim ședințe de terapie de grup, care se vor desfășura sub coordonarea psihoterapeuților specializați în acest sens. Avem disponibili în jur de 60.000 de lei, bani pe care deja i-am adunat din donații și sponsorizări”, ne-a mai spus Ramona Olteanu.
În fața copiilor s-a aflat și un tânăr condamnat la opt ani de închisoare pentru trafic internațional de droguri. Acesta ne-a spus că a vrut să câștige mulți bani într-un timp cât mai scurt.
„Atunci nu m-am gândit la consecințe, dar totul s-a schimbat când am ajuns la penitenciar, am început să văd altfel viața. Aveam un prieten căruia îi comandam cantități mari de droguri de pe internetul ascuns din Olanda, Germania, Marea Britanie. Veneau cu poșta și prin curier. Am câștigat mulți bani, dar așa s-au și dus deoarece deja am deja am patru ani de când sunt încarcerat și banii câștigați necinstit se duc foarte ușor”, ne-a spus Cristian, tânărul care ar putea ieși mai repede din închisoare.
Peste un an va intra în comisia pentru eliberare condiționată.
„Cel mai mult regret că am pierdut timpul și mi-am făcut familia să sufere. Dar timpul pierdut nu mai poate fi recuperat niciodată, acesta este cel mai mare regret. Traficul de droguri este destul de intens în vestul țării, din păcate. (…) Când voi fi liber vreau să-mi fac un magazin online pentru că eu zic să se pot face bani frumoși și legal”, ne-a declarat Cristian.
Ramona Bană, directorul adjunct al Penitenciarului de Maximă Siguranță Timișoara, ne-a spus că din 930 de persoane încarcerate, 67 sunt condamnate pentru trafic și consum de droguri.
„Specialiștii Penitenciarului Timișoara lucrează constant cu ei pentru ca, în momentul în care se eliberează, să nu mai continue acest comportament, să se reabiliteze, să se reintegreze în societate. Nu pot spune că este un proces ușor pentru că este foarte mult de muncă, sunt foarte multe intervenții din acest punct de vedere. Participarea lor la un astfel de eveniment, cum este cel de astăzi, este un prim pas pentru a conștientiza ceea ce au făcut, consecințele comportamentului atât față de propria lor viață cât și față de familii. De-a lungul timpului, am constatat că există destul de multă suferință, durere în rândul familiilor, mai ales că marea majoritate sunt tineri care au chiar studii superioare și care au ales, din păcate, această cale. Faptul că au venit astăzi să-și spună părerea în fața unor elevi reprezintă un semnal de alarmă, un sprijin pentru elevi”, ne-a declarat Ramona Bană.
Directorul adjunct al Penitenciarului Timișoara ne-a mai spus că grupuri de elevi merg periodic la închisoarea de pe strada Popa Șapcă pentru a sta de vorbă cu persoane închise pentru trafic și consum de droguri, dar și deținuții merg în liceele din Timișoara.
Octavian este un alt deținut închis pentru consum și trafic de droguri, care le-a vorbit tinerilor despre experiența sa.
„Totul a început de la anturaj, aveam 15 ani când am început să consum. Am consumat canabis până la vârsta de 20 de ani, iar de la un consum de weekend am ajuns la un consum zilnic. Pe la vreo 22 de ani am început să experimentez și alte droguri mai tari, cocaină, ketamină, ciuperci halucinogene, MDMA, amfetamină. Le procuram de la dealeri din Timișoara. Cheltuiam lunar 500-1.000 de lei. Apoi am început să le distribui și prietenilor, care au vrut să se distreze alături de mine. Nu mi se părea că fac ceva rău, am considerat că e o chestie de destindere, nu furam ceva ca să vând pentru droguri. La 30 de ani, am vrut să mă las și m-am adresat Agenției Antidrog pentru că am realizat că eram acaparat de consum. Terapia m-a reapropiat și de familia mea. Am fost prins la un festival și am primit o pedeapsă de doi ani și opt luni până în august 2024. Când am intrat la pușcărie eram lecuit”, ne-a spus Octavian.
Trimite articolul
XFelicitari astfel si lui gogu si lui z pentru efortul atat al reintegrarii lor insisi in familie si in societate, cat si al educari tinerilor.
plin de tineret in public, mai ales in primele randuri
-
Iar vezi prost! Evident ca autoritățile si profesorii stau in primele rânduri, care imagine nu o percepi clar?
ideea e sa nu fi prins si sa ai o viata echilibrata pe langa hobbyurile astea … Astia sunt oameni slabi , drogurile sunt doar substante ca si alvoolul , zaharul , conteaza sa ai tu mintea puternica si sa sti cat si cum …